Cum să curățați mașina de spălat vase? 7 sfaturi utile
 

Cum să curățați mașina de spălat vase? 7 sfaturi utile

În bucătărie, multe lucruri se murdăresc. Electrocasnicele nu fac excepție, așadar curățarea interiorului mașinii de spălat vase este o sarcină pe care nu o puteți ignora.
Cum să curățați mașina de spălat vase? 7 sfaturi utile

Ultima actualizare: 27 mai, 2022

Instrumentele și echipamentele de curățare trebuie igienizate frecvent. Trebuie să recunoaștem că există multe sarcini pe care le trecem cu vederea. Un exemplu clasic îl găsim în bucătărie: aveți idee cum să curățați mașina de spălat vase?

Adevărul este că această mașină foarte utilă acumulează în timp o cantitate incredibilă de murdărie din resturile de mâncare, grăsime și lichid de spălat vase nedizolvat.

Trebuie să știți că murdăria distruge piesele esențiale pentru funcționarea mașinii de spălat vase, precum pompa și filtrul. Deci, cu o întreținere adecvată, durata de viață a mașinii va fi mai lungă.

Sfaturi și pași ca să curățați mașina de spălat vase

1. Îndepărtați deșeurile alimentare

Este inevitabil ca unele reziduuri să nu ajungă în mașina de spălat vase. Având în vedere acest lucru, cel mai bine este să folosiți un prosop de bucătărie de unică folosință pentru a îndepărta resturile de carne, boabele de orez și semințele.

Dacă nu îndepărtați resturile, particulele vor ajunge în injectoare și brațele nu se vor roti normal. Când curățați mașina de spălat vase, concentrați-vă pe garniturile ușii.

Vase murdare
Înainte de a pune vasele în mașina de spălat vase, încercați să îndepărtați o parte din murdărie cu un prosop de hârtie.

2. Curățați ușa în fiecare săptămână

Nu este nevoie să umblați zilnic la ușa mașinii de spălat vase. Este suficient să o curățați în profunzime o dată pe săptămână. O cârpă din microfibră vă va fi de mare folos.

  • Udați cârpa și frecați interiorul ușii.
  • Amintiți-vă și de marginile laterale și de partea de sus.
  • Profitați de ocazie pentru a verifica dozatorul de detergent, deoarece tabletele tind să lase urme.

3. Nu uitați de filtru!

De câte ori curățați ușa, întrețineți filtrul pentru a preveni înfundarea pompei de scurgere. Nu trebuie să apelați la un expert pentru asta.

Puteți să-l îndepărtați și să îl clătiți sub un jet puternic de apă cu săpun neutru. Pentru a îndepărta toate resturile, o periuță de dinți vă va fi de mare folos.

O alternativă sugerată de experții în domeniu este să înmuiați filtrul într-un recipient cu apă fierbinte și săpun timp de cel puțin o oră. După aceea, frecați cu o perie din nailon, clătiți și reinstalați filtrul.

Această procedură este esențială pentru a păstra mașina de spălat vase în stare bună. Dacă filtrul este înfundat, murdăria se va acumula în continuare.

4. Curăţaţi scurgerea

Ridicați raftul inferior pentru vase și îndepărtați alimentele prinse sau altă murdărie. Drenajul și curățarea se vor îmbunătăți. Este clar că funcționarea mașinii de spălat vase va fi favorizată.

5. Faceți o curățare profundă frecvent

Știm că poate fi destul de dificil să curățați bine mașina de spălat vase. Cu toate acestea, ar trebui să o faceți o dată pe lună. Consultați instrucțiunile produsului.

Oțet alb

Acesta este unul dintre cele mai folosite ingrediente de uz casnic, deoarece înălbește și dezinfectează foarte eficient. Nu întâmplător este considerat un produs de curățare casnic prin excelență. Este o alegere ecologică, naturală și economică.

