8 semne care indică un posibil infarct miocardic - Doza de Sănătate
 

8 semne care indică un posibil infarct miocardic

Recunoașterea din timp a acestor semne poate fi esențială pentru a preveni producerea unui infarct miocardic și pentru a evita consecințele severe.
8 semne care indică un posibil infarct miocardic

Ultima actualizare: 29 aprilie, 2019

Problemele de sănătate au diferite niveluri de severitate. Nu încape îndoială că printre acestea găsim și bolile cardiovasculare. Uneori însă, dacă suntem atente la semnele pe care ni le transmite corpul nostru, putem evita anumite boli și dureri bruște, de exemplu, producerea unui infarct miocardic.În cele ce urmează, îți dezvăluim 8 dintre cele mai frecvente semne care indică un posibil infarct miocardic.

Oricât de incredibil ar părea, organismul ne avertizează de producerea unui infarct miocardic cu o lună înainte. Dacă observi următoarele simptome, vizitează cât mai repede un medic specialist.

Semne care indică un posibil infarct miocardic la femei

8 semne care indică un posibil infarct miocardic

1. Oboseala

Oboseala este o problemă destul de des întâlnită, chiar dacă, de cele mai multe ori, nu constituie un simptom al unei boli grave. Însă acest lucru nu înseamnă că trebuie neglijată. Acest simptom indică un infarct miocardic, mai ales în cazul femeilor.

În acest caz, nu vorbim de o oboseală care este atribuită exercițiilor fizice sau efortului mintal, ci de o oboseală care se intensifică la finalul zilei și care face până și cea mai simplă sarcină să fie un adevărat chin.

2. Durerile abdominale

Durerile abdominale, în special cele din partea superioară a abdomenului, precum și greața resimțită pe stomacul gol sau balonarea pot fi semne care indică un posibil infarct miocardic.

Disconfortul gastric poate fi legat de producerea unui infarct. De asemenea, durerea se intensifică atunci când faci mișcare.

3. Tulburările de somn

Tulburările de somn pot fi și ele semne care indică un posibil infarct miocardic, deoarece pot fi legate de bolile cardiovasculare. Printre simptomele cu cel mai mare risc întâlnim insomnia. În general, insomnia este însoțită de anxietate și probleme de concentrare. Aceste simptome sunt mai comune la femei.

Dacă ai probleme cu inima, îți va fi mai dificil să adormi, în plus, te vei trezi noaptea fără un motiv anume.

4. Respirația agitată

Respirația agitată se află pe lista de semne care indică un posibil infarct miocardic. Acest simptom se poate manifesta cu una sau mai multe luni înaintea infarctului.

În majoritatea cazurilor, respirația agitată este însoțită de amețeli sau alte dificultăți respiratorii, care pot fi și ele legate de boli cardiovasculare.

5. Căderea părului

Semne care indică un posibil infarct precum căderea părului la femei

Căderea rapidă a părului este un alt simptom care semnalează un posibil infarct miocardic. Aceasta se produce mai ales la bărbați, dar poate apărea și la femei.

Mai mult, trebuie ținut cont de faptul că această cădere a părului este legată de un nivel ridicat de cortizol. Atunci când acest simptom este asociat strict cu infarctul miocardic, părul cade în special în zona creștetului capului.

6. Ritmul cardiac

Bătăile neregulate ale inimii reprezintă un alt simptom ce nu trebuie ignorat. În acest caz, bătăile neregulate ale inimii sunt mai frecvente la bărbați, în timp ce la femei sunt însoțite de atacuri de panică și de anxietate. Acestea apar din senin și se pot manifesta în diferite feluri, precum aritmia sau tahicardia.

  • În cazul unor boli precum ateroscleroza, tahicardia poate apărea după exerciții fizice.
  • În general, aceste simptome se manifestă timp de 1-2 minute.
  • În caz că durează mai mult, pot apărea semne de amețeală și senzația de slăbiciune.

7. Transpirația excesivă

Transpirația excesivă atât pe timpul zilei, cât și pe timpul nopții este, de asemenea, un simptom legat de un infarct miocardic. Acest simptom apare mai frecvent la femei.

Semne care indică un posibil infarct precum transpirația excesivă

Transpirația excesivă poate fi considerată și simptom al menopauzei, dar nu este întotdeauna așa. Transpirația excesivă poate apărea și la bărbați.

Vorbim despre transpirații reci, care fac pielea lipicioasă și care sunt asemănătoare cu cele provocate de răceală. Acest simptom apare indiferent de temperatură sau activitatea fizică.

Transpirația este atât de abundentă, încât așternuturile sunt umede atunci când ne trezim dimineața.

8. Durerea în piept

Atât forma, cât și intensitatea durerilor în piept poate să difere la femei și bărbați. Spre exemplu, la bărbați este un simptom des întâlnit, dar în cazul femeilor, durerea în piept apare în 30% dintre cazuri.

  • Acest tip de durere poate surbeni cel mai frecvent în brațul stâng, dar nu este întotdeauna așa.
  • De asemenea, este frecventă și durerea în mandibula inferioară, de gât, de umeri, de ceafă și de stomac.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Singh, R. B., Kartik, C., Otsuka, K., Pella, D., & Pella, J. (2002). Brain-heart connection and the risk of heart attack. Biomed Pharmacother. https://doi.org/WOS:000180216900004
  • Falk, E. (2006). Pathogenesis of Atherosclerosis. Journal of the American College of Cardiology. https://doi.org/10.1016/j.jacc.2005.09.068

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.