Ceapa, usturoiul și lămâia: cele trei super-remedii

· 22 august 2017
Separat, ceapa, usturoiul și lămâia sunt foarte benefice sănătății. Însă dacă le combini într-un remediu unic, te poți bucura de efectele pozitive oferite de toate trei. 

Ceapa, usturoiul și lămâia sunt trei alimente pe care este bine să le ai mereu în casă, deoarece pot fi folosite în mii de rețete culinare. Totodată, cele trei ingrediente sunt întrebuințate adesea și în medicina naturistă.

În articolul de azi, îți explicăm de ce ar trebui să combini ceapa, usturoiul și lămâia într-un singur remediu și ce beneficii oferă aceste trei alimente.

Proprietățile cepei

Ceapa, usturoiul și lămâia au proprietăți benefice pentru organism

Ceapa este consumată de mii de ani pe teritoriul Europei și al Asiei, dar nu este absentă nici în America. Printre beneficiile extraordinare pe care le oferă, se regăsesc și următoarele:

Ceapa este o sursă excelentă de nutrienți

Ceapa oferă organismului o cantitate generoasă de apă și aminoacizi esențiali. În plus, acest bulb comestibil conține și:

Îmbunătățește funcționarea rinichilor

Datorită efectului său diuretic, ceapa este benefică persoanelor care au probleme renale (pietre, insuficiență renală, etc.). În plus, acest aliment este recomandat și pacienților care suferă de hipertensiune și retenție de apă.

Este expectorantă

 

Dacă suferi de boli respiratorii, cum ar fi faringita sau bronșita, ceapa ajută la eliminarea mucusului. Este foarte bine să mănânci ceapă atunci când ești răcit.

Scade nivelul colesterolului

Consumul de ceapă scade nivelul grăsimilor din sânge și reduce colesterolul rău (LDL). În plus, această legumă curăță arterele în mod natural.

Reglează glicemia

Ceapa este de mare ajutor persoanelor bolnave de diabet, deoarece are abilitatea de a reduce nivelul glicemiei.

Proprietățile usturoiului

Usturoiul și lămâia întăresc sistemul imunitar

Multe preparate nu ar mai fi la fel fără usturoi. Acesta oferă un gust deosebit mâncărurilor, însă are și numeroase beneficii pentru sănătate. Printre acestea, se numără și următoarele:

  • Îmbunătățește circulația: Acest efect se datorează conținutului de alicină care previne formarea cheagurilor de sânge și facilitează circulația sanguină.
  • Scade tensiunea arterială: Pe lângă beneficiile circulatorii, usturoiul reglează și tensiunea arterială, fiind recomandat persoanelor care suferă de hipertensiune.
  • Scade nivelul colesterolului: Având un efect atât de puternic la nivelul sângelui, usturoiul reduce nivelul de colesterol și alte lipide acumulate în artere.
  • Întărește sistemul imunitar: Compușii din usturoi îmbunătățesc imunitatea organismului. Astfel, consumul regulat al acestui aliment scade riscul de a contracta boli infecțioase, printre care răceală, gripă și amigdalită.
  • Este antiinflamator: Usturoiul reduce umflăturile din corp, putând fi folosit ca remediu pentru bolile articulare (artroză sau artrită) și inflamația prostatei la bărbați.

Îți recomandăm să citești și:

Proprietățile usturoiului – un excelent supliment anticoagulant

Proprietățile lămâii

Usturoiul și lămâia sunt alimente detoxifiante

Lămâia este cunoscută în întreaga lume pentru culoarea galbenă și gustul acru. Acest fruct citric este folosit în numeroase rețete, de la bomboane până la salate de legume. Poți folosi lămâia și la prepararea anumitor ceaiuri cu proprietăți curative. 

Iată câteva dintre multiplele beneficii ale acestui fruct minunat:

  • Întărește sistemul imunitar: La fel ca usturoiul, lămâia întărește sistemul imunitar, prevenind dezvoltarea bolilor virale. De exemplu, dacă bei o jumătate de cană de zeamă de lămâie, organismul primește 53 mg de vitamina C, un nutrient care îmbunătățește imunitatea.
  • Detoxifică organismul: Multe dintre bolile de care suferim sunt cauzate de acumularea de impurități și deșeuri în organism.
  • Printre altele, lămâia curăță ficatul și vezica biliară, drept pentru care stimulează producția de bilă și reduce colesterolul.
  • Curăță sângele: În procesul de detoxifiere a ficatului, lămâia curăță și sângele, adică elimină lipidele și alte elemente dăunătoare sănătății.
  • Te apără împotriva radicalilor liberi: Fiind bogată în antioxidanți, lămâia reduce efectele negative ale radicalilor liberi, cauza multor probleme și boli. Acest fruct citric protejează celulele de atacurile radicalilor liberi.

Ceapa, usturoiul și lămâia sunt și mai benefice împreună

Cunoscând proprietățile fiecăruia dintre aceste trei ingrediente, ne putem da seama că, dacă le combinăm, obținem un remediu natural extraordinar de puternic

Ceapa, usturoiul și lămâia au o concentrație ridicată de minerale care transformă tratamentul obținut în cel mai bun sistem de apărare împotriva bolilor.

De multe ori, combinăm ceapa, usturoiul și lămâia în diferite preparare culinare. Însă putem obține și mai multe beneficii dacă preparăm un sirop natural.

Remediul următor cu ceapă, usturoi și lămâie previne și combate afecțiunile specifice sezonului rece (răceală și gripă), însă oferă și alte beneficii:

  • Îmbunătățește sănătatea sângelui;
  • Ameliorează durerile și inflamațiile;
  • Elimină toxinele din corp.

Citește și:

Începe ziua în forță cu lămâie, usturoi și miere

Ingrediente

  • 3 căței de usturoi
  • 1 ceapă (de preferat, ceapă roșie)
  • 1 felie de rădăcină de ghimbir (cam 2,5 cm grosime)
  • 3 lămâi
  • ½ cană de miere de albine pură

Mod de preparare

  • Curăță usturoiul, taie-l în bucăți mici, apoi pisează-l în mojarul cu pistil până obții o pastă groasă.
  • Curăță ceapa și dă-o prin răzătoare deasupra usturoiului.
  • Dă ghimbirul prin răzătoare, apoi adaugă-l în restul compoziției.
  • Stoarce lămâile și adaugă zeama și mierea în amestec.
  • Acoperă amestecul și lasă-l să stea toată noaptea (aproximativ 8 ore).
  • După 8 ore, strecoară-l într-un recipient de sticlă cu capac.
  • Poți ține siropul în frigider timp de o lună.

Mod de administrare

Pentru a obține rezultatele dorite, trebuie să iei o lingură pe zi (în scop preventiv). Pentru tratarea unei infecții, este indicat să iei o lingură la fiecare masă principală a zilei (de trei ori pe zi).

  • Lanzotti, V. (2006). The analysis of onion and garlic. Journal of Chromatography A. https://doi.org/10.1016/j.chroma.2005.12.016
  • Goncagul, G., & Ayaz, E. (2010). Antimicrobial effect of garlic (Allium sativum). Recent Patents on Anti-Infective Drug Discovery. https://doi.org/10.2174/157489110790112536
  • González-Molina, E., Domínguez-Perles, R., Moreno, D. A., & García-Viguera, C. (2010). Natural bioactive compounds of Citrus limon for food and health. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis. https://doi.org/10.1016/j.jpba.2009.07.027