4 cauze frecvente de diaree sau scaune verzi
 

4 cauze frecvente de diaree sau scaune verzi

Cauzele scaunelor verzi pot fi foarte variate. Totuși, majoritatea nu sunt un motiv de îngrijorare.
4 cauze frecvente de diaree sau scaune verzi
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 28 februarie, 2023

Colorarea scaunelor este o reflectare directă a stării de sănătate a tranzitului intestinal și a obiceiurilor alimentare. Mișcările intestinale sunt de obicei de culoare maro. Cu toate acestea, ele pot deveni verzi, galbene sau negricioase. Descoperiți 4 cauze frecvente de diaree sau scaune verzi!

Mișcările intestinale pot varia în ceea ce privește culoarea din diferite motive și, în majoritatea cazurilor, nu există nicio problemă serioasă. Consumul de alimente bogate în clorofilă sau administrarea anumitor suplimente sunt unele dintre principalele cauze ale scaunelor verzi.

În mod similar, acest simptom poate fi rezultatul unei afecțiuni medicale care compromite sănătatea. În acest sens, infecțiile gastrointestinale sunt un motiv frecvent pentru diareea verde. Din acest motiv, dacă simptomul persistă, este esențial să mergeți la medic.

Diaree sau scaune verzi: cauze

În funcție de digestie, scaunele sunt maro închis sau deschis. Acest ton este rezultatul descompunerii bilirubinei de către bacteriile din microbiota intestinală.

Obiceiurile alimentare sunt principalul factor care duce la schimbările de culoare în mișcările intestinale. În plus, există câteva cauze care trebuie tratate imediat ce sunt identificate.

1. Alimente și suplimente

Alimentele și suplimentele ingerate pe parcursul zilei sunt principalele cauze ale modificărilor mișcărilor intestinale. Atunci când apar scaune verzi, trebuie analizate alimentele și băuturile care au fost consumate recent.

Legumele verzi sunt cel mai frecvent motiv pentru care scaunele devin verzui și gălbui. Vinovat este conținutul ridicat de clorofilă al acestora, un pigment verde care participă la fotosinteza plantelor.

Legumele bogate în clorofilă sunt următoarele:

  • Kale
  • Spanac
  • Varză și rucola
  • Salată verde

Studiile afirmă că spanacul este unul dintre alimentele cu cele mai mari niveluri de clorofilă, având aproximativ 16 micrograme pe gram de produs. Și coloranții artificiali pot provoca scaune verzi. Este cazul gelatinei colorate, al înghețatei, al sucurilor și al băuturilor sub formă de pudră.

Suplimentele nutritive bogate în fier sunt incluse printre cauzele scaunelor verzi și închise la culoare. În plus, pot provoca inflamații ale stomacului și constipație.

Femeie care ia suplimente
Există suplimente nutritive care colorează scaunul. Acest lucru poate fi specificat pe ambalajul produsului.

2. Antibiotice

Antibioticele cu spectru larg pot modifica numărul și tipul de bacterii din intestine. Prin alterarea microbiotei intestinale, ele generează modificări în degradarea bilei și, în consecință, schimbă culoarea fecalelor.

La sfârșitul consumului de medicamente, mișcările intestinale trebuie să revină la normal. În cazul în care fecalele continuă să fie verzi, trebuie consultat un medic specialist. Administrarea probioticelor ajută la refacerea nivelului bacteriilor intestinale.

3. Boli

Gastroenterita bacteriană, virală și parazitară provoacă apariția scaunelor verzi. Infecțiile cu Salmonella spp., Giardia lamblia și rotavirus generează adesea această problemă.

În general, infecțiile duc la creșterea tranzitului intestinal sub formă de diaree, scăzând timpul de expunere a bilei la enzimele microbiotei. În plus, apar dureri abdominale, greață, febră și vărsături.

În plus, unele boli cronice, cum ar fi sindromul colonului iritabil, pot provoca tranzit accelerat. Fecalele sunt evacuate mai repede, alături de bila de culoare galben-verzui.

4. Meconiu

Scaunele verzi sau galbene la nou-născut corespund meconiului. Acesta nu este altceva decât produsul digestiei bebelușului, format în timpul sarcinii. Este gros și de culoare verde din cauza lipsei unei microbiote intestinale funcționale.

Nou-născuții alăptați exclusiv la sân vor avea acest tip de scaun în primele zile de viață. Scaunele vor deveni treptat maronii, pe măsură ce tranzitul gastrointestinal se maturizează. Bebelușii cărora li se administrează lapte praf trec rapid la scaune obișnuite.

Copil alăptat cu diaree și scaune verzi
Scaunele bebelușilor sunt diferite dacă sunt alăptați exclusiv sau hrăniți cu formule de lapte.

Când să solicitați asistență medicală dacă detectați diaree sau scaune verzi?

Consumul de alimente bogate în clorofilă produce adesea scaune verzi. Cu toate acestea, asocierea acestei schimbări de culoare cu o creștere a frecvenței mișcărilor intestinale indică o stare de sănătate alterată.

Consultați un specialist dacă diareea persistă mai mult de 3 zile și este însoțită de dureri abdominale și vărsături. În mod similar, atunci când există semne de deshidratare (gură uscată, paloare și scăderea urinării), este necesară intervenția medicului.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.