Dieta în sindromul de colon iritabil - Doza de Sănătate
 

Dieta în sindromul de colon iritabil

Sindromul de colon iritabil este în prezent una dintre cele mai frecvente afecțiuni gastrointestinale întâlnite la oameni. Este important să adopți o dietă specială pentru a ține sub control această afecțiune.
Dieta în sindromul de colon iritabil
Eliana Delgado Villanueva

Scris și verificat de nutriționistul Eliana Delgado Villanueva.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Dacă suferi de sindromul de colon iritabil, probabil îți faci numeroase griji de fiecare dată când trebuie să servești masa. Oare acest aliment o să-mi facă rău? Oare voi ajunge la spital dacă mănânc acel preparat? Pentru a răspunde la toate aceste întrebări, astăzi vom discuta despre dieta în sindromul de colon iritabil.

Ce este sindromul de colon iritabil?

Sindromul de colon iritabil (IBS) este o afecțiune funcțională cronică a tractului gastrointestinal. Principalele simptome ale acestuia sunt durerea sau disconfortul abdominal, balonarea abdominală și modificările mișcărilor intestinale (ceea ce rezultă în constipație sau diaree).

Acest sindrom reprezintă tulburarea gastrointestinală cel mai frecvent diagnosticată și a doua cauză a absenteismului de la locul de muncă la nivel mondial. Statisticile îl plasează chiar în spatele răcelii comune. Între 10-20% din populație prezintă simptome ale sindromului de colon iritabil la un moment dat de-a lungul vieții. Cu toate acestea, doar 15% dintre cei afectați consultă un medic în acest sens.

Dieta în sindromul de colon iritabil

Femeie care respectă dieta în sindromul de colon iritabil
Puteți controla eficient sindromul de colon iritabil, făcând modificări în dieta zilnică.

Dieta pentru persoanele cu sindrom de colon iritabil ar trebui să fie proiectată de la caz la caz. Cu toate acestea, îți oferim câteva direcții generale:

  • Redu consumul de fibre insolubile pentru a nu contribui la dezechilibrele tranzitului intestinal. Sursele comune de fibre insolubile sunt fasolea, grâul integral și produsele din tărâțe, fasolea verde, cartofii, conopida și nucile.
  • Crește consumul de fibre solubile. Consumă multe legume benefice pentru sănătatea digestivă. În plus, ovăzul și făina de ovăz, leguminoasele precum mazăre, fasolea, lintea, orzul, fructele și legumele precum portocalele, merele și morcovii sunt surse importante de fibre solubile.
  • Redu consumul de alimente grase.
  • Scade consumul de fructoză și alege fructe cu mai puțin zahăr și mai multă pectină, cum ar fi merele întregi. De asemenea, redu consumul de sucuri de fructe, chiar dacă acestea sunt naturale.
  • Elimină consumul de îndulcitori artificiali, alimente picante, băuturi carbogazoase, cafea și ceai.
  • Încearcă să bei aproximativ doi litri (8 pahare) de apă pe zi. Hidratarea corectă este importantă în timpul episoadelor de diaree. De asemenea, bea ceai de tei și infuzii de verbină (Verbena bonariensis). Acestea nu au efect laxativ. În plus, un aport suficient de lichide te va ajuta, de asemenea, să lupți contra constipației.

Sindromul de colon iritabil și dieta FODMAP

Dieta FODMAP a fost dezvoltată de cercetătorii de la Universitatea Monash din Australia. FODMAP este un acronim derivat din „Fermentable Oligo-, Di-, Mono-saccharides, and Polyols”. Aceștia sunt carbohidrați cu lanț scurt.

Așadar, dieta FODMAP conține puțină sau deloc fructoză, lactoză, fructani, galactani și polioli, care sunt, de obicei, prezenți în aceste alimente:

  • Fructe, precum merele și perele;
  • Legume, precum ceapa, sparanghelul și usturoiul;
  • Leguminoase, precum mazărea, soia și lintea;
  • Cereale, precum grâul și derivații săi, secara și orzul;
  • Nuci;
  • Produse lactate, inclusiv lapte, brânză, înghețată și iaurt. Poți să îți evaluezi toleranța față de aceste produse;
  • Îndulcitori artificiali: de obicei, produse procesate care conțin sorbitol (E420), manitol (E421), izomalt (E953), maltitol (E965) și xilitol (E967), etc.

Legătura dintre dieta FODMAP și sindromul de colon iritabil

Nutrienți de evitat în sindromul de colon iritabil
Acronimul FODMAP se referă la alimentele pe care ar trebui să le eviți dacă suferi de sindromul de colon iritabil.

Oligozaharidele, dizaharidele, monosacharidele fermentabile și poliolii nu pot fi absorbiți în întregime de intestinul subțire în cazul anumitor persoane. Prin urmare, aceste molecule neabsorbite ajung în intestinul gros, unde hrănesc coloniile de bacterii care populează în mod regulat acest organ.

Apoi, bacteriile fermentează FODMAP-urile, iar acest lucru poate duce la simptome precum durerea sau crampele, constipația, diareea, constipația și diareea alternative, modificările mișcărilor intestinale, gazele și balonarea, intoleranța alimentară, oboseala și dificultățile de somn, anxietatea și depresia .

Acesta este motivul pentru care o dietă scăzută în FODMAP poate ajuta la reducerea simptomelor sindromului intestinului iritabil, precum și la ameliorarea altor boli inflamatorii intestinale, cum ar fi colita ulceroasă și chiar boala Crohn.

Ce spun studiile?

Primul studiu a fost realizat în anul 2005. Apoi, au existat mai multe studii pentru a evalua efectul dietei FODMAP asupra sindromului de colon iritabil.

Ca de obicei, unele cercetări confirmă efectele pozitive ale acestei diete asupra persoanelor care suferă de IBS și oferă dovezi privind utilizarea dietei FODMAP ca tratament. Cu toate acestea, există și alte studii și cadre medicale care nu sunt de acord cu utilitatea acestei diete în tratamentul sindromului de colon iritabil.

Scepticismul care planează în jurul acestei diete se datorează faptului că există puține dovezi care să-i susțină eficacitatea. În plus, studiile disponibile până în prezent sunt limitate. În ciuda acestui fapt, poți vorbi cu medicul specialist sau cu nutriționistul despre proiectarea și monitorizarea unei diete care să se potrivească nevoilor tale personale.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • El-Salhy M., Ystad SO., Mazzawi T., Gundersen D., Dietary fiber in irritable bowel syndrome. Int J Mol Med, 2017. 40 (3): 607-613.
  • Altobelli E., Del Negro V., Angeletti PM., Latella G., Low FODMAP diet improves irritable bowel syndrome symptoms: a meta analysis. Nutrients, 2017.
  • Hill P., Muir JG., Gibson PR., Controversies and recent developments of the low FODMAP diet. Gastroenterol Hepatol, 2017.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.