Urmați pașii de mai jos:

  1. Goliți mașina de spălat vase.
  2. Aplicați oțet pe pereții interiori, garnitură, ușă, filtru, conducte interne și tăvi.
  3. Porniți echipamentul și programați-l la cea mai ridicată temperatură.
  4. Aproximativ 10 minute mai târziu, opriți mașina de spălat vase și turnați o cană de oțet.
  5. Așteptați finalizarea programului.

Unii propun folosirea acidului citric sub formă de pudră pentru a întări efectul oțetului, îndepărtând reziduurile de grăsime. Din fericire, nu este toxic, dar trebuie folosit cu prudență.

Bicarbonat de sodiu

O alternativă este bicarbonatul de sodiu, ideal pentru igienizare. Presărați puțin în partea de jos, activați un ciclu de spălare la temperatură maximă și gata.

Albire

Un alt produs de curățare care nu putea fi lăsat în afara listei este înălbitorul. Datorită concentrației sale, cel mai bine este să-l folosiți cu moderație. Un aspect relevant este să verificați materialul ușii și interiorul; dacă este oțel inoxidabil, ignorați înălbitorul.

Produse speciale

Dacă preferați, optați pentru un detergent special pentru mașini, care va servi aceluiași scop. Dezavantajul este că prețul său este mai mare. Alegeți o marcă bună și urmați recomandările tipărite pe eticheta produsului.

Cu mașina de spălat vase fără nimic înăuntru, rulați un ciclu de curățare. Există mașini de spălat vase care au un program conceput pentru acest proces. În caz contrar, activați un ciclu de spălare cu temperatură ridicată.

Pudră de curățare

Puneți aproximativ 4 sau 5 linguri în locul detergentului sub formă de tablete și porniți un ciclu de curățare.

6. Folosiți lămâie pentru a inhiba mirosurile neplăcute

O întrebare frecventă este cum să elimini mirosurile neplăcute de umiditate, grăsimi și alimente. În acest sens, un truc care nu dă greș este așezarea a 1/2 lămâie pe coșurile superioare, întotdeauna după curățare. Se înlocuiește la fiecare 2 sau 3 zile, înainte să se strice.

Puneți o cană de bicarbonat de sodiu în interiorul mașinii de spălat vase goale. Lăsați-l să stea peste noapte și, a doua zi, puneți deasupra o cană de oțet. Porniți un ciclu de spălare cu apă fierbinte.

Lămâie tăiată în jumătate
Dacă puneți o jumătate de lămâie în dispozitiv și o reînnoiți la fiecare 3 zile, veți obține o aromă plăcută.

7. Amintiți-vă de echipamentul individual de protecție

Siguranța este esențială în rutina de curățare. Puneți-vă mănuși pentru a vă proteja mâinile de abraziunea produselor. De asemenea, puneți-vă un șorț pentru a nu deteriora hainele pe care le purtați.

Aflați cum să utilizați corect mașina de spălat vase

Pe lângă curățarea mașinii de spălat vase cu cea mai bună tehnică și cu produse de calitate, este important să luați în considerare câteva sfaturi. La sfârșitul fazei de spălare, nu îndepărtați imediat vasele; așteptați să treacă mai multe minute. De asemenea, este înțelept să lăsați ușa deschisă, împiedicând dezvoltarea mucegaiului pe filtru sau pe pereți.

În ceea ce privește tipul obiectelor de bucătărie, este de preferat sa le spălați manual pe cele din lemn, fontă și plastic. Ordinea așezării instrumentelor în interiorul mașinii de spălat vase contează și ea: puneți totul în locul corespunzător.

Acum sunteți experți în curățarea uneia dintre cele mai valoroase mașini pe care le avem în casă, care economisește timp, efort, energie și apă. Tratați-o așa cum merită și veți avea ustensile cu adevărat curate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Solera M. Limpieza doméstica. Procedimientos y operaciones de limpieza en domicilios particulares. 1. ° ed. España: Ideaspropias Editorial; 2014.
  • Pilar H. ¿Por qué blanquea la lejía? España: Universidad Nacional de Educación a Distancia; 2012.
  • Prada C. Hogar sin tóxicos. 1. ° ed. España: Editorial I; 2013.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.