Remedii pentru petele pigmentare de pe față
Petele pielii sunt des întâlnite și pot apărea din diverse motive. Vestea bună este că poți folosi diferite remedii pentru petele pigmentare bazate pe ingrediente naturale.
De ce apar petele pigmentare?
Pot exista diverse tipuri de modificări în pigmentul pielii. Petele apărute pot fi albe, maro, roz, roșii, etc. Cu cât sunt acestea sunt mai închise, cu atât provoacă probleme mai mari.
Petele de pe piele apar din cauza excesului de pigment natural (melanină). Cea mai cunoscută cauză este expunerea la soare, aceasta ducând la apariția petelor tranzitorii sau permanente.
Cele mai întâlnite pete de pe ten (sau orice altă parte a corpului) sunt alunițele, efelidele sau pistruii și lentiginele (sub forma bobului de fasole). Deși acestea nu sunt periculoase pentru sănătate, mulți oameni le consideră inestetice și apelează la tratamente cosmetice pentru a le îndepărta sau diminua.
Recomandări pentru a preveni petele pielii
- Protejează-te de soare, în special vara, la prânz. Nu te expune fără a folosi protecție solară. Poartă pălărie și ochelari de soare.
- Adoptă o dietă sănătoasă și echilibrată: Consumă multe fructe și legume. Nu uita nici de pește și nuci, două alimente foarte benefice pentru sănătatea pielii.
- Bea cel puțin 6 pahare de apă pe zi pentru a-ți menține pielea bine hidratată, la fel ca și restul corpului.
- Spală-te pe față și hidratează zilnic pielea. Înainte de culcare, demachiază-te și spală-te cu apă caldă. Dimineața, folosește o cremă hidratantă bună și nu uita să folosești și anumite remedii pentru petele pigmentare.
Remedii pentru petele pigmentare
Următoarele produse pot fi aplicate fără probleme pe față pentru a îndepărta treptat petele pielii:
- Oțetul de mere: înmoaie o dischetă de bumbac în oțet și aplică zilnic. Lasă să acționeze pentru 20 de minute și clătește cu apă din plin.
- Cremă de nucă de cocos: laptele de cocos este de asemenea bun. Aplică în fiecare seară aceste produs și lasă-l să acționeze până a doua zi.
- Suc de lămâie: acesta este cel mai popular remediu natural pentru îndepărtarea petelor pielii. Însă trebuie să îl aplici doar noaptea sau atunci când nu părăsești locuința (spre exemplu în weekend), deoarece, în contact cu soarele, te vei alege cu un efect opus celui dorit.
- Ulei de măsline: trebuie să fie extra virgin (cel mai pur). Aplică puțin ulei de măsline pe ten cu o dischetă de bumbac. Lasă-l să acționeze până se usucă și îndepărtează cu apă caldă.
- Ceapă: acesta este un alt remediu excelent pentru petele pielii datorită nutrienților din sucul său. Aplică sucul de ceapă pe față ca remediu pentru riduri, acnee, etc. Lasă-l să acționeze 10 minute, apoi clătește cu apă rece. Dacă ai pielea foarte sensibilă, vei simți o usturime ușoară. În acest caz, îndepărtează ceapa cât mai repede.
Îți recomandăm să citești și:
- Lapte: de mii de ani laptele este folosit pentru a catifela și a înfrumuseța pielea. Spre exemplu, Cleopatra se îmbăia în lapte fermentat de capră. Acidul lactic înlătură toate celulele moarte de la suprafața pielii și o albește, redându-i strălucirea. În același mod, poți profita de beneficiile iaurtului. Aplică-l pe față masând ușor și lasă-l să se usuce. Apoi clătește bine cu apă caldă.
- Castravete: acesta nu trebuie să lipsească din rutina de îngrijire a pielii (este imaginea cea mai frecventă a unui tratament la spa). Castravetele conține multă apă, vitamina E, uleiuri naturale și alți nutrienți ce redau vitalitatea pielii și elimină petele și ridurile. Taie-l în bucăți și prepară o pastă omogenă. Aplic-o pe față, așteaptă zece minute și clătește.
Alte remedii pentru petele tenului
- Aloe vera: alt produs de înfrumusețare ce nu poate trece nemenționat era folosit încă din perioada Egiptului Antic de către Nefertiti. Această plantă hrănește și catifelează pielea. Taie o frunză de aloe vera și îndepărtează coaja. Aplică gelul pe zonele cu pete și lasă-l să acționeze pentru 30 de minute.
Ar fi util să citești și:
- Roșie: sucul de roșii are o mare cantitate de nutrienți ca vitaminele C și A, proteine, dar și licopen, care luptă împotriva radicalilor liberi. Taie jumătate de roșie și aplic-o pe față pentru a se elibera sucul. Roșia este un remediu excelent și pentru arsurile solare.
- Pudră de curcuma: este un ingredient excelent în majoritatea rețetelor indiene și unul dintre cele ai bune remedii pentru petele pigmentare. Aplică pudra de curcuma împreună cu puțină apă sau suc de lămâie pe față, masând ușor. Așteaptă 30 de minute și clătește.
- Apă oxigenată: aceasta este un înălbitor minunat (este folosit de asemenea pentru dinți). Seara, înmoaie o dischetă de bumbac în apă oxigenată și întinde-o ușor pe piele. Urmează tratamentul timp de două săptămâni, repetând zilnic.
- Mușețel: ceaiul de mușețel poate fi folosit ca loțiune astringentă sau tonică. Folosește-l pentru o curățare profundă. Prepară un ceai normal, înmoaie o dischetă de bumbac în cană. Aplică pe față. Nu trebuie să clătești, doar lasă-l să se usuce.
Sperăm să îți fie de folos aceste informații despre cele mai bune remedii pentru petele pigmentare.
Sursa imaginilor: Shannon Kringen, Kristen Taylor, Daniel R. Blume, ER and Jenny și Eddi.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Leyden, J. J., Shergill, B., Micali, G., Downie, J., & Wallo, W. (2011). Natural options for the management of hyperpigmentation. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology. https://doi.org/10.1111/j.1468-3083.2011.04130.x
- Vashi, N. A., & Kundu, R. V. (2013). Facial hyperpigmentation: Causes and treatment. British Journal of Dermatology. https://doi.org/10.1111/bjd.12536