Hernia de disc și durerea normală de spate: diferențe - Doza de Sănătate
 

Hernia de disc și durerea normală de spate: diferențe

Hernia de disc este una dintre acele afecțiuni pe care mulți oameni le ignoră, gândindu-se că este doar o durere normală de spate. Ea devine îngrijorătoare abia atunci când simptomele se agravează pe parcursul câtorva zile și sunt dificil de tratat.
Hernia de disc și durerea normală de spate: diferențe
Nelton Abdon Ramos Rojas

Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

În timp ce durerea de spate obișnuită dispare după câteva ore sau după ce te odihnești, cea provocată de hernia de disc poate dura câteva zile sau chiar săptămâni. 

Durerea de spate este una dintre cele mai comune probleme medicale. De fapt, se estimează că 8 din 10 persoane au avut dureri de spate la un moment dat în viață.

Există mai mulți factori care pot influența apariția durerii de spate, precum și intensitatea și durata sa.

În majoritatea cazurilor, aceasta este o durere ușoară ce dispare de la sine după odihnă sau practicarea unor exerciții fizice care vizează spatele. Însă de multe ori disconfortul continuă să reapară, creând o problemă cronică ce necesită mai multă atenție.

Multe persoane preferă să ignore durerea de spate, gândindu-se că este un lucru normal sau trecător. Dar este posibil să nu fie așa. În multe situații durerea de spate se dovedește a fi un simptom al unei probleme mai grave. 

Tocmai de aceea este important să faci diferența dintre cele două tipuri de durere și să le tratezi în mod corespunzător.

Ce este hernia de disc?

Ce este hernia de disc?

Vertebrele coloanei sunt despărțite de niște straturi protectoare care reduc șocul în cazul unei posibile traume, prevenind strivirea nervilor. Aceste discuri facilitează mișcarea vertebrelor, oferind corpului o mobilitate mai ridicată (precum abilitatea de a se ghemui sau de a se întinde pentru a apuca un anumit obiect).

Însă de-a lungul anilor aceste straturi își pierd elasticitatea și devin mai puțin flexibile decât în tinerețe. Ele se slăbesc treptat, iar în urma anumitor mișcări se pot disloca (hernie). Acestea pot chiar să se rupă dacă suferă o leziune majoră sau sunt forțațe în vreun fel.

Persoana afectată simte o durere acută pe o parte a corpului, însoțită de amorțeală, slăbiciune și dificultăți de mișcare. La final, aceasta va primi diagnosticul de hernie de disc.

Care este diferența dintre hernia de disc și durerea de spate obișnuită?

Hernia de disc provoacă dureri de spate

Principalul simptom al herniei de disc este o durere de spate care crește treptat în intensitate (motiv pentru care este deseori confundată cu o durere de spate obișnuită).

Pentru a face diferența dintre cele două situații, trebuie să știi că durerea provocată de hernia de disc se intensifică atunci când tușești, când te întinzi sau când stai jos pentru perioade lungi de timp.

În general, atunci când stai culcat/ă cu genunchii îndoiți sau petreci mai mult timp mergând decât stând pe scaun, durerea este mai ușoară. În cazul herniei de disc apare și senzația că ți-ai pierdut forța, cauzată de vătămarea terminațiilor nervoase. Acest lucru nu este valabil și pentru durerea normală de spate.

Dacă ai o problemă cronică în urma ruperii sau lezării unui disc, coloana vertebrală poate fi compromisă. Pacientul poate să-și piardă controlul asupra eliminării urinei sau scaunului.

Unul dintre cele mai evidente simptome ale herniei de disc este faptul că durerea persistă mai multe zile sau chiar săptămâni, în timp ce durerea de spate obișnuită dispare în câteva ore sau după ce te-ai odihnit.

Cum să procedezi atunci când ai hernie de disc

Hernia de disc trebuie diagnosticată de medic

Primul lucru pe care trebuie să-l faci dacă te confrunți cu simptomele descrise mai sus este să mergi imediat la medic, pentru ca acesta să determine gravitatea problemei.

Poate fi necesară o intervenție chirurgicală, însă aceasta nu garantează eliminarea problemei în proporție de 100%.

Din acest motiv, persoanele diagnosticate cu hernie de disc apelează la tratamente alternative pentru a ameliora problema și a o împiedica să le diminueze calitatea vieții.

Aceste tratamente includ:

 • Termoterapie
 • Electroterapie
 • Tracțiune lombară
 • Orteze lombare
 • Masaje
 • Hidroterapie
 • Analgezice naturiste

Pe lângă aceste terapii, ține cont și de următoarele recomandări pentru a ameliora durerea:

 • Dormi pe o saltea de calitate cu un panou de lemn dedesubt.
 • Dormi în poziție fetală cu o pernă între picioare. În acest fel vei preveni rotirea șoldurilor.
 • Evită să dormi pe burtă.
 • Odihnește-te timp de câteva ore, dar nu pentru perioade lungi de timp. Mișcările delicate sunt foarte importante pentru recuperare.
 • Nu te forța foarte mult, nu ridica obiecte foarte grele.
 • Mergi pe jos sau înoată timp de 30 de minute pe zi, chiar și după ce durerile au dispărut.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.