5 beneficii ale pepenelui roșu pentru sănătate - Doza de Sănătate
 

5 beneficii ale pepenelui roșu pentru sănătate

Îți place pepenele roșu? Află de ce ar trebui să-l consumi mai des!
5 beneficii ale pepenelui roșu pentru sănătate
Elisa Morales Lupayante

Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Pepenele roșu este un fruct foarte popular datorită gustului dulce și răcoritor și conținutului ridicat de apă. Pepenele conține, de fapt, în jur de 90% apă. Mai jos îți prezentăm 5 beneficii ale pepenelui roșu pe care probabil nu le cunoșteai. 

Beneficii ale pepenelui roșu

1. Pepenele roșu este bogat în antioxidanți

Pepenele roșu este un fruct bogat în antioxidanți, în special licopen. Conține chiar o cantitate mai mare decât roșia în stare crudă. Acesta este un atioxidant foarte eficient care luptă împotriva radicalilor liberi și întărește sistemul imunitar. Licopenul ajută și la împiedicarea deteriorării celulelor, motiv pentru care previne cancerul.

Este recomandat să profiți de uimitoarele beneficii ale pepenelui roșu de cel puțin trei ori pe săptămână. Semințele de pepene roșu pot fi, de asemenea, consumate.

2. Oferă o senzație de sațietate

Întrucât este în principal compus din apă, pepenele roșu oferă o senzație de sațietate, împiedicându-te astfel să mănânci prea mult. Prin urmare, este indicat să mănânci pepene verde înainte de masă pentru a te sătura mai repede. În acest fel, vei reduce riscul îngrășării și al instalării obezității.

3. Este foarte bun pentru femeile gravide

Gravidă care profită de beneficii ale pepenelui roșu

Este foarte bine să consumi pepene roșu în timpul sarcinii, întrucât are un conțin ridicat de vitamina C. După cum bine știm, aceasta este excelentă în prevenirea și tratarea bolilor aparatului respirator, cum ar fi gripa sau răcelile normale.

Unele persoane mănâncă pepene cu puțină lămâie pentru a mări cantitatea de vitamina C absorbită de organism. Nu uita că și apa de pepene roșu este foarte ușor de preparat, fiind gustoasă, revigorantă și sănătoasă.

4. Previne crampele musculare

Pepenele roșu este de mare ajutor pentru persoanele care practică un sport. Datorită conținutului ridicat de potasiu și vitamina B6, acest fruct este foarte util în prevenirea supărătoarelor crampe musculare care apar în urma exercițiilor fizice. Aceste componente ajută organismul să absoarbă mai bine proteinele, prevenind în acest fel apariția crampelor.

Este bine să mănânci puțin pepene roșu cu câteva minute înainte de a face sport. Poți să mănânci și după sesiunea de exerciții, întrucât este un fruct foarte răcoritor datorită conținutului ridicat de apă. De ce să nu profiți de aceste beneficii ale pepenelui roșu?

5. Este benefic pentru inimă

Inimă bătând

Unele studii recente efectuate în Statele Unite arată că pepenele verde este foarte bun pentru inimă. Consumul zilnic menține tensiunea arterială la niveluri normale, prevenind astfel bolile cardiace și vasculare. Totuși, pentru a obține mereu aceleași rezultate, este necesar un consum zilnic ridicat.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Oseni O, Odesanmi O, Oladele F. Antioxidative and antidiabetic activities of watermelon (Citrullus lanatus) juice on oxidative stress in alloxan-induced diabetic male Wistar albino rats. Niger Med J. 2015;
  • Naz A, Butt MS, Sultan MT, Qayyum MMN, Niaz RS. Watermelon lycopene and allied health claims. EXCLI J. 2014;
  • Bojórquez RMC, Gallego JG, Collado PS. Propiedades funcionales y beneficios para la salud del licopeno. Nutricion Hospitalaria. 2013.
  • Fundación Española de la Nutrición. Sandía. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16319784
  • National Institutes of Health. Potassium. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Potassium-HealthProfessional/
  • J Agric Food Chem. 2013 Aug 7;61(31):7522-8. doi: 10.1021/jf400964r. Epub 2013 Jul 29.
    Watermelon juice: potential functional drink for sore muscle relief in athletes.
  • Nutrition. 2007 Mar;23(3):261-6. Watermelon consumption increases plasma arginine concentrations in adults. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17352962

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.