Cauzele durerii de spate și 6 afecțiuni conexe - Doza de Sănătate
 

Cauzele durerii de spate și 6 afecțiuni conexe

Durerea de spate poate fi un simptom al unor boli sau afecțiuni ce nu au legătură cu zona lombară, dar au nevoie de tratamentul corespunzător. 
Cauzele durerii de spate și 6 afecțiuni conexe
Carlos Fabián Avila

Verificat și aprobat de medicul Carlos Fabián Avila.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Ai dureri de spate frecvent? Multă lume se confruntă cu această problemă fără a-i da atenție, considerând-o parte din rutina zilnică. Cu toate acestea, nu este un lucru normal și ar trebui să știi care sunt cauzele durerii de spate și ce se ascunde în spatele lor.

La nivelul spatelui se află cel mai important sistem de susținere al corpului uman: coloana vertebrală. Dacă nu ai grijă de sănătate, te poți alege cu multe probleme la acest nivel, care îți pot afecta destul de serios stilul de viață.

Printre cauzele durerii de spate se numără ridicarea greutăților fără a lua precauțiile necesare, dar și alte probleme mult mai serioase.

Citește în continuare și vei afla dacă durerea ta de spate este doar o suprasolicitare sau poate indica o afecțiune mai gravă, care necesită o programare la medic. Nu ignora disconfortul în această regiune pentru a-ți îngriji sănătatea.

1. Uzarea discurilor intervertebrale (hernia de disc)

Cauzele durerii de spate la o femeie ce stă la birou

După cum deja știi, coloana vertebrală este formată din vertebre, separate de discuri cartilaginoase. Rolul acestor discuri este de a facilita mișcarea și a absorbi șocurile, echilibrând întreaga coloană.

În timp și din cauza posturii necorespunzătoare și mișcărilor riscante, aceste discuri se subțiază și se slăbesc, o problemă care apare deseori la persoanele în vârstă. Dar aceasta poate apărea și la vârste mai fragede, spre exemplu la femeile care, în timpul nașterii, au primit o anestezie epidurală.

Dacă suspectezi o astfel de problemă, dă fuga la medic pentru sfaturile și medicamentele potrivite. Între timp folosește o centură lombară pentru un suport eficient al coloanei.

Pe lângă tratament, este întotdeauna o idee bună să-ți faci o programare pentru o ședință de masaj. Nu uita nici de suplimentele cu calciu.

2. Durerea lombară

Durerea lombară poate apărea de la coaste și până la nivelul feselor și este o problemă cu care ne confruntăm cu toții cel puțin o dată în viață. Tocmai ddin cauza faptului că este atât de comună, tindem să o ignorăm. În realitate, durerea are întodeauna o cauză, chiar dacă diagnosticul vine după mai multe investigații.

Dacă te doare spatele doar ocazional, fii atentă la activitățile de zi cu zi. Este posibil să ai o poziție necorespunzătoare la birou sau alte activități de la serviciu să te afecteze destul de serios.

Nu te feri de o vizită la medic pentru a evita probleme mai serioase.

3. Osteoporoza

Cauzele durerii de spate la tineri

Osteoporoza este o boală osoasă care apare atunci când oasele pierd din densitate și devin poroase, fragile și ușor de fracturat. Această afecțiune predispune la apariția fracturilor, a entorselor și a luxațiilor, inclusiv în cadrul activităților care înainte păreau normale.

Deseori, nu există alte simptome decât durerile de spate, unde problemele de susținere se manifestă prioritar.

  • Dacă ai peste 40 de ani și ai o dietă deficitară în calciu, cere sfatul medicului în mod regulat pentru ținerea acestei probleme sub control.
  • O vizită la medic este obligatorie și în cazul în care durerile apar la mijlocul spatelui și auzi pocnituri la mișcare.

4. Fibromialgia

Fibromialgia este o boală cronică al cărei principal simptom este durerea persistentă. Nu apar doar dureri de spate, ci și disconfort la nivelul mușchilor și al articulațiilor. Fii atentă la următoarele simptome, destul de frecvente în fibromialgie:

  • Tulburări de somn
  • Oboseală
  • Umflături și balonare
  • Rigiditate articulară
  • Probleme intestinale
  • Amorțeală a încheieturilor
  • Arsuri gastrice

Dacă ai fost diagnosticată cu fibromialgie, medicul îți va prescrie mai multe medicamente pentru a trata fiecare dezechilibru separat. Cu toate că această boală nu se vindecă permanent, există multiple opțiuni pentru un stil de viață liniștit și echilibrat.

5. Scolioza

Cauzele durerii de spate tratate la medic

Printre cauzele durerii de spate se numără și scolioza, o deviație în lateral a coloanei vertebrale. Aceasta este o maladie care apare congenital sau din motive neuromusculare și deseori nu are o cauză aparentă.

În stadiile avansate, scolioza presează discurile intervertebrale și cauzează durere. Tratamentul este stabilit de medic și include:

  • Proceduri de fizioterapie
  • Purtarea unei proteze
  • Controale regulate pentru a stabili evoluția bolii

6. Endometrioza

Este una dintre cele mai răspândite afecțiuni în rândul femeilor de orice vârstă. În acest caz, durerea de spate este cauzată de creșterile celulare anormale din endometru, învelișul care căptușește uterul.

Durerea este deseori acută și apare frecvent în timpul menstruației. Cu toate că analgezicele sunt un remediu eficient și rapid, este indicată o vizită la ginecolog pentru a trata cauza durerii.

Recomandări generale pentru a trata cauzele durerii de spate

Programează-te la medic pentru a descoperi cauzele durerii de spate, deoarece există o multitudine de factori din pricina cărora poți suferi de acest disconfort. Ia în considerare lecțiile de yoga, aceasta este activitatea perfectă pentru a gestiona durerea și a combate inflamația.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Fontecha, C. García, M. Aguirre, and F. Soldado. “Dolor de espalda.” Pediatr Integral 10.7 (2006): 485-494.
  • Guevara-López, Uría, et al. “Parámetros de práctica para el manejo del dolor de espalda baja.” Cirugía y Cirujanos 79.3 (2011): 286-302.
  • Rull, M. “Abordaje multidisciplinar del dolor de espalda.” Revista de la Sociedad Española del Dolor 11.3 (2004): 119-121.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.