Cum detectezi intoleranța la gluten - Doza de Sănătate
 

Cum detectezi intoleranța la gluten

Atât cei care suferă de celiachie, cât și cei care au o sensibilitate la gluten, trebuie să elimine din dietă alimentele care conțin acest element pentru a preveni și alte probleme de sănătate. 
Cum detectezi intoleranța la gluten
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Celiachia este o boală cauzată de intoleranța la gluten. Acesta afectează aproximativ 1 din 100 de persoane din întreaga lume. În anumite cazuri, unii indivizi se confruntă cu simptome similare, însă analizele dovedesc că nu suferă de această afecțiune. Cum detectezi intoleranța la gluