Cum să citești prospectele medicamentelor - Doza de Sănătate
 

Cum să citești prospectele medicamentelor

Prospectele medicamentelor listează, de obicei, doza ce trebuie administrată în funcție de scopul său. Uneori, poate părea că un anumit medicament nu face nimic sau, dimpotrivă, acționează prea intens. Cu toate acestea, nu modifica niciodată doza prescrisă fără a consulta medicul.
Cum să citești prospectele medicamentelor

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Cutiile de medicamente conțin informații scrise despre substanțele din interior. Acestea sunt orientate către pacienți și oferă informații despre caracteristicile medicamentelor. Învață cum să citești prospectele medicamentelor!

Întotdeauna este o idee bună să păstrezi prospectul împreună cu medicamentul propriu-zis, astfel încât să-l poți consulta dacă apar îndoieli. Scopul prospectului este de a ajuta pacienții în utilizarea corectă a medicamentelor și respectarea tratamentului prescris.

Cum să citești prospectele medicamentelor

Folii de medicamente

Cutiile de medicamente oferă informațiile necesare pentru utilizarea lor terapeutică, cum ar fi indicațiile, dozajul, precauțiile, contraindicațiile, reacțiile adverse sau folosirea în condiții speciale. Acestea includ, de asemenea, compoziția chimică a medicamentelor și instrucțiuni pentru administrarea, utilizarea și depozitarea corespunzătoare a acestora.

De asemenea, prospectele medicamentelor specifică orice posibil efect secundar, interacțiune și contraindicație. În plus, acestea conțin un rezumat al datelor clinice, proprietăților farmacologice și datelor preclinice cu privire la siguranță.

1. Descriere

Prima secțiune a prospectelor medicamentelor conține informații despre substanțele active și compoziția acestora. Sunt listate numele substanțelor, cantitatea utilizată la prepararea medicamentelor și formele.

Substanțele active sunt utilizate în scop terapeutic, în timp ce substanțele inactive sunt utilizate ca excipienți. Companiile farmaceutice trebuie să listeze toate substanțele folosite, deoarece unele pot provoca alergii sau intoleranțe la anumite persoane.

2. Scopul medicamentului

Această secțiune conține informații despre formatul farmaceutic al medicamentului. De asemenea, menționează grupul terapeutic din care face parte substanța activă și efectul său asupra corpului uman. În plus, enumeră bolile pe care intenționează să le trateze și pentru care medicamentul este aprobat.

3. Înainte de a începe tratamentul cu un medicament

Farmacist care explică cum să citești prospectele medicamentelor

Anumite medicamente nu sunt potrivite pentru toată lumea. Din acest motiv, poate fi necesar să manifești precauție sau să faci ajustări speciale, în funcție de caz.

În cadrul acestei secțiuni, companiile farmaceutice specifică o serie de situații de care un pacient trebuie să țină cont înainte de a utiliza acel medicament. Astfel, prospectele medicamentelor vor enumera următoarele:

  • În această secțiune, vei găsi toate cazurile în care nu ar trebui să utilizezi acel medicament.
  • De asemenea, vei găsi avertismente și precauții speciale, cum ar fi utilizarea medicamentului împreună cu anumite alimente și băuturi (dacă trebuie să-l iei cu mâncare sau pe stomacul gol și, de asemenea, dacă poți consuma băuturi alcoolice sau nu).
  • În plus, vei găsi recomandări pentru utilizarea medicamentului (în caz de sarcină, de exemplu).
  • Există recomandări pentru utilizarea medicamentului de către femeile care alăptează.
  • Pachetul de medicamente conține informații despre capacitatea unei persoane de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje în timp ce se află sub tratament.
  • Această secțiune va detalia, de asemenea, interacțiunile medicamentului cu orice alte medicamente (la ce efecte se poate aștepta o persoană după administrarea simultană cu alte medicamente). Acest lucru este important deoarece poate spori sau anula efectul unuia dintre medicamente.

4. Dozaj

Această secțiune a prospectelor medicamentelor oferă detalii despre doza care trebuie administrată în funcție de boala pacientului. Chiar dacă ți se pare că un anumit medicament nu are niciun efect sau are efect prea puternic, nu schimba doza fără a consulta medicul.

Există medicamente pentru care este posibil ca medicul să ajusteze doza, în special atunci când sunt prescrise persoanelor în vârstă sau copiilor. De asemenea, medicii pot ajusta doza la persoanele cu probleme renale sau hepatice.

Această secțiune conține informații despre cum să iei medicamentul, precum și sfaturi pentru situația în care ai luat mai mult decât era necesar sau ai sărit peste o doză.

5. Reacții adverse

Medic care oferă o folie de medicamente

Toate medicamentele pot duce la reacții adverse și efecte neplăcute. Această parte a prospectului te informează despre orice reacții nedorite pe care un anumit medicament le poate produce în corp.

Reține faptul că majoritatea medicamentelor nu au efecte secundare și că acestea sunt ușoare atunci când apar. Cu toate acestea, trebuie să contactezi medicul dacă observi orice simptom deranjant.

6. Păstrarea medicamentului

Această secțiune a prospectului medicamentelor oferă detalii despre condițiile de depozitare. Este important să faci acest lucru în condițiile de temperatură și umiditate recomandate.

Cum să citești prospectele medicamentelor: concluzii

Citirea prospectelor medicamentelor este importantă deoarece acestea conțin toate informațiile de care ai nevoie. Cu toate acestea, trebuie să consulți întotdeauna medicul sau farmacistul dacă ai îndoieli. Și, cel mai important, nu lua niciodată medicamente fără a cere sfatul specialistului!

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Cerviño López, M. (2010). Farmacovigilancia. Albéitar: Publicación Veterinaria Independiente.

  • Rojas, C. B. (2001). Fases del desarrollo de un nuevo medicamento. Estrategias de Investigación En Medicina Clínica. El Manual Moderno.

  • Aguilar, N. G., & Girón Aguilar Nora, D. R. (2010). Sistema de distribución de medicamentos por dosis unitarias Elaborado por : Honduras OPS / OMS Rosario D´Alessio Asesora Regional en Servicios Farmacéuticos OPS / OMS Octubre 1997. Serie Medicamentos Esenciales Y Tecnologia. https://doi.org/10.1101/093575


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.