Cum să prepari biscuiți fără gluten și lactoză

29 aprilie 2019
Deși poți cumpăra biscuiți din magazinele alimentare, când îi prepari la tine acasă te poți asigura că ingredientele folosite sunt de calitate ridicată și nu conțin substanțe adăugate periculoase. Nu ezita să încerci următoarea rețetă minunată!

Vrei să îți reduci aportul de pâine și carbohidrați pentru a evita câștigul în greutate sau balonarea? În articolul de azi îți propunem o alternativă ușoară, hrănitoare și sănătoasă: biscuiți fără gluten și lactoză. Ca să îi prepari, ai nevoie de semințe și făină fără gluten, dar nu și de unt sau alte produse lactate.

Încearcă cu încredere rețeta următoare și vei obține un preparat sănătos care poate înlocui pâinea și produsele de patiserie clasice.

Consumul de pâine îți face rău?

Pâinea este un aliment bogat în carbohidrați, care oferă energie și o senzație de sațietate. Însă aceasta are anumite dezavantaje:

  • Pâinea preparată cu făină albă constituie un produs foarte rafinat ce poate altera pH-ul sângelui. Astfel, îți crește riscul de a suferi de constipație și de alte tulburări intestinale.
  • Drojdia de bere poate cauza inflamații și indigestie.
  • Pâinea este bogată în gluten, o proteină a grâului. Din ce în ce mai multe persoane sunt incapabile să digere acest nutrient în mod corect.
  • Acest produs alimentar contribuie la supraponderalitate și la acumularea grăsimii la nivelul taliei.
  • Modifică valoarea glicemiei.
Câțiva biscuiți fără gluten și lactoză pot înlocui pâinea clasică

Alternative la pâine

Dacă vrei să îți reduci aportul de pâine sau să elimini acest produs din dieta ta zilnică, poți opta pentru una dintre următoarele variante mai sănătoase:

  • Pâine din cereale integrale (secară, ovăz, orz, alac, porumb și nu numai)
  • Pâine prăjită de orez sau porumb
  • Biscuiți cu semințe
  • Tortillas mexicane și pâine indiană

Biscuiții naturali cu semințe, pe care îi putem prepara la noi acasă, ne oferă beneficii interesante, cum ar fi:

  • Sunt foarte hrănitori
  • Oferă o senzație de sațietate și ne ajută să evităm gustările între mese
  • Reglează digestia, în special dacă suferim de constipație
  • Oferă o cantitate semnificativă de fibre și acizi grași esențiali
  • Nu cauzează balonare după ce îi consumăm
  • Nu conțin gluten, drept pentru care sunt ușor de digerat și pot fi consumați de persoanele care suferă de celiachie

Biscuiții de mai jos sunt ideali pentru micul dejun și ca gustare sau aperitiv. Spre deosebire de variantele din comerț, ei nu conțin substanțe adăugate, arome artificiale, grăsimi nesănătoase și sodiu în exces.

Biscuiți fără gluten și lactoză cu diverse topping-uri

Cum se prepară acești biscuiți fără gluten și lactoză?

Ingrediente

  • 2 ouă
  • ½ cană (100 g) de ulei de măsline extravirgin
  • 1 linguriță (7 g) de sare de mare
  • Mirodenii, după gust (șovârf, piper, curcuma, busuioc, cimbru, pudră de usturoi, etc.)
  • 1 cană (200 ml) de apă
  • 1 cană (120 g) de făină de orez
  • 1 cană (130 g) de mălai
  • 1 cană (130 g) de făină de năut
  • 1 cană (120 g) de semințe (chia, susan, in, floarea soarelui, dovleac, mac, etc.)

Nu este nevoie să folosești drojdie de bere pentru a prepara acești biscuiți fără gluten și lactoză. Obiectivul tău este să obții un preparat subțire și crocant.

Ai nevoie de semințe ca să prepari biscuiți fără gluten și lactoză

Mod de preparare

Principalul avantaj al acestei rețete este faptul că nu trebuie să frămânți nimic. Pur și simplu pune toate ingredientele într-un robot de bucătărie, astfel încât să obții un aluat mai subțire.

  • Mai întâi, pune ouăle în robotul de bucătărie și bate-le bine.
  • Adaugă, uleiul, sarea, mirodeniile și apa.
  • Într-un castron separat, amestecă cele 3 tipuri de făină, apoi adaugă-le compoziției din robotul de bucătărie.
  • Poți adăuga și câteva semințe în aluat sau le poți păstra pentru a decora suprafața biscuiților. Indiferent de opțiune, vei obține niște biscuiți gustoși, cu o textură interesantă.
  • Acoperă aluatul cu o folie de plastic și lasă-l să stea în frigider timp de aproximativ o oră.
  • Întinde puțin ulei pe o hârtie de copt mare, astfel încât aluatul să nu se lipească de ea, apoi întinde-l.
  • Presară semințele deasupra și asigură-te că sunt distribuite uniform.
  • Preîncălzește cuptorul la 190,5 °C (375 °F) și coace aluatul pentru 20-30 de minute.
  • După ce scoți preparatul din cuptor, lasă-l să se răcească și rupe-l în bucăți mai mici.
  • Dacă semințele nu se lipesc de suprafața aluatului așa cum trebuie, înmoaie-le în puțin ou bătut înainte de a le adăuga.

Câteva idei interesante

Iată niște topping-uri sănătoase pentru acești biscuiți fără gluten și lactoză:

  • Roșie, avocado și brânză proaspătă
  • Legume
  • Unt și gem

Poți prepara și o variantă îndulcită a rețetei prezentate în acest articol. Nu trebuie decât să înlocuiești sarea cu zahăr sau îndulcitor și să folosești mirodenii ca scorțișoara și ghimbirul. Poți combina biscuiții dulci cu brânzeturi sau alte dulciuri.