Coaja de pepene verde – 6 utilizări surprinzătoare - Doza de Sănătate
 

Coaja de pepene verde – 6 utilizări surprinzătoare

Nu arunca coaja de pepene verde la gunoi! Știai că ea este una dintre cele mai sănătoase componente ale acestui fruct? Citește în continuare pentru a afla de ce.
Coaja de pepene verde – 6 utilizări surprinzătoare

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Nu arunca coaja de pepene verde la gunoi! Știai că ea este una dintre cele mai sănătoase componente ale acestui fruct? Citește în continuare pentru a afla de ce.

Pepenele verde este un fruct foarte sănătos. Acesta reprezintă un ingredient ideal pentru a menține organismul hidratat și a îndepărta toxinele. Însă majoritatea dintre noi avem tendința să neglijăm o componentă importantă a sa atunci când îl servim: coaja de pepene verde.

În general, coaja de pepene verde ajunge în coșul de gunoi, în ciuda beneficiilor impresionante pe care le oferă. Vrei să afli care sunt acestea?

Beneficiile surprinzătoare oferite de coaja de pepene verde

Coaja de pepene verde oferă numeroase avantaje nebănuite

Așa cum am menționat anterior, pepenele verde oferă numeroase beneficii. Iată câteva dintre cele mai interesante avantaje oferite de coaja de pepene verde:

1. Încetinește îmbătrânirea

Apariția ridurilor și deteriorarea corpului sunt cauzate de acțiunea radicalilor liberi. Cele mai bune arme împotriva acestora sunt vitamina A, vitamina C și licopenul. Toți acești nutrienți se găsesc în coaja de pepene verde. Din acest motiv, acest component al fructului are un efect antioxidant.

Pentru a profita de beneficiile cojii de pepene verde, ai la dispoziție două variante. Poți fie să aplici coaja direct pe piele, fie să o consumi. Ambele variante sunt eficiente, însă cea de-a doua este mai puternică. Poți include partea albă a cojii de pepene verde în smoothie-uri sau sucuri de fructe.

2. Curăță pielea feței

Printre altele, coaja de pepene verde îți menține fața curată

Pepenele verde are proprietăți astringente. Astfel, coaja de pepene verde este un ingredient ideal pentru a curăța pielea. Aplicându-l direct, îndepărtezi impuritățile și nu mai trebuie să recurgi la produsele pentru îngrijirea pielii din comerț.

Practic, economisești bani și investești în sănătatea ta. În plus, eviți efectele secundare nedorite pe care o parte dintre chimicalele din componența produselor din comerț le pot provoca pe termen lung.

Cea mai simplă modalitate de a profita de acest beneficiu al cojii de pepene verde este să-ți masezi fața cu ea. Poți adăuga și puțină miere, un aliment cu proprietăți antibiotice și antiinflamatoare, numai bun pentru pielea delicată a feței.

3. Îmbunătățește circulația sanguină

Citrulina, care susține un nivel optim de arginină, este un alt nutrient benefic pe care coaja de pepene verde îl conține. Datorită acestuia, arterele se mențin sănătoase și elastice, putând transporta sângele în mod corect.

Așadar, coaja de pepene verde este utilă pentru a preveni bolile cardiovasculare. Pur și simplu prepară un suc delicios cu acest component al fructului, iar arterele tale îți vor fi recunoscătoare.

4. Promovează somnul

Coaja de pepene verde te ajută să ai un somn odihnitor

Creierul are nevoie de un nivel stabil de serotonină pentru ca tu să poți să adormi. Din păcate, stresul la care suntem supuși și ritmul rapid al stilurilor de viață contemporane inhibă producția acestui neurotransmițător.

Coaja de pepene verde conține o cantitate semnificativă de polizaharide, carbohidrați care stimulează producția de serotonină. În plus, această componentă a fructului îmbunătățește calitatea somnului, ajutându-ne să dormim multe ore consecutive fără a ne trezi. Cu ajutorul cojii de pepene verde, vei putea dormi mai bine!

5. Aprovizionează organismul cu energie

Așa cum am menționat anterior, această componentă a pepenelui verde este atât de benefică încât promovează somnul odihnitor. Astfel, coaja de pepene verde ne ajută să înfruntăm noua zi plini de energie.

Datorită conținutului său de vitamina B6, un ingredient esențial pentru a sintetiza magneziul și dopamina, coaja de pepene verde ne oferă energia necesară ca să începem ziua cu dreptul. Așadar, te sfătuim să consumi frecvent coajă de pepene verde la micul dejun.

6. Elimină grăsimea

Coaja de pepene verde este utilă și pentru a arde grăsimea

Arginina din componența cojii de pepene verde susține anumite procese care previn depunerea grăsimii. Mai mult, proprietățile sale diuretice stimulează eliminarea grăsimii. Din acest motiv, coaja de pepene verde este un ingredient ideal dacă vrei să îți menții silueta.

3 rețete care te ajută să profiți de proprietățile cojii de pepene verde

1. Suc de pepene verde

Ingrediente

  • Cel puțin 2 felii de pepene verde
  • Câteva frunze de mentă

Mod de preparare

  • Mai întâi, decojește feliile de pepene verde, taie cojile și pune-le într-un robot de bucătărie.
  • Apoi, procesează până obții un suc omogen.
  • Dacă vrei ca textura sucului să fie mai lichidă, strecoară-l. Însă sucul obținut va fi mai puțin hrănitor dacă faci asta.
  • Adaugă câteva frunze de mentă pentru ca băutura să fie mai revigorantă.
  • Dacă vrei să contribui la pierderea în greutate, adaugă puțină gheață zdrobită.

Cu ajutorul acestei rețete, vei obține o băutură naturală și răcoritoare care îți va fortifica organismul.

2. Salată de pepene verde

  • Combină bucățile de coajă de pepene verde (inclusiv partea albă) cu ceapă.
  • Asezonează cu piper negru.

Deși poate părea ciudat, merită să încerci acest preparat. O să îți placă la nebunie!

3. Supă rece de pepene verde

Ai la dispoziție mai multe variante. Una dintre cele mai gustoase, revigorante și benefice supe pe bază de acest aliment este supa de kiwi, pepene galben și pepene verde.

  • Pur și simplu procesează aceste ingrediente cu ajutorul unui robot de bucătărie până obții consistența dorită.

După cum bine știi, nu putem achiziționa pepene verde în orice moment al anului. Poți însă să îți faci provizii pentru iarnă prin congelarea fructului în timpul verii. În fond, alimentele congelate nu își pierd proprietățile benefice.

Ai de gând să încerci rețetele de mai sus pentru a profita de proprietățile benefice ale cojii de pepene verde? Cunoști cumva alte rețete? Nu ezita să ni le împărtășești în secțiunea de comentarii!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.