De ce apare febra? - Doza de Sănătate
 

De ce apare febra?

Te-ai întrebat vreodată de ce crește temperatura corpului? Acesta este un mecanism natural de apărare, chiar dacă creează multe simptome neplăcute. Află mai multe informații utile în acest articol!
De ce apare febra?

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Te-ai întrebat vreodată de ce apare febra? Febra (sau pirexia) apare atunci când temperatura corpului crește peste normal. Este un mecanism de protecție și majoritatea populației suferă de febră la un moment dat de-a lungul vieții.

De ce apare febra?

Există multe motive pentru care o persoană ar putea avea febră. Adesea, febra are de-a face cu prezența agenților patogeni pe care corpul îi identifică ca substanțe străine. Desigur, acest lucru ne face să ne întrebăm de ce crește temperatura corpului. La început, poate părea contraproductiv, deoarece toate simptomele asociate cu o creștere anormală a temperaturii corpului se adaugă la disconfortul cauzat de microorganismul în cauză.

Cu toate acestea, febra are o semnificație evolutivă, la fel ca toate răspunsurile fiziologice umane. În articolul de astăzi, îți vom explica de ce febra este necesară pentru supraviețuire.

Creșterea temperaturii corpului

Ca regulă generală, orice temperatură a corpului de peste 37 °C reprezintă un episod de febră. Totuși, pot exista patru tipuri de febră:

  • O febră scăzută apare atunci când temperatura corpului nu depășește 38 °C.
  • O febră moderată apare atunci când temperatura variază între 38 °C și 39 °C.
  • Temperatura corpului cu febră mare este peste 39 °C.
  • Hiperpirexia apare atunci când temperatura corpului este egală sau mai mare de 40 °C.
Copil care are febră
Temperaturile peste 39 °C (102 °F) sunt periculoase fără îngrijiri medicale adecvate.

De ce avem febră?

Febra este un răspuns al corpului la agenți externi, care se întoarce împotriva noastră dacă este scăpat de sub control. De ce corpul și-ar crește propria temperatură dacă acest lucru poate fi dăunător?

În primul rând, trebuie să privim febra ca pe un mecanism de apărare antic. Hipotalamusul, secțiunea creierului responsabilă de reglarea temperaturii corpului, trimite semnale pentru a crește temperatura corpului atunci când identifică molecule numite pirogeni în sânge. Un pirogen este orice substanță care produce febră. Pirogenii pot fi polizaharide, resturi sau produse din peretele celular al bacteriilor.

Sistemul imunitar, care provoacă inflamații, răspunde defensiv la prezența invadatorilor în corpul uman. Așadar, febra este un element de apărare.

Sistemul intern al corpului speră că, prin creșterea temperaturii, microorganismele sensibile la schimbări vor muri. Cele mai multe bacterii și virusuri care provoacă infecții sunt distruse la 37,5 °C.

Pe măsură ce temperatura corpului crește, microorganismele încetează să se reproducă sau cel puțin nu o fac atât de repede și de eficient. Așadar, crește vulnerabilitatea lor în fața agenților sistemului imunitar. Prin urmare, febra este un mecanism evolutiv cu un scop clar: distrugerea agenților patogeni.

Tânără care se întreabă de ce apare febra
Disconfortul febril apare din cauza simptomelor pe care temperatura ridicată le dezlănțuie în organism.

Febra este un mecanism vestigial sau util?

Febra ajută la combaterea bolilor, dar poate duce și la moarte sau poate provoca leziuni ireversibile în condiții clinice severe. Așadar, apare întrebarea: ar trebui medicii să permită o creștere a temperaturii corpului? Și dacă da, în ce măsură?

Aceasta este o dezbatere de actualitate în domeniul medical. În timp ce unii profesioniști preferă să mențină febra la niveluri medii, astfel încât sistemul imunitar să răspundă mai bine, alții sunt în favoarea încercării de a o reduce cu antipiretice. Nu există un răspuns unanim în acest sens. Cu toate acestea, toți medicii sunt de acord că un pacient cu febră peste 39 °C necesită tratament imediat.

Din acest motiv, există medicamente fără prescripție medicală, cum ar fi aspirina sau paracetamolul, care pot reduce temperatura corpului. Deoarece medicina modernă ne-a oferit antibiotice și antivirale, nu mai este necesar să experimentăm creșteri drastice ale temperaturii pentru a combate bolile.

Temperatura ridicată a corpului este un motiv pentru a consulta medicul

Febra este un mecanism de protecție pe care corpul uman îl activează pentru a ucide posibilii agenți patogeni. Aceasta ucide microorganismele care sunt foarte sensibile la variațiile de temperatură și le slăbește pe cele mai rezistente.

Pentru părinți, creșterea temperaturii corpului copiilor lor este adesea un motiv de îngrijorare. Cu toate acestea, ei trebuie să învețe să facă diferența dintre o febră ușoară, care nu poate depăși 38 °C și o febră ridicată de 39 °C sau mai mult.

În orice caz, febra este întotdeauna un motiv pentru a consulta medicul. Sună sau vizitează medicul dacă observi o creștere a temperaturii corpului, astfel încât acesta să-ți poată oferi un diagnostic prompt și să-ți prescrie un tratament.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Escobar Tobón, Ana Ligia. “La fiebre en el niño: una mirada reflexiva a las prácticas de cuidado.” Avances en Enfermería 35.3 (2017): 333-344.
  • Sánchez-Díaz, Jesús Salvador, et al. “Fiebre en el paciente críticamente enfermo:¿ tratar o no tratar?.” Medicina interna de México 33.1 (2017): 48-60.
  • Ortiz-Gómez, J. R., I. Fornet, and F. J. Palacio. “Hiperpirexia maligna.” Revista Española de Anestesiología y Reanimación 60 (2013): 46-54.
  • Cruz-Alvarenga, Abner Javier. “LOS ANTAGONISTAS FISIOLÓGICOS DE LOS PIRÓGENOS ENDÓGENOS Y SU PAPEL EN LA FIEBRE.” Revista Científica Ciencia Médica 22.2 (2019): 36-46.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.