Cum să cureți alimentele de coajă în mod corect - Doza de Sănătate
 

Cum să cureți alimentele de coajă în mod corect

Dacă nu curățăm alimentele de coajă în mod corect, nu putem valorifica întreaga cantitate și mărim timpul de gătire a mâncărurilor. Află cum să cureți și să tai aceste produse în mod eficient. 
Cum să cureți alimentele de coajă în mod corect

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Dacă nu cureți alimentele de coajă în mod corect, nu poți să le valorifici în întregime. În plus, pierzi foarte mult timp la gătit.

A venit weekendul. Putem în sfârșit să ne bucurăm de confortul locuinței noastre și de preparatele gustoase gătite în casă.

Căutăm rețete în cartea noastră de bucate și ne oprim la una pe care vrem să o încercăm de mult timp. Apoi citim cu atenție pașii pe care trebuie să-i urmăm pentru a găti preparatul.

Deodată, ne răsare un gând în minte: „Nu prea am așa mult timp la dispoziție și trebuie să curăț și să tai toate astea ca să mănânc.”

Cum să cureți alimentele de coajă în mod corect?

Cea mai eficientă modalitate de a curăța alimentele de coajă nu este întotdeauna metoda tradițională, ca în cazul altor sarcini domestice.

Mai jos îți oferim câteva exemple de alimente pe care le-am curățat greșit toată viața și îți explicăm cum ne putem corecta greșelile.

Folosește-ți creativitatea. De pildă, nu este nevoie neapărat de cuțit pentru a curăța un aliment de coajă.

1. Scapă de mirosul de usturoi atunci când îl cureți

Cum să cureți alimentele de coajă și să scapi de mirosul de usturoi

Dacă obișnuiești să ții usturoiul în mână și să-l cureți cu cuțitul, probabil ai observat că mirosul îți rămâne imprimat pe degete pentru mult timp.

Dacă vrei să cureți usturoiul în mod corect, pune-l într-un recipient cu capac și agită-l bine. Cu această mișcare simplă, îți vei atinge scopul mult mai rapid și într-un mod confortabil și curat.

2. Cum să cureți alimentele de coajă – nu mai risipi cartofii

În general, obișnuim să curățăm cartofii reci. Însă din cauza durității și fermității spațiului dintre pulpă și coajă, aceasta nu este cea mai eficientă modalitate.

Cum să procedezi? Mai întâi taie ușor cartofii, apoi pune-i în apă clocotită. Vei observa că, în acest fel, coaja se va desprinde mult mai ușor.

3. Curăță ouăle fierte fără să le atingi cu mâna

Cum să cureți alimentele de coajă și cum să decojești ouăle fierte

De câte ori nu ai găsit coajă de ou în mâncare? Asta pentru că mâinile noastre nu sunt atât de „sigure” pe cât ne închipuim.

Încearcă următorul truc: îndepărtează o bucățică din coaja de la capătul oului și suflă prin deschiderea creată. Numai așa poți să cureți fără probleme un ou fiert.

4. Cum să cureți alimentele de coajă – nu te chinui cu migdalele: umezește-le sau prăjește-le

Chiar dacă migdalele pe care le-ai cumpărat sunt deja decojite, vei observa că sunt acoperite de un strat subțire care te împiedică să le gătești în mod optim.

Ai două soluții pentru această problemă: spală-le sau prăjește-le. Alegerea ta depinde de felul în care vrei să le consumi: complet crude sau ușor rumenite.

5. E foarte ușor să cureți roșiile de coajă: totul ține de temperatura apei

Cum să cureți alimentele de coajă simplu și rapid

Această metodă este similară celei folosite în cazul cartofilor. Coaja roșiei este lipită bine de pulpă. Tocmai de aceea întâmpinăm multe dificultăți dacă apelăm la modalitatea tradițională de decojire.

Cea mai practică opțiune este următoarea: fă niște tăieturi mici pe fundul roșiilor și pune-le în apă clocotită. Lasă-le puțin, apoi mută-le într-un vas cu gheață, pentru a nu se înmuia.

Astfel, vei reuși să îndepărtezi coaja cu ușurință.

6. În cazul fructelor tari, înlocuiește cuțitul cu un pahar

Kiwi și mango sunt printre fructele cel mai greu de decojit: conțin atât de multă zeamă, încât o mare parte din ea ne stropește atunci când încercăm să le curățăm și pierdem acel suc.

Care este soluția? Taie fructul în jumătate și curăță-l cu ajutorul gurii unui pahar. Pulpa și sucul vor cădea în pahar. În plus, nu te vei murdări deloc și vei putea valorifica cea mai mare parte a fructului.

7. Cum să cureți alimentele de coajă – mandarina decojită perfect cu trei tăieturi

Cum să cureți alimentele de coajă prin 3 tăieturi

Mandarina are un miros foarte puternic care se imprimă pe mâini atunci când o decojești. Pentru a evita acest lucru, procedează în felul următor: taie fructul în trei părți, ca în imaginea de mai sus, și vei vedea că se deschide foarte ușor, ca o carte.

8. Decojește banana de parcă ai deschide o pungă de Cheetos

Modalitatea tradițională de a decoji o banană este să începi din partea în care a fost despărțită de celelalte banane din mănunchi.

Însă aceasta este o metodă foarte înceată. Pentru rezultate mai eficiente, apelează la următorul procedeu: pune-ți degetele pe partea de jos a bananei, ca și cum ai vrea să deschizi o pungă de chipsuri

În acest fel, poți decoji banana foarte ușor.

După cum poți observa, alegem de multe ori cele mai grele metode de a îndeplini anumite sarcini domestice, printre care și curățarea și tăierea alimentelor.

Pentru a-ți ușura munca, încearcă să folosești metode noi și eficiente.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.