Dietă pentru intoleranța la sorbitol - Doza de Sănătate
 

Dietă pentru intoleranța la sorbitol

Dacă suferi de intoleranță la sorbitol, va trebui să elimini anumite alimente din dieta ta, cum ar fi unele fructe, produse procesate și gumă de mestecat. În acest articol, descoperă tot ce trebuie să știi despre această afecțiune.
Dietă pentru intoleranța la sorbitol
Marta Guzmán

Scris și verificat de nutriționistul Marta Guzmán.

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Ai simțit vreodată disconfort gastrointestinal, gaze sau diaree după ce ai consumat câteva fructe, produse light sau gumă de mestecat? Dacă da, este posibil să fi afectat de intoleranța la sorbitol. Citește mai departe pentru a afla cum să urmezi o dietă cu conținut scăzut de sorbitol.

Ce este sorbitolul?

Sorbitolul este un alcool al zahărului care se găsește în mod natural în algele roșii și frunzele și fructele plantelor din familia Rosaceae, cum ar fi:

  • Perele
  • Merele
  • Prunele
  • Gutuile
  • Piersicile sau caisele

De asemenea, industria alimentară folosește sorbitol pe scară largă ca îndulcitor, agent de îngroșare și agent de umezire, întrucât este capabil să îndulcească preparatele furnizând puține calorii.

Ce este intoleranța la sorbitol?

Femeie afectată de intoleranța la sorbitol
Persoanele cu intoleranță la sorbitol pot avea probleme digestive, cum ar fi durerile gastrice, balonarea și gazele intestinale.

Intoleranța la sorbitol este cauzată de o deficiență a unui transportor intestinal specific. Cu toate acestea, chiar și la persoanele fără acest deficit, un organism sănătos nu poate absorbi decât o cantitate limitată din acest alcool de zahăr, aproximativ 20-25 de grame. Astfel, dacă depășești această cantitate, poți suferi de anumite simptome.

Există două tipuri de intoleranță la sorbitol:

  • Intoleranță primară. Aceasta rezultă dintr-un deficit de enzimă a transportorului de sorbitol, GLUT5. Experții consideră că există un factor genetic și că afecțiunea poate evolua de-a lungul vieții.
  • Intoleranță secundară. Deși există o influență genetică, aceasta apare în urma unei boli a intestinului (gastroenterită, boală inflamatorie a intestinului, boală celiacă, etc.), care afectează perii mucoasei intestinale temporar sau permanent.

Simptomele date de intoleranța la sorbitol

Pacienții afectați de această boală pot avea simptome diferite, care variază de la ușoare la severe. Cele mai frecvente simptome includ:

  • Dureri abdominale sau crampe
  • Inflamație
  • Distensie sau balonare abdominală
  • Gaze
  • Sunete la nivelul stomacului
  • Diaree cu gaze

Alimente care conțin sorbitol

Dacă ai intoleranță la sorbitol, va trebui să urmezi o dietă care nu include alimente ce conțin sorbitol. Iată alimentele care conțin cel mai mult sorbitol:

În mod natural (ordonate de la cea mai mare la cea mai mică cantitate)

  • Fructe proaspete. Pere, prune, piersici, caise, mere, struguri, căpșuni, zmeură și afine.
  • Conserve de fructe. Suc de mere, compot de căpșuni, nectar de coacăze roșii, suc de pere, nectar de coacăze negre și compot de zmeură.
  • Fructe uscate. Prune, piersici, caise, mere, curmale și stafide.

În mod artificial

Fată care bagă în gură gumă de mestecat
Guma de mestecat, precum și produsele light și produsele de panificație conțin sorbitol.

Vei găsi sorbitol atât în produse alimentare, cât și în produse cosmetice sau farmaceutice, ca aditiv. Ca aditiv, sorbitolul poate apărea pe lista de ingrediente ca „sorbitol” (E420i) sau „sirop de sorbitol” (E420ii).

În produsele alimentare, sorbitolul este prezent în jeleuri, gemuri, produse de panificație și patiserie, produse congelate, gumă de mestecat, produse light sau produse „fără zahăr”. Așadar, trebuie să fii atent la produsele light, deoarece consumul excesiv ar putea declanșa acest tip de intoleranță.

În produsele cosmetice, sorbitolul este prezent în pastele de dinți, deoarece oferă plasticitate, un gust dulce și, de asemenea, o solubilitate îmbunătățită. În industria farmaceutică, îl poți găsi în cremele topice. De asemenea, îl poți găsi în siropurile pentru tuse.

Cum este diagnosticată intoleranța la sorbitol?

În prezent, testul de respirație cu hidrogen este cel mai bun test de diagnostic. Incapacitatea organismului de a absorbi sorbitolul provoacă fermentarea bacteriilor din colon, producându-se astfel o cantitate mare de hidrogen liber. Acest hidrogen este măsurat în aerul expirat.

Înainte de a face testul, pacientul trebuie să postească timp de opt ore. În cele 24 de ore anterioare testului, acesta nu ar trebui să mănânce fructe, legume sau leguminoase, deoarece acestea încetinesc tranzitul intestinal. În plus, este important să se evite administrarea de laxative sau antibiotice în zilele anterioare testului.

Dacă rezultatul testului este pozitiv, gradul, precum și simptomele care se manifestă sunt evaluate pentru a determina dieta pe care trebuie să o urmeze pacientul.

Recomandări nutriționale în caz de intoleranță la sorbitol

  • Dacă bănuiești că ai intoleranță la sorbitol, primul lucru pe care ar trebui să-l faci este te supui unui test. Nu îți schimba singur dieta, fără a consulta în prealabil un medic specialist.
  • Verifică întotdeauna etichetele alimentare pentru a te asigura că produsele consumate nu conțin sorbitol.
  • Dacă suferi de o intoleranță severă la sorbitol, consultă un specialist cu privire la compoziția oricărui produs cosmetic înainte de a-l utiliza.
  • Limitează aportul de fructe care conțin mult sorbitol.
  • Ai grijă dacă ai obiceiul să consumi produse light și gumă de mestecat care conțin sorbitol.

Ești îngrijorat că ai putea suferi de această intoleranță? Dacă ai simțit simptomele acestei boli, consultă medicul pentru a primi un diagnostic corect. În plus, dacă ai fost diagnosticat deja cu această intoleranță, urmează cu strictețe recomandările din acest articol.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Intolerancia a la fructosa-sorbitol. “Infogastrum” Asociación Española de Gastroenterología y las Sociedades Latinoamericanas de Gastroenterología.
  • Intolerancia a la lactosa y fructosa-sorbitol. “GEMD” Grupo español de motilidad digestiva.
  • Influencia del consumo de sorbitol en la microbiota intestinal de un modelo animal. Tesis Doctoral. Universidad Politécnia de Valencia. 2008

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.