Cum se tratează febra? - Doza de Sănătate
 

Cum se tratează febra?

Este foarte important să tratezi febra pentru a preveni posibilele complicații. Poți încerca mai întâi câteva tratamente la domiciliu. Dacă acestea nu funcționează, cel mai bine este să consulți un medic, mai ales dacă persoana cu febră este un copil.
Cum se tratează febra?

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Este foarte important să știi cum se tratează febra pentru a evita alte complicații de sănătate. Febra este o creștere a valorii de referință a temperaturii corpului, care ar trebui să fie întotdeauna, în medie, în jur de 37 °C. O variație de până la un grad în timpul zilei este normală și nu este neapărat sinonimă cu boala.

Factori precum dieta, exercițiile fizice sau vremea, printre altele, sunt câteva dintre motivele pentru care temperatura corpului poate crește. Cu toate acestea, o persoană are febră atunci când temperatura sa corporală depășește 37,5 °C.

Ce este febra?

Febra arată faptul că organismul reacționează pozitiv la o posibilă boală. Cu toate acestea, trebuie să fii atent. La bebeluși, în special la cei alăptați, 37.7 °C este o temperatură foarte ridicată. În acest caz, trebuie să tratezi febra, iar bebelușul poate necesita spitalizare sau cel puțin un consult pediatric.

Febra este aproape întotdeauna asociată cu alte simptome:

  • Cefalee persistentă care înconjoară întregul craniu; o senzație de strângere
  • Frisoane și transpirații
  • Dureri musculare cu înțepături
  • Deshidratare, piele uscată, absența lacrimilor și retenție urinară
  • Pierderea poftei de mâncare
  • Slăbiciune generală

La copiii cu vârsta cuprinsă între șase luni și cinci ani, pot apărea convulsii febrile. În aceste cazuri, medicii recomandă culcarea pacientului, protejarea acestuia pentru a nu se răni și contactarea unui medic cât mai curând posibil.

Descoperă mai mult:

De ce apare febra?

Bărbat care are febră
Febra este un semn al unui proces intern. Hipotalamusul reglează temperatura corpului.

Cauze

Partea corpului responsabilă de reglarea temperaturii este adăpostită în creier și se numește hipotalamus. Funcționează ca un termostat. Din diferite motive, acesta poate crește limita de referință. Acest lucru apare atunci când are loc o creștere a căldurii reținute.

Agenții infecțioși, cum ar fi virușii și bacteriile, pot provoca febră. La fel pot face și bolile inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoidă, tumorile sau medicamentele care pot provoca febră ca efect secundar. În plus, toate tipurile de vaccinuri pot provoca febră.

Cum se tratează febra?

Pentru febra ușoară, cel mai probabil medicul nu va prescrie un tratament specific, mai ales dacă nu există simptome suplimentare. De fapt, o febră ușoară este un semn ce arată faptul că organismul răspunde bine la lupta cu virușii sau bacteriile. O temperatură ridicată poate ajuta chiar la uciderea microorganismelor care cauzează boala.

Atunci când febra provoacă disconfort suplimentar sau este mare, necesită tratament. În acest caz, medicul poate prescrie medicamente ușoare, cum ar fi ibuprofenul sau paracetamolul, printre altele. Trebuie doar să iei dozele recomandate. Nu le depăși și nu lua aceste medicamente pentru perioade lungi de timp, deoarece pot provoca leziuni ale rinichilor și ale ficatului.

Dacă aceste medicamente nu reduc febra, descoperirea cauzei sale va fi esențială pentru a determina necesitatea utilizării antibioticelor, în cazul în care există o infecție bacteriană, cum ar fi amigdalita sau pneumonia. Dacă este vorba despre o infecție virală, antibioticele nu vor funcționa.

În cazul copiilor, dacă febra persistă după prima doză, trebuie să consulți un medic pediatru. Nu ar trebui să le administrezi aspirină copiilor, deoarece aceasta poate duce la apariția sindromului Reye, care, deși rar, ar putea fi fatal. Întreabă medicul cum se tratează febra la copii!

Alte modalități de a trata febra

Când vine vorba de bebeluși, mai ales dacă aceștia au mai puțin de 28 de zile, cea mai bună opțiune pentru tratarea febrei este spitalizarea. Nou-născuții sunt vulnerabili la boli grave care necesită medicamente intravenoase și îngrijiri speciale.

Poți pune în practică la domiciliu măsuri pentru a trata febra, atât timp cât nu este asociată cu disconforturi suplimentare. În cazul deshidratării, trebuie să bei apă și, chiar mai bine, să folosești soluții orale de rehidratare. Acestea din urmă nu numai că te rehidratează, ci conțin și electroliți, componente esențiale pentru buna funcționare a corpului.

În plus, odihna ajută la recuperare, la fel ca îmbrăcămintea ușoară, menținerea temperaturii scăzute a camerei și învelitul doar cu un cearșaf. De asemenea, optează pentru comprese aplicate pe frunte, axile, zona inghinală sau tălpile picioarelor.

Pentru a reduce febra, fă băi calde și consumă ceai cu usturoi, busuioc, rută de grădină, ghimbir, cimbru și mușețel, îndulcite cu puțină miere. Bea două sau trei ceaiuri călduțe pe zi.

Mamă care tratează febra unei fete
Trebuie să fii foarte atent cu febra la copii. Corpul lor este mai sensibil la schimbările de temperatură.

Cum se tratează febra: informații de reținut

Atunci când febra atinge 37,7 °C la bebeluși sau 38 °C la adulți, trebuie să consulți medicul. De fapt, este esențial să faci acest lucru dacă febra este însoțită de cefalee, vărsături, iritabilitate, dureri abdominale, erupții cutanate sau dacă temperatura ridicată persistă.

Trebuie să acționezi cu calm, dar ferm pentru a trata febra. În caz contrar, ar putea apărea complicații precum convulsiile și pierderea cunoștinței. Toate acestea înrăutățesc starea pacientului și îi pot pune viața în pericol. De aceea, este foarte important să consulți medicul în caz de febră ridicată.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ochoa-Sangrador, C., & González-de-Dios, J. (2006). Adecuación de la práctica clínica a la evidencia científica en el tratamiento de las convulsiones febriles. Rev Neurol, 43(2), 67-73.
  • Chabalgoity, J., Pereira, M., & Rial, A. (2006). Inmunidad contra los agentes infecciosos. Temas de Bacteriología y Virología Médica. 2a ed. Uruguay: FEFMUR, 99-114.
  • Mohr, P. (2004). Como no perder el control frente a la fiebre. Archivos argentinos de pediatría, 102(1), 80-80.
  • Mollo, Fiorella, and Stella Gutiérrez. “Fiebre por antibióticos.” Archivos de Pediatría del Uruguay 77.3 (2006): 273-278.
  • Mancilla-Ramírez, Javier. “Avances en la fisiopatología y manejo de la fiebre en niños.” Salud en Tabasco 8.2 (2002): 73-82.
  • Tatochenko, V. К. “ONCE AGAIN ABOUT ANTIFEBRILES.” Current Pediatrics 6.2 (2015): 128-130.
  • Padilla Raygoza, Nicolás, and Roberto Cuauhtémoc Figueroa Ferrari. “Síndrome de Reye: historia natural y niveles de prevención.” Rev. mex. pediatr 61.4 (1994): 200-4.
  • Mendoza Collantes, Asunciona. “Uso de plantas medicinales para el alivio de la fiebre por los pobladores del Asentamiento Humano Pedro Castro Alva, Chachapoyas-2014.” (2015).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.