Care sunt principalele intoleranțe alimentare?

08 Septembrie, 2019
Alergiile și intoleranțele alimentare au unele simptome similare, dar diferă prin faptul că, atunci când vine vorba de o intoleranță, vei simți un anumit tip de disconfort în timp scurt.

Mâncarea este principala sursă de energie a organismului. La urma urmei, ai nevoie de un aport zilnic de diferite grupuri alimentare pentru a oferi organismului tău toți nutrienții de care are nevoie. Cu toate acestea, multe persoane au intoleranțe alimentare care îngreunează menținerea unei diete echilibrate din punct de vedere nutrițional. Descoperă în cele ce urmează principalele intoleranțe alimentare!

Este posibil să fi avut simptome neplăcute după consumarea anumitor tipuri de alimente. Din acest motiv, în acest articol, vom discuta pe larg despre principalele intoleranțe alimentare și simptomele asociate acestora.

Diferența dintre alergiile alimentare și intoleranțele alimentare

În primul rând, este important să știm că există o diferență între alergiile alimentare și intoleranțele alimentare. Acest lucru se datorează faptului că sistemul nostru imunitar este implicat în mecanismul alergiilor alimentare.

Pe de altă parte, intoleranțele alimentare sunt, în general, cauzate de o lipsă de componente necesare pentru o digestie adecvată a alimentelor declanșatoare. Cu toate acestea, există o excepție: glutenul. Intoleranța la gluten provoacă modificări ale sistemului imunitar.

O persoană care este alergică la un aliment nu îl poate mânca deloc. Cu toate acestea, dacă o persoană are o intoleranță alimentară, poate ingera o parte din mâncare fără probleme.

Simptomele intoleranțelor alimentare

Deși unele alimente pot provoca atât alergie, cât și intoleranță, simptome similare sunt declanșate în ambele situații. După cum am menționat mai sus, unele simptome sunt imunologice, în timp ce altele nu.

Cele mai frecvente simptome ale alergiilor alimentare sunt:

 • Urticarie
 • Eczemă
 • Umflarea buzelor sau a pleoapelor
 • Ochi roșii
 • Tuse
 • Diaree și vomă
 • Congestie nazală
 • Dificultăți de respirație
 • Hipotensiune

Principalele intoleranțe alimentare au simptome similare, însă mai blânde ca intensitate. Cu toate acestea, sunt destul de deranjante. Iată care sunt cele mai des întâlnite:

 • Dureri abdominale
 • Diaree
 • Distensie abdominală

De obicei, alergiile se manifestă de la 30 la 60 de minute după ingestia alimentului și pot fi severe și periculoase. Pe de altă parte, simptomele de intoleranță alimentară se pot manifesta cu întârziere și sunt mai ușoare.

Acum ai aflat care sunt principalele diferențe între alergiile alimentare și intoleranțe. În continuare, este timpul să menționăm care sunt principalele intoleranțe alimentare.

Intoleranță la lactoză

Principalele intolrențe alimentare

Această intoleranță apare ca urmare a incapacității sistemului digestiv de a digera lactoza, care este zahărul din lapte.

Această intoleranță alimentară este cauzată de un deficit de producție a enzimei lactază. Această enzimă este responsabilă de digestia lactozei și, în consecință, de absorbția corectă a acesteia. În general, această afecțiune poate fi temporară sau permanentă.

Îți recomandăm:

Cum să prepari biscuiți fără gluten și lactoză

Intoleranță la gluten sau boala celiacă

Glutenul este o glicoproteină prezentă în multe alimente precum grâul, ovăzul sau orzul. O persoană suferă de intoleranță la gluten atunci când intestinul său subțire nu este capabil să digere glutenul. Prin urmare, în intestin apare o reacție inflamatorie. De obicei, aceasta este o afecțiune ce nu se vindecă toată viața. În esență, este o intoleranță alimentară autoimună.

Principalele sale simptome sunt:

 • Pierdere în greutate și pierderea poftei de mâncare
 • Greață și vărsături
 • Diaree
 • Pierdere de masă musculară

Citește mai mult:

Simptomele intoleranței la gluten și remediile indicate

Intoleranță la sucroză

Printre principalele intoleranțe alimentare întâlnim și intoleranța la sucroză. Aceasta se declanșează după ingestia de zahăr și este cauzată de lipsa unei enzime digestive numite sucrază.

In cazul acestei intoleranțe, absența enzimei sucrază împiedică digestia corectă a zaharozei. Acest lucru provoacă simptome precum diaree, flatulență și dureri abdominale, printre altele.

Malabsorbție a fructozei

Mere verzi

Fructoza conținută de fructe provoacă numeroase intoleranțe alimentare.

Fructoza este zahărul din fructe, anumite legume și miere. Dacă intestinul tău nu poate digera acest tip de zahăr, vei suferi de simptomele tipice ale intoleranțelor alimentare după consumarea acestor alimente.

Este foarte important să mergi la un consult de specialitate dacă bănuiești că suferi de o intoleranță alimentară. La urma urmei, aceste afecțiuni pot duce la numeroase probleme de sănătate determinate de absorbția slabă a substanțelor nutritive de care organismul are nevoie pentru a funcționa în mod corect.

În unele cazuri, este posibil să ai nevoie de analize de specialitate pentru a identifica cauza. Astfel, vei putea descoperi și cel mai bun tratament.

 • Ortolani, C., & Pastorello, E. A. (2006). Food allergies and food intolerances. Best Practice and Research: Clinical Gastroenterology. https://doi.org/10.1016/j.bpg.2005.11.010
 • Turnbull, J. L., Adams, H. N., & Gorard, D. A. (2015). Review article: The diagnosis and management of food allergy and food intolerances. Alimentary Pharmacology and Therapeutics. https://doi.org/10.1111/apt.12984
 • Montalto, M., Santoro, L., D’Onofrio, F., Curigliano, V., Gallo, A., Visca, D., … Gasbarrini, G. (2008). Adverse reactions to food: Allergies and intolerances. Digestive Diseases. https://doi.org/10.1159/000116766