Cele mai bune 6 soluții naturale pentru a reduce febra
Febra este o creștere a temperaturii corpului ce apare ca mecanism de apărare împotriva unei amenințări. Poate fi de natură infecțioasă, din cauza bolilor imune sau ca urmare a unei inflamații, așa cum indică acest studiu. Care sunt cele mai bune 6 soluții naturale pentru a reduce febra?
Temperatura normală a corpului variază de la 35 la 37 °C. Prin urmare, se spune că o persoană are febră atunci când această măsurătoare depășește 37,5 °C.
În plus, depășirea temperaturii de 40,5 °C implică riscuri pentru viață, deoarece proteinele organismului pot fi modificate, crescând stresul celular, riscul de atac de cord și riscul de alte reacții grave.
Din aceste motive, este indicat să acționezi pentru a preveni atingerea unei temperaturi foarte ridicate. Pentru aceasta, există tratamente farmacologice și la domiciliu foarte eficiente. Îți prezentăm cele mai bune soluții naturale pentru a reduce febra!
1. Apă rece cu lămâie
Această băutură previne deshidratarea care poate apărea odată cu febra. Temperatura sa scăzută va servi pentru a controla căldura corpului. Ideal este să consumi aproximativ doi litri când te afli în această stare.
Ingrediente
- 2 lămâi
- 2 litri de apa
Cum se prepară?
- Extrage sucul a două lămâi și amestecă-l cu doi litri de apă rece.
- Consumă un pahar la primul semn de febră și distribuie restul pe tot parcursul zilei.
Vezi și: Cum se tratează febra?
2. Infuzie de semințe de schinduf
Băutura naturală din semințe de schinduf este folosită din cele mai vechi timpuri ca aliat pentru scăderea febrei la copii și adulți.
Proprietățile sale pot facilita echilibrarea temperaturii corpului, pe lângă faptul că stimulează sistemul imunitar și acționează ca un antioxidant.
Ingrediente
- 1 lingură de semințe de schinduf (10 g)
- 1 pahar cu apă (200 ml)
Cum se prepară?
- Pune semințele de schinduf într-un pahar cu apă fierbinte și lasă-le să se odihnească timp de 10 minute.
- După timpul recomandat, strecoară și consumă infuzia.
- Bea două sau trei pahare pe zi.
3. Infuzie de busuioc pentru febră
Băutura naturală cu busuioc are compuși activi care pot ajuta la reglarea temperaturii corpului și a sistemului nervos. Aportul său pare să reducă febra și să prevină simptome precum frisoanele și delirul.
Ingrediente
- 1 lingură de frunze de busuioc (10 g)
- 1 cană de apă (250 ml)
Cum se prepară?
- Fierbe o cană de apă și, când dă în clocot, adaugă frunzele de busuioc.
- Lasă infuzia să ajungă la temperatura camerei înainte de consum.
- Bea două sau trei căni pe zi.
4. Remediu cu coajă de lămâie și orz
Băutura naturală din coajă de lămâie și orz servește ca tratament pentru refacerea nivelului lichidelor după transpirația produsă de febră. Conținutul său ridicat de săruri minerale și vitamine contracarează pierderea de nutrienți, promovând în același timp hidratarea.
Ingrediente
- 3 coji de lămâie
- 2 linguri de orz (20 g)
- 1 litru de apă
Cum se prepară?
- Se fierbe litrul de apa și se adaugă cojile de lămâie și lingurile de orz.
- Se lasă să stea 12 ore și se consuma pe parcursul zilei.
Află mai mult: De ce apare febra?
5. Ceai de salată verde
Ceaiul făcut din frunze de salată poate fi folosit pentru a calma febra și pentru a reface nivelul mineralelor care se pierd din cauza transpirației. Conține potasiu, magneziu și calciu, toate necesare pentru a regla procesele inflamatorii ale organismului și nivelul lichidelor.
Ingrediente
- 6 frunze de salată verde
- 1 litru de apă
- Cuburi de gheață (după gust)
Cum se prepară?
- Se adaugă frunzele de salată verde într-un litru de apă clocotită și se lasă să se odihnească.
- Când se răcește, se adaugă cuburile de gheata și se consumă.
- Se beau două sau trei căni pe zi.
6. Infuzie de salvie cu lămâie
Infuzia de salvie cu lămâie ajuta la stimularea transpirației pentru a reduce febra în cel mai scurt timp.
Ingrediente
- 1 lingura de salvie uscată (10 g)
- Sucul obținut din ½ lămâie
- 1 cană de apă (250 ml)
Cum se prepară?
- Pune salvia într-o cană de apă clocotită și lasă-o la infuzat timp de 10-15 minute.
- Adaugă sucul de lămâie și consumă.
- Bea două căni pe zi.
Medicamente fără prescripție medicală pentru scăderea febrei
Tratamentele farmacologice cu analgezice și antipiretice sunt adesea folosite pentru a scădea febra. Printre cele mai comune medicamente eliberate fără prescripție medicală se numără acetaminofenul și medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), precum ibuprofenul și naproxenul.
Oricare dintre aceste medicamente poate avea efecte secundare dăunătoare, mai ales dacă faci greșeala de a lua o doză zilnică excesivă, care este dăunătoare organismului. În unele cazuri, pot provoca efecte negative imediate.
Remediile la domiciliu servesc ca alternativă pentru a controla acest simptom înainte de a recurge la medicamente.
Cele mai bune 6 soluții naturale pentru a reduce febra: recomandări finale
Ingerarea oricăreia dintre aceste 6 soluții naturale pentru scăderea febrei poate ajuta la reglarea temperaturii corpului. Cu toate acestea, dacă simptomul este persistent, cel mai bine este să consulți medicul.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Aguilar-Sánchez, I., Arreola-Fragoso, G., Carmona-García, M., Damián-Muñoz, C., González-Morales, A. L., García-Herrera, G., … & Roldán-Durán, A. (1988). Control de fiebre por medios físicos. Rev. enferm. Inst. Mex. Seguro Soc, 44-46.
- Álpizar Caballero, Lourdes B., & Medina Herrera, Esther E.. (1999). Fisiopatología de la Fiebre. Revista Cubana de Medicina Militar, 28(1), 49-54. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0138-65571999000100008&lng=es&tlng=es.
- El-Radhi AS. Fever management: Evidence vs current practice. World J Clin Pediatr. 2012;1(4):29–33. Published 2012 Dec 8. doi:10.5409/wjcp.v1.i4.29
- Purssell E. Physical treatment of fever. Arch Dis Child. 2000;82(3):238–239. doi:10.1136/adc.82.3.238