Semințele de pepene verde – 3 beneficii - Doza de Sănătate
 

Semințele de pepene verde – 3 beneficii

Semințele de fructe pot regla digestia și fortifica rinichii. Astfel, în loc să arunci la gunoi semințele de pepene verde, pune-le deoparte și folosește-le mai târziu pentru a-ți prepara un ceai.
Semințele de pepene verde – 3 beneficii
Elisa Morales Lupayante

Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 30 decembrie, 2018

Cu toții știm că pepenele verde (cunoscut și sub denumirea de pepene roșu) este un aliment sănătos, hrănitor și revigorant, fiind practic fructul oficial al verii. Însă majoritatea suntem obișnuiți să îndepărtăm semințele de pepene verde atunci când servim acest fruct.

De fapt, din ce în ce mai multe magazine încearcă să-și ajute consumatorii punând în vânzare pepeni verzi „fără semințe”. Dar știai că semințele de pepene verde oferă beneficii incredibile pentru sănătate?

Dacă utilizezi o cantitate adecvată de semințe pentru a-ți prepara un ceai, îți vei putea detoxifia și fortifica rinichii. În articolul de azi îți vom prezenta tot ceea ce trebuie să știi despre acest subiect.

Ce beneficii oferă semințele de pepene verde?

Cui nu-i place pepenele verde? Grație faptului că este hidratant, bogat în minerale și antioxidanți și eficient împotriva retenției de apă, acest fruct este ideal pentru zilele caniculare de vară.

Din păcate, multe persoane au obiceiul de a arunca semințele de pepene verde la gunoi, fie pentru că le consideră inutile, fie pentru că le găsesc deranjante. Această tendință este însă una foarte nefericită deoarece semințele fructului oferă numeroase beneficii pentru sănătate.

1. Semințele mici sunt laxativ puternic

Semințele de pepene verde ajută digestia

Majoritatea semințelor fructelor au proprietăți ușor laxative, putând îmbunătăți digestia. Semințele de pepene verde sunt însă mult mai mari decât alte semințe de fructe, motiv pentru care puține persoane îndrăznesc să le consume.

Tocmai mărimea lor este unul dintre principalele avantaje ale acestor semințe, iar cunoscătorii știu să profite de acest atu. Semințele de pepene verde sunt un laxativ foarte eficient și pot fi folosite pentru a prepara un ceai util împotriva constipației.

2. Detoxifiază organismul și îmbunătățesc sănătatea renală

Semințele de pepene verde ajută rinichii

Semințele de pepene verde au fost consumate timp de secole sub formă de ceai grație abilității lor de a detoxifia rinichii și de a trata calculii renali.

Acest ingredient are un efect de detoxifiere foarte puternic, susținând eliminarea deșeurilor și a toxinelor acumulate și îmbunătățind funcționarea rinichilor, astfel încât calculii să nu se formeze la nivelul acestora.

Pe lângă faptul că sunt benefice pentru sănătatea renală, semințele de pepene verde au abilitatea de a regla tensiunea arterială.

3. Sunt energizante

Semințele de pepene verde sunt energizante

Este păcat să arunci această componentă a pepenelui verde la gunoi deoarece astfel vei rata foarte multe beneficii. De pildă, știai că semințele de pepene verde sunt, printre altele, și foarte hrănitoare?

Acestea sunt bogate în licopen, un antioxidant puternic ce se găsește și în componența roșiilor. Mai mult, semințele pepenelui conțin și un nivel foarte ridicat de magneziu și zinc.

Reține următorul fapt:

  • Semințele de pepene verde au un conținut caloric scăzut, însă sunt pline de energie. Din acest motiv, este indicat să le consumi dacă ești în convalescență sau suferi de oboseală. Le poți încerca și în zilele în care te simți prea obosit să te ridici din pat.

Cum poți utiliza semințele de pepene verde pentru a prepara un ceai detoxifiant?

Semințele de pepene verde pot fi folosite pentru a produce un ceai detoxifiant

Următoarea băutură medicinală este foarte ușor de preparat și te sfătuim să o bei fără ezitare dacă suferi de probleme renale sau de infecții de tract urinar recurente. Reține următorii pași:

Ingrediente

  • 40 g semințe de pepene verde (de preferință provenite dintr-un pepene verde ecologic)
  • 1 l apă
  • 150 g pepene verde, tăiat în bucățele

Mod de preparare

  • Primul pas este să fierbi apa. Folosește un mojar pentru a transforma semințele într-o pudră cât de cât fină, astfel încât să poate fi fierte mai ușor.
  • Introdu semințele de pepene verde zdrobite în apa clocotită și lasă-le să fiarbă timp de o jumătate de oră. Apoi ia amestecul de pe foc și lasă-l să stea timp de 30 de minute, până se răcește. Strecoară-l și pune-l deoparte.
  • La final, procesează feliile de pepene și ceaiul obținut anterior într-un robot de bucătărie. Pune băutura rezultată în frigider, de preferință într-un recipient de sticlă (altminteri există riscul ca gustul băuturii să fie alterat).

Cum trebuie consumat ceaiul de semințe de pepene verde?

  • Acest ceai trebuie servit la temperatura camerei. Bea o cană dimineața, pe stomacul gol, apoi câte o cană la 30 de minute după fiecare masă. Rezervă-ți câte două zile din fiecare săptămână pentru a urma acest tratament și întrerupe-l numai după ce obții rezultatele dorite.
  • Este esențial să nu îndulcești ceaiul de semințe de pepene verde cu zahăr. Dacă chiar ai nevoie de un îndulcitor, poți folosi o lingură (25 g) de miere. Trebuie să te atenționăm că, deși multe magazine alimentare nu vând pepeni verzi decât atunci când sunt de sezon, semințele acestui fruct pot fi achiziționate oricând din plafare.
  • Vezi dacă tratamentul cu ceai de semințe de pepene verde îți priește. Ai grijă să nu depășești cantitatea recomandată de semințe: 40 g. Ceaiul prezentat anterior este cea mai bună modalitate de a profita de proprietățile benefice ale semințelor. Consumate crude, semințele de pepene verde pot fi foarte greu de digerat.

Ce-ar fi să încerci să bei ceai de semințe de pepene verde chiar azi?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.