Pepenele roșu: 5 lucruri pe care nu le știai

· 22 octombrie 2015

Pepenele roșu este un fruct foarte popular datorită gustului dulce și răcoritor și al conținutului ridicat de apă. Pepenele conține, de fapt, în jur de 90% apă și are numeroase proprietăți benefice organismului care nu sunt foarte cunoscute. Mai jos îți prezentăm 5 lucruri pe care probabil nu le știai despre pepenele roșu. 

1. Pepenele roșu este bogat în antioxidanți

Pepenele roșu este un fruct bogat în antioxidanți, în special licopen. Conține chiar o cantitate mai mare decât roșia în stare crudă. Acesta este un atioxidant foarte eficient care luptă împotriva radicalilor liberi și întărește sistemul imunitar. Licopenul ajută și la împiedicarea deteriorării celulelor, motiv pentru care previne cancerul. Este recomandat să consumi acest fruct de cel puțin trei ori pe săptămână, fie ca atare sau amestecat cu apă. Semințele pot fi de asemenea consumate.

2. Oferă o senzație de sațietate

Întrucât este în principal compus din apă, pepenele roșu oferă o senzație de sațietate, împiedicându-te astfel să mănânci prea mult. Prin urmare, este indicat să mănânci pepene verde înainte de masă pentru a te sătura mai repede. În acest fel, vei reduce riscul îngrășării și al obezității.

3. Este foarte bun pentru femeile gravide

Sarcină

Este foarte bine să consumi pepene roșu în timpul sarcinii, întrucât are un conțin ridicat de vitamina C. După cum bine știm, aceasta este excelentă în prevenirea și tratarea bolilor aparatului respirator, cum ar fi gripa sau răcelile normale. De altfel, unele persoane mănâncă pepene cu puțină lămâie pentru a mări cantitatea de vitamina C absorbită de organism. Nu uita că și apa de pepene roșu este foarte ușor de preparat, fiind gustoasă, revigorantă și sănătoasă.

4. Previne crampele musculare

Pepenele roșu este de mare ajutor pentru persoanele care practică un sport. Datorită conținutului ridicat de potasiu și vitamina B6, acest fruct este foarte util în prevenirea supărătoarelor crampe musculare care apar în urma exercițiilor fizice. Aceste componente ajută organismul să absoarbă mai bine proteinele, prevenind în acest fel apariția crampelor. Din acest motiv, este bine să mănânci puțin pepene cu câteva minute înainte de a face sport. Poți să mănânci și după sesiunea de exerciții, întrucât este un fruct foarte răcoritor, datorită conținutului ridicat de apă.

5. Este benefic pentru inimă

Pepenele, bun pentru inimă

Unele studii recente efectuate în Statele Unite arată că pepenele verde este foarte bun pentru inimă. Consumul zilnic menține tensiunea arterială la niveluri normale, prevenind astfel bolile cardiace și vasculare. Totuși, pentru a obține mereu aceleași rezultate, este necesar un consum zilnic ridicat.