Cum să-ți dai seama dacă ești într-o relație abuzivă - Doza de Sănătate
 

Cum să-ți dai seama dacă ești într-o relație abuzivă

Este esențial să cunoști semnalele de alarmă timpurii care te avertizează că ești într-o relație abuzivă. Astfel, abuzul verbal și psihologic la care ești supus nu va putea escalada într-o situație mai gravă.
Cum să-ți dai seama dacă ești într-o relație abuzivă

Ultima actualizare: 11 februarie, 2019

Relațiile abuzive creează situații dificile pentru oricine trece prin ele. Citește în articolul nostru cum să-ți dai seama dacă ești într-o relație abuzivă.

După cum probabil știi deja, mulți oameni sunt victime ale abuzului în zilele noastre, unii dintre aceștia ajungând chiar să își piardă viața. Așadar, este esențial să cunoaștem semnalele de alarmă timpurii care ne avertizează că suntem într-o relație abuzivă.

Având aceste informații, vom împiedica abuzul verbal și psihologic să escaladeze într-o situație mai gravă.

Cum să-ți dai seama dacă ești într-o relație abuzivă?

Există o listă lungă de semnale de alarmă ce ne avertizează că suntem abuzați, pe care nu trebuie sub nicio formă să le ignorăm. Certurile și opiniile diferite sunt firești. Însă o relație sănătoasă nu ar trebui să fie asemenea unui câmp de luptă.

Să-ți exprimi punctul de vedere sau dezacordul cu opiniile partenerului tău de viață ar trebui să fie experiențe oarecum vindecătoare. Este foarte benefic să cunoști și să respecți gândurile acestuia și viceversa.

Din păcate, nu este mereu ușor să îți dai seama dacă te afli într-o relație abuzivă. Semnalele de alarmă pot fi camuflate. Citește în continuare și ia aminte!

1. O relație abuzivă evoluează foarte repede

De obicei, o relație abuzivă evoluează foarte repede

Dacă simți că relația evoluează prea repede, iar partenerul tău vrea deja să vă mutați împreună sau a început să vorbească despre căsătorie, ai mare grijă. Desigur, este frumos să fii cu o persoană căreia nu-i este frică să își asume un angajament și dorește să își împărtășească viața cu tine.

Însă câteodată este bine să dai ascultare instinctelor tale. Dacă simți că relația evoluează mult mai repede decât este firesc, gândește-te de două ori dacă este bine să continuați.

De obicei, o relație abuzivă debutează asemenea unei povești de dragoste ca în filme, dar finalul este mult mai sumbru.

2. Partenerul tău este obsedat de tine

Cui nu-i place să se simtă iubit? Problema este că într-o relație abuzivă iubirea poate atinge cote excesive, unul dintre parteneri fiind generos într-un mod exagerat. Acesta îi va oferi celuilalt multe cadouri și va fi foarte tandru până reușește să îi câștige iubirea.

Un partener abuziv va face tot ce îi stă în putere pentru a părea sufletul tău pereche. Trebuie însă să ai mare grijă, toate aceste eforturi făcând parte dintr-o strategie bine pusă la punct. De îndată ce cazi în mrejele acestuia, îl vei ierta mult mai ușor atunci când greșește.

Practic, într-o relație abuzivă te poți simți obligat să privești lucrurile în mod relativ și să îi acorzi partenerului o „a doua șansă” de nenumărate ori.

3. Partenerul îți promite luna de pe cer

Fiecăruia dintre noi îi place să se gândească la viitorul pe care îl va avea alături de partenerul său. Însă ai grijă dacă, încă de la începutul relației, acesta îți face promisiuni extravagante.

Un partener abuziv te va asigura că alături de el sau ea „nu vei duce lipsa de nimic”, că „vei fi bine îngrijit”, că „viața voastră împreună va fi una lipsită de griji”. În general, aceste promisiuni nu reflectă intențiile reale ale unui individ abuziv.

Îți dai seama că ești într-o relație abuzivă dacă partenerul încearcă să te controleze. Deși promisiunile acestuia par să se centreze pe nevoile tale, de fapt acesta încearcă să te facă să devii dependent de el.

4. Partenerul vrea să îți petreci tot timpul doar cu el

Într-o relație abuzivă, unul din parteneri îl manipulează pe celălalt

Cu siguranță te simți flatat atunci când vezi că partenerul te iubește și are nevoie de tine. Însă, îți dai ușor seama că te afli într-o relație abuzivă dacă nu mai reușești să petreci timp cu prietenii și familia ta din cauza acestuia.

Indivizii abuzivi își izolează victimele. Această strategie le permite să le controleze mai ușor. Gelozia poate fi foarte ușor prezentată drept „afecțiune” sau „dorință”. Este esențial să continui să fii tu însuți și să nu îi permiți partenerului să te despartă de cei dragi.

5. Partenerul te corectează în mod constant

Indivizii abuzivi doresc să îi controleze pe oamenii din jurul lor. Aceștia nu ezită să îți atragă atenția asupra anumitor aspecte pe care le consideră inadecvate.

Este posibil ca un partener abuziv să încerce să îți modeleze comportamentul, astfel încât să te conformezi standardelor sale.

Inițial, partenerul abuziv va fi subtil, dar în cele din urmă acesta va încerca să controleze din ce în ce mai mult aspecte ale vieții tale. Trebuie să fii atent!

6. Nu te simți confortabil când faceți sex

Partenerii abuzivi își controlează victimele și în dormitor

Sexul ar trebui să fie o activitate distractivă, plăcută și satisfăcătoare. Nu este normal să nu te simți confortabil atunci când faci dragoste cu partenerul tău. Dacă ți se pare că acesta este prea agresiv, trebuie să îți urmezi instinctele.

Există o diferență între a fi într-o relație sexuală „jucăușă” și a fi tratat ca un simplu obiect sexual. Dacă partenerul tău îți ignoră dorințele și nevoile, atunci îți dai seama că ești într-o relație abuzivă.

Nu trece cu vederea peste aspectele sexuale ale relației tale de cuplu. Deseori partenerii abuzivi încep prin a-și controla victimele în dormitor înainte de a viza și alte laturi ale vieții sale.

În cele din urmă, acest tip de comportament abuziv îți poate pune în pericol viața. Discută cu prietenii și rudele tale pentru a-ți face o idee mai clară asupra situației în care te regăsești.

7. Îți este frică de partenerul tău

Acest semnal de alarmă este foarte frecvent într-o relație abuzivă. Dacă te simți incapabil să faci ceva fără a te gândi mai întâi la modul în care partenerul tău va reacționa, este cazul să deschizi ochii.

Nu uita, abuzul nu este exclusiv fizic. Un individ abuziv te poate maltrata nu doar cu lovituri, ci și cu vorbe care te rănesc și îți atacă stima de sine. Chiar și manifestările subtile de dispreț pot constitui o problemă. Astfel, dacă bănuiești că partenerul tău este abuziv, cere imediat ajutorul unei specialist.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.