Cauzele trunchiului arterial comun - Doza de Sănătate
 

Cauzele trunchiului arterial comun

Trunchiul arterial comun apare în timpul dezvoltării fetale, atunci când inima copilului încă se formează. Prin urmare, această afecțiune este deja prezentă în momentul în care copiii se nasc.
Cauzele trunchiului arterial comun
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Trunchiul arterial comun sau trunchiul arterial este o malformație congenitală. În cadrul acestei afecțiuni, există o singură arteră care pleacă din inimă, iar aceasta nu are ventricule și atrii bine dezvoltate. Cu alte cuvinte, pacientul are o arteră mare în loc de două separate pentru a transporta sânge în plămâni și în restul corpului. Care sunt cauzele trunchiului arterial comun?

Aceasta este o afecțiune cardiacă rară. În general,  între 0,21 și 0,34% din totalul persoanelor născute au această anomalie cardiacă congenitală.

Cauzele trunchiului arterial comun

Inimă reprezentată în corpul uman

În cazul unei inimi normale, sângele urmărește acest traseu: corp-inimă-plămâni-inimă-corp. Dacă o persoană are un trunchi arterial comun, sângele care părăsește inima nu respectă ciclul normal.

În această situație, inima nu are patru compartimente separate. În schimb, există o singură cavitate. Așadar, nu există nici atrii, nici ventricule care să separe sângele (în funcție de originea și destinația sa). Prin urmare, există o singură arteră comună. De asemenea, nu există o rută specifică pentru sângele bogat în dioxid de carbon și nici pentru sângele oxigenat.

Inima are, de obicei, două trasee separate: unul pentru sângele oxigenat și altul pentru sângele bogat în dioxid de carbon.

Trunchiul arterial comun apare în timpul creșterii fetale, atunci când inima copilului se dezvoltă. Astfel, această afecțiune este prezentă la momentul nașterii, fiind o problemă congenitală.

Cauzele trunchiului arterial comun sunt necunoscute în majoritatea cazurilor. Cu toate acestea, există mai mulți factori care pot crește riscul apariției trunchiului arterial, inclusiv:

  • Istoricul familial de probleme cardiace congenitale.
  • Copiii cu anomalii cromozomiale au un risc mai mare de a dezvolta această afecțiune. Acest lucru este valabil mai ales pentru cei cu sindromul velocardiofacial și sindromul DiGeorge.
  • Anumite medicamente luate în timpul sarcinii pot dăuna fătului.
  • Femeile care se îmbolnăvesc de afecțiuni virale, cum este rubeola, au mai multe șanse de a naște un copil cu trunchi arterial comun.

Care sunt simptomele trunchiului arterial comun?

Fiecare pacient poate prezenta simptome diferite. Cu toate acestea, există câteva simptome comune în cazul bebelușilor afectați de această malformație congenitală. Cele mai frecvente sunt:

Însă toate aceste simptome pot indica și alte afecțiuni medicale sau probleme cardiace. Așadar, este foarte important să consulți medicul pediatru dacă fiul sau fiica prezintă oricare dintre aceste simptome.

Cum este diagnosticat trunchiul arterial comun?

Ecografie care arată cauzele trunchiului arterial comun
Ecocardiografiile sunt una dintre cele mai eficiente tehnici de diagnosticare a problemelor cardiace congenitale.

De obicei, medicii pot diagnostica trunchiul arterial comun înainte de nașterea bebelușului. Pentru a face acest lucru, ei utilizează ecocardiografia fetală. Aceasta este o tehnică ce folosește unde sonore pentru a recrea o imagine a inimii în mișcare.

Datorită acestei proceduri, putem observa aspectul inimii și examina funcționarea ei atunci când un bebeluș este încă în pântec. Având aceste informații, medicii pot programa tratamentul imediat după naștere.

Există, de asemenea, un test de pulsoximetrie. Acesta este un test simplu care măsoară cantitatea de oxigen prezentă în fluxul sanguin. Adesea, acesta este primul indiciu al unei probleme cardiace.

Tratamentul trunchiului arterial comun

Din păcate, datele studiilor efectuate asupra trunchiului arterial comun indică o mortalitate de 50% în prima lună de viață. După această vârstă, șansa de supraviețuire în primul an de viață este cuprinsă între 10 și 25%.

Cu toate acestea, marea majoritate a pacienților care supraviețuiesc au, de asemenea, boli vasculare pulmonare severe, care sunt adesea ireversibile.

În ceea ce privește tratamentul, bebelușii cu această afecțiune vor avea nevoie de o intervenție chirurgicală pe cord deschis pentru a preveni posibilele complicații. Această procedură este efectuată, de obicei, în prima lună după naștere. În timpul intervenției, medicul separă aorta și arterele pulmonare pentru a crea o cale pentru ca sângele să meargă din ventriculul drept al inimii în plămâni. De asemenea, medicul va corecta comunicarea interventriculară și orice alte anomalii cardiace detectate.

Dacă intervenția chirurgicală nu corectează această problemă, copilul poate muri. Cu toate acestea, chirurgia are de cele mai multe ori succes dacă este folosită la timp.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.