Hernie de disc – 5 simptome

· 23 septembrie 2015

Nemiloasa hernie de disc este o boală foarte dureroasă și devastatoare, ce afectează un număr foarte mare de persoane. Aceasta este o problemă destul de gravă, motiv pentru care este important să-i cunoști toate simptomele. După cum bine știi deja, coloana ta vertebrală este un puzzle alcătuit din componente anatomice complexe (oase, mușchi și ligamente) ce, în orice moment, îți pot cauza probleme. Citește mai departe și o să afli de ce este periculoasă o hernie de disc.

Cum pot să știu dacă am hernie de disc?

1. Ce este o hernie de disc?

hernie de disc

Probabil că te-ai mai întrebat ce sunt aceste discuri din coloana ta vertebrală ce îți provoacă atâta disconfort. Pentru a înțelege ce sunt, mai întâi trebuie să te gândești la acel țesut dintre oasele din coloana vertebrală, ce are o textură moale și o căptușeală externă dură. Scopul acestor țesuturi este amortizarea șocurilor, iar ele se pot adapta oricărei mișcări pe care o faci – ele sunt discurile ce pot provoca hernie. Uneori aceste discuri se pot rupe, iar țesuturile albe din interior devin expuse și pot exercita presiune asupra nervilor, provocând astfel durere. În această situație, discurile își vor pierde și abilitatea de amortizare.

2. De ce am făcut hernie de disc?

durere-de-spate

Un factor foarte important este vârsta. Pe măsură ce îmbătrânești, coloana ta vertebrală își pierde flexibilitatea, devine din ce în ce mai rigidă, iar ligamentele ce înconjoară discurile se pot rupe uneori. În plus, discurile pot deveni mai rigide din cauza degenerării cauzate de deshidratare. Dacă te doare coloana vertebrală și nu știi de ce, nu strică să verifici dacă nu cumva manifești simptomele unei hernii de disc.

3. Simptomele herniei de disc

Durere-de-spate2

  • În primul și în primul rând, pentru a-ți putea da seama de ce fel de hernie de disc suferi, trebuie neapărat să descoperi care este zona corpului tău unde durerea este localizată.
  • Dacă ai durere sau furnicături în picioare, sau dacă acestea îți amorțesc sau par greoaie, este posibil să ai o hernie de disc în zona lombară. Dacă însă durerea este localizată în mijlocul spatelui tău, atunci poate ai o hernie de disc dorsală. În cazul în care simți o presiune și durere în gât sau chiar în mâini, vinovata ar putea fi o hernie de disc cervicală.
  • Simptomele herniei de disc cervicale: dureri de gât, rigiditatea și inabilitatea de a-l mișca pe acesta și crampe ce se întind de la mâini spre umeri și brațe. Este posibil să ai și greață sau să leșini. Pe lângă toate acestea, nu iese din discuție ca brațele și mâinile să-ți amorțească în timpul nopții sau să îți fie greu să ridici greutăți, să-ți scape lucruri din mână etc. Acest tip de hernie este foarte deranjant și te va face să te simți neputincios/neputincioasă.
  • Simptomele herniei de disc lombare: în acest caz, durerea va fi localizată în regiunea inferioară a spatelui tău. Vei avea o senzație ciudată de arsură, ce te va obliga să-ți ții spatele foarte drept, aproape rigid. Este posibil ca o rigiditate musculară, însoțită de crampe, să ți se întindă spre picioare. Această durere radiantă este numită și durere de sciatic. Multe persoane care suferă de hernie de disc lombară spun că au uneori și dureri, furnicături sau senzații de slăbiciune în picioare și chiar incontinență (situație extremă, dar posibilă, ce necesită îngrijire medicală urgentă).
  • Medicii tot vorbesc despre durerile radiante, adică acele dureri ce ies din zona unde este localizată hernia. De exemplu, poți avea o hernie la nivelul spatelui, dar să te doară picioarele, în mare parte din cauza faptului că hernia este centrată pe un disc vertebral. Nu este neobișnuit să simți durere în mușchii fesieri, o senzație de arsură ce se întinde din spate până la partea interioară a picioarelor tale. Dacă ți se întâmplă așa ceva, este posibil să ai radiculopatie, însă numai un medic îți va putea oferi un diagnostic corect.

4. Când este nevoie să apelez la medic?

medic

Durerile provocate de hernia de disc (indiferent de tip) nu-ți vor permite să duci o viață normală. Nu vei putea să mergi normal, să muncești sau să ridici obiecte prea grele. Îți va fi greu să dormi și nici să stai jos pe scaun nu-ți va fi ușor.

Dacă simptomele nu trec după două săptămâni, apelează la un medic.

În cazul în care suferi de incontinență urinară sau ai probleme cu sfincterele, medicii recomandă să mergi la camera de urgență imediat! Hernia îți îngreunează funcțiile normale ale organismului, deci problema este foarte serioasă.

În general, herniile de disc necesită intervenții chirurgicale, dar nu trebuie să-ți faci prea multe griji: acestea nu sunt dificile, iar viața ta își va relua cursul său normal cât de curând posibil. După cum știi deja, este esențial să-ți monitorizezi simptomele și durerea. Nu ezita să contactezi un medic dacă observi că ceva este în neregulă. Meriți să ai o calitate a vieții cât mai bună!