Logo image
Logo image

Coenzima Q10: 7 alimente care o conțin

4 minute
Coenzima Q10 este un antioxidant care poate combate simptomele îmbătrânirii. Citește în continuare pentru a afla mai multe informații despre această substanță, inclusiv alimente pe care trebuie să le consumi pentru a te asigura că organismul tău o primește în cantități suficiente.
Coenzima Q10: 7 alimente care o conțin
Ultima actualizare: 13 ianuarie, 2019

Cu siguranță ai mai auzit vorbindu-se despre coenzima Q10, așa-zisa enzimă a tinereții. Numită și ubichinonă, aceasta este un antioxidant care se găsește în mod natural în fiecare celulă a organismului uman. Există câteva alimente bogate în coenzima Q10, pe care trebuie să le cunoști.

Rolul coenzimei Q10 este unul fundamental: protejarea celulelor împotriva radicalilor liberi. În plus, această enzimă oferă protecție împotriva oricăror agenți externi care provoacă daune oxidative.

Coenzima Q10 ajută celulele să producă energie și crește rezistența, forța și fermitatea mai multor grupe de mușchi. Atunci când în organism există un nivel ridicat de antioxidanți, putem combate mai ușor efectele îmbătrânirii.

Este cunoscut faptul că numeroase produse precum cremele pentru ten conțin această substanță. Înainte însă de a apela la astfel de tratamente, te sfătuim să încerci o variantă mult mai benefică. Ajută-ți organismul să producă mai multă coenzimă Q10 în mod natural, consumând alimente care o conțin.

În articolul de azi dorim să îți prezentăm 7 alimente care îți vor fi de folos în acest sens. Ia aminte!

7 alimente care stimulează producerea de coenzima Q10

1. Somonul

Some figure

Peștele, bogat în acizi grași, cum ar fi omega-3 și omega-6, se numără printre acele alimente necesare în dietă atât pentru a menține, cât și pentru a crește producerea de coenzima Q10 în organism. Cel mai recomandat tip de pește este cu siguranță somonul.

Japonezii se bucură din plin de beneficiile coenzimei Q10, în mare parte datorită faptului că obișnuiesc să consume mult pește proaspăt crud. Desigur, nu este indicat să consumi doar pește crud. Te sfătuim să consumi somon, macrou sau sardine în stare proaspătă de trei sau patru ori pe săptămână.

2. Carnea de pui

Carnea este, în general, unul din puținele alimente bogate în coenzima Q10. Nu opta însă prea des pentru cea roșie, deoarece prezintă un conținut ridicat de grăsimi, care vor crește nivelul de colesterol și trigliceride.

Te-ar putea interesa și:

Deficitul de acizi grași Omega 3 și 6: 5 simptome

În schimb, pulpele de pui sunt surse naturale de coenzima Q10. Combină acest soi de carne cu alte alimente benefice, astfel încât să urmezi o dietă sănătoasă și echilibrată. O variantă interesantă este să servești pulpe de pui cu sosuri de legume, fără a folosi însă ulei în exces în procesul culinar.

3. Alunele

Some figure

Anumite alimente bogate în coenzima Q10 sunt de origine vegetală. Alunele, de pildă, reprezintă o sursă vegetală bogată în acest compus. 28 g (1 uncie) de alune conțin 0,8 mg de coenzima Q10. De asemenea, la fel ca strugurii, alunele sunt bogate în resveratrol, unul dintre cei mai puternici antioxidanți.

Consumând o cantitate adecvată de alune, putem profita de numeroase beneficii. Printre altele, acestea reglează circulația sanguină și susțin fermitatea musculaturii.

4. Broccoli

Coenzima Q10 poate fi obținută și din alte alimente precum broccoli. Consumul regulat al acestei legume ne permite să prevenim mai multe boli, inclusiv tulburările cardiace și cheagurile de sânge. Aceste beneficiu se datorează conținutului său ridicat de antioxidanți, printre care se numără și coenzima Q10.

Este important să reținem următorul aspect: coenzima Q10 este prezentă doar în alimente proaspete. Alimentele congelate sau conservate își pierd această proprietate.

5. Suc de portocale și căpșuni

În general, există puține fructe care conțin coenzima Q10. Printre acestea se numără portocalele și căpșunile. Pentru o asimilare rapidă, cel mai indicat este să consumi aceste fructe sub formă de suc.

Dar nu îndulci băuturile preparate. Îndulcitorii (inclusiv zahărul, mierea și chiar Stevia rebaudiana) le vor reduce efectul nutritiv.

6. Spanacul

Some figure

Spanacul este una dintre cele mai importante surse vegetale de coenzima Q10.  Se recomandă un consum regulat de spanac în stare crudă.

Citește și:

O cremă anti-îmbătrânire naturală ce previne ridurile

Spanacul este bogat în vitamine, fibre și minerale, precum și fitonutrienți precum beta-carotenul și luteina. Toți acești nutrienți oferă protecție împotriva degradării celulare. Dacă vrei să îți protejezi fermitatea pielii, să combați ridurile adânci sau să îți recapeți tonusul facial, nu ezita să consumi spanac!

7. Tofu

Some figure

Tofu este o sursă de proteine 100% vegetală. Acest produs alimentar este preparat din semințe de soia. Include tofu în salatele și supele pe care le prepari.

Principalul beneficiu al acestuia este reprezentat de conținutul său mare de coenzima Q10 și calciu, componente pe care nu le poți găsi ușor în orice alimente. Tofu mai oferă protecție mușchilor, precum și corpului în general.

Carnea și tofu conțin la fel de multe proteine. În plus, tofu conține și complexul vitaminelor B, putând satisface o mare parte a nevoilor energetice ale celulelor noastre. Astfel, acest aliment combate efectele trecerii timpului.

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, pierdem mici cantități de coenzima Q10 în mod treptat. Este important să consumăm alimentele prezentate în acest articol, astfel încât să combatem orice pierderi. Corpul nostru ne va mulțumi!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • García Triana, B. E., Saldaña Bernabeu, A., & Saldaña García, L. (2013). El estrés oxidativo y los antioxidantes en la prevención del cáncer. Revista Habanera de Ciencias Médicas12(2), 187-196.
  • Mataix Albert, B. (2005). Efecto de los ácidos grasos de la dieta y la suplementación con coenzima Q10 sobre el estrés oxidativo cerebral durante el envejecimiento.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.