Scaunele albe: cauze ale apariției și tratamentul lor
 

Scaunele albe: cauze ale apariției și tratamentul lor

Când apar scaunele albe, ne facem griji, iar realitatea este că există motive pentru a face acest lucru. În acest articol, vă vom spune care sunt cauzele, în ce constau și cum sunt tratate, deoarece necesită multă atenție.
Scaunele albe: cauze ale apariției și tratamentul lor

Ultima actualizare: 02 martie, 2022

Fecalele ne oferă informații despre starea intestinelor și a tractului digestiv. O schimbare a culorii poate fi un semn de avertizare asupra prezenței unei patologii. De exemplu, scaunele albe sunt un semn clar că există o problemă în organism.

În mod normal, scaunul are nuanțe de maro și chiar de verde și negru. Dacă este alb, ce ar trebui să facem?

Scaunele albe

Când scaunele sunt albe sau o nuanță de argilă, avem o problemă la nivelul sistemului biliar, care include pancreasul, ficatul și vezica biliară. Culoarea brună a fecalelor este dată de sărurile biliare, secretate de ficat.

Când sunt albe, pot exista infecții la nivelul ficatului, care scad producția de bilă. Sau poate a apărut un blocaj în căile biliare. Din acest motiv, există o incapacitate a sistemului digestiv de a absorbi corect grăsimile.

Există și scaune de culoare deschisă (de la galben la gri) și grase. Această problemă poartă numele de „scaun acolic”.

Cauze ale scaunelor albe

Scaunele albe pot fi rezultatul diverselor probleme, de la consumul anumitor medicamente, la obiceiuri greșite de viață sau boli specifice.

1. Medicamente

Medicamente antibiotice

 

Consumul anumitor medicamente face ca scaunul să devină alb. Exemple în acest sens sunt antibioticele care sunt folosite pentru a trata infecții precum tuberculoza sau disconfort intestinal, cum ar fi diareea.

Antiinflamatoarele și contraceptivele orale pot provoca și ele scaune albe. În mod similar, steroizii anabolizanți pot provoca hepatită indusă de medicamente, precum și scaune albe.

În aceste cazuri, scaunele albe dispar la câteva săptămâni după încetarea utilizării medicamentului declanșator.

2. Hepatită

Această boală presupune inflamarea ficatului și este cauzată de un virus ce declanșează hepatita A, B sau C. Cel mai periculos tip de hepatită este hepatita C. Dacă nu este tratată corespunzător, poate duce la deces.

Unul dintre simptomele hepatitei este reprezentat de scaunele albe, o consecință a funcționării defectuoase a ficatului.

3. Hepatită alcoolică

 

Cauza acestei boli este consumul excesiv de alcool. Se manifestă prin inflamarea ficatului; severitatea depinde de cantitățile de alcool ingerate.

Simptomele sunt ascită, oboseală, edem, encefalopatie hepatică și icter. Hepatita este una dintre cauzele care dă naștere scaunelor albe. Toate formele de hepatită pot duce la ciroză.

4. Ciroză biliară

Ciroza este o boală cronică și ireversibilă a ficatului. Apare atunci când celulele hepatice sunt distruse. Acest lucru provoacă iritații și inflamații ale căilor biliare ale ficatului.

Din acest motiv, fluxul de bilă este blocat și celulele hepatice sunt deteriorate. După aceea, apar cicatrici numite ciroză. Unul dintre multele efecte ale cirozei este scaunul alb.

5. Cancer

Proces tumoral în colon

 

Unele tipuri de cancer pot cauza scaune albe, însoțite de oboseală.

Din cauza lipsei de enzime, cancerul pancreatic, tumorile biliare și alte forme de cancer ce blochează căile biliare provoacă scaune de culoare galben deschis. Drept consecință, pacientul poate experimenta oboseală. Mâncarea nu este digerată complet și nutrienții nu sunt absorbiți, provocând malnutriție.

6. Litiază biliară

Calculii biliari sunt resturi solidificate în vezica biliară, care obstrucționează fluxul bilei. Sunt alcătuiți din colesterol întărit sau bilirubină.

Când calculii biliari sunt mari, blochează canalele biliare, care eliberează bila în intestine. Rezultatul acestei anomalii este faptul că scaunele devin albe.

Dacă dimensiunea calculilor este considerabilă și nu dispar prin medicație, trebuie efectuată o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea lor.

7. Colangită sclerozantă primară

Colangita sclerozantă primară presupune inflamarea căilor biliare sau formarea de țesut cicatricial în interior. Această maladie reduce fluxul bilei, ceea ce duce la decolorarea scaunelor. Pentru tratament, bolnavul trebuie să apeleze la medicamente sau să se supună unei intervenții chirurgicale.

Scaunele albe: diagnostic și tratament

Apariția scaunelor albe este o afecțiune gravă care trebuie tratată imediat de medic. Profesionistul trebuie să indice un tratament adecvat atunci când cauzele sunt descoperite și diagnosticate.

Testele care trebuie efectuate pentru a avea un diagnostic precis sunt următoarele:

  • Analize de sânge: vor permite observarea oricărei anomalii.
  • Tomografie computerizată: este un test de diagnostic care generează o imagine a interiorului corpului.
  • Colangiopancreatografie retrogradă endoscopică (ERCP): este un tip special de RMN care captează imagini detaliate ale sistemului biliar.
  • Ecografie abdominală: este un test pentru a crea o imagine a organelor și a verifica dacă totul este în ordine și la locul lui.
  • Testarea funcției hepatic
  • Chirurgie: se efectuează pentru găsirea defectelor căilor biliare.

Odată tratată cauza care generează apariția scaunelor albe, acestea ar trebui să revină la culoarea lor normală. Totuși, dacă problema nu este vindecabilă, scaunul își va menține aspectul anormal.

Femeie cu scaunele albe

Scaunele albe la copii: cauze și tratament

 

Urmăriți atent scaunele copiilor, deoarece acestea pot dezvălui probleme de sănătate.  Scaunele albe – sau diareea albă – sunt frecvente la copiii mici; uneori apar din cauza laptelui sau derivaților săi.

Fiți mereu conștienți de motivul pentru care scaunele copilului sunt albe și rețineți care sunt cele mai potrivite tratamente.

Cauzele scaunelor albe la copii

Această problemă poate fi declanșată de oricare dintre acești factori:

  • Hepatită
  • Consumul de alimente reci
  • Calitatea, cantitatea și proporția alimentelor consumate
  • Absorbție slabă a alimentelor, cauzată de un parazit intestinal

Tratament pentru scaune albe la copii

Primul lucru pe care trebuie să-l faceți când un copil are scaune albe este să consultați un medic. Cel mai probabil, el va decide să efectueze o cultură a scaunului copilului.

În aceste circumstanțe, este indicat să îi dați multe lichide, astfel încât să nu existe deshidratare. Copilul are nevoie de multă apă și săruri minerale. Uneori, anumiți germeni provoacă scaune albe; dacă acesta este cazul, este necesar un tratament pe bază de antibiotice.

În cele din urmă, rețineți că nu trebuie să utilizați niciodată antidiareice care conțin loperamidă fără prescripție medicală pentru a trata copiii. Aceeași recomandare se aplică oricărui alt medicament care nu a fost prescris de un profesionist.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.