Cum puteți să evitați eructațiile frecvente?
 

Cum puteți să evitați eructațiile frecvente?

În general, eructația poate fi redusă modificându-ne obiceiurile alimentare, evitând alimentele care produc gaze și mâncând calm și mestecând corect.
Cum puteți să evitați eructațiile frecvente?

Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Există ceva mai stânjenitor decât eructația (râgâitul) după masă? Deși râgâitul este enervant, trebuie să știm că nu este o boală, ci o problemă care poate fi ameliorată și evitată. Aflați cum să evitați eructațiile frecvente!

De ce apar eructațiile?

Femeie care râgâie

 

Când gazele stomacale sunt expulzate prin gură brusc, acestea pot provoca mai mult sau mai puțin zgomot. Acest fenomen este cunoscut popular sub denumirea de râgâit și are diverse cauze, cele mai multe fiind legate de indigestie.

Factorii declanșatori sunt:

  • Mâncați repede, mult și fără a mesteca bine.
  • Consumați alimente grase în exces.
  • Beți prea multe lichide carbogazoase în timpul mesei.
  • Suferiți de boli precum hernia hiatală, gastrita sau ulcerul duodenal.
  • Suferiți de anxietate sau stres (modifică procesele digestive).
  • Suferiți de probleme intestinale, cum ar fi constipația, intoxicația sau intoleranțele alimentare.
  • Luați de antiacide sau medicamente similare.
  • Înghițiți prea mult aer atunci când mâncați, vorbiți, mestecați sau fumați.

Deși eliminarea aerului și a gazelor prin intestine este mai frecventă, gura este o altă posibilitate. Unii oameni suferă de această problemă foarte des, în timp ce alții doar din când în când.

Consumul unui pahar cu apă acidulată ajută de obicei la expulzarea gazelor, deși nu este recomandat persoanelor care au această problemă în mod constant.

Cum puteți să evitați eructațiile frecvente?

Cel mai bine este să vă  schimbați obiceiurile alimentare pentru a nu mai râgâi constant.

Respectați o rutină alimentară

Prima măsură care trebuie luată pentru a evita eructațiile frecvente este menținerea unei rutine atunci când mâncați și respectarea orelor de masă. Este esențial să serviți micul dejun la aceeași oră în fiecare zi (chiar și în weekend) și să vă obișnuiți corpul să mănânce la anumite ore.

De asemenea, este recomandat să mestecați încet și cu gura închisă, să nu vorbiți în timp ce mâncați, să nu mușcați mult, să beți puțină apă în timpul mesei și să evitați cinele copioase chiar înainte de culcare (așteptați cel puțin două ore pentru a merge la culcare).

Alegeți alimentele potrivite

Alimentele fermentate (de exemplu, murăturile, varza murată, etc.) provoacă eructații. La fel se întâmplă și cu alimentele foarte grase, condimentate sau cu zahăr.

Căutați înlocuitori dacă aveți intoleranțe alimentare. De exemplu, în caz de intoleranță la lactoză, o opțiune bună este să alegeți să beți lapte vegetal. Persoanelor care suferă de intoleranță la fructoză li se recomandă să mănânce fructe cu mai puțin zahăr și să le separe de mesele principale.

Se recomandă evitarea alimentelor precum leguminoasele, broccoli și ceapa. Nu uitați că băuturile alcoolice și carbogazoase contribuie la formarea gazelor, la fel ca guma de mestecat.

Eliminați stresul

Anxietatea, nervii și stresul vă pot face să mâncați mai mult și mai rău. În plus, această tensiune încurajează respirația accelerată în timp ce mestecați, ceea ce duce la înghițirea de aer.

Căutați o alternativă care să favorizeze relaxarea: exerciții fizice, discuții cu un prieten, odihnă, muzică…

Remedii naturale care vă ajută să evitați eructațiile frecvente

Muşeţel

Mușețelul vă ajută să evitați eructațiile frecvente

 

Mușețelul este utilizat pentru ameliorarea diferitelor tulburări digestive, inclusiv indigestia și gazele intestinale (flatulența). Se recomandă administrarea acestuia sub formă de infuzie după mese.

Alimente amare

Potrivit medicinei tradiționale chineze, această aromă favorizează digestia. Se recomandă consumul de plante amare, cum ar fi boldo, anghinare și gențiană.

Infuzii

  • Cardamom, busuiocul cerbilor și anason verde (câte o lingură din fiecare la 1 litru de apă)
  • Ghimbir (o linguriță la 1 cană de apă)
  • Melissa, floarea pasiunii sau floarea de portocal (o lingură din oricare dintre ele la 1 cană de apă)
  • Zmeură, fenicul, mușețel (câte o linguriță din fiecare la 2 căni de apă)

Râgâitul trece de obicei pe cont propriu. Cu toate acestea, dacă situația nu se ameliorează și apar și alte simptome, cum ar fi diareea, durerile abdominale, pierderea poftei de mâncare sau pierderea rapidă în greutate, este recomandat să consultați un medic. Ar putea fi semnul unei tulburări digestive mai grave.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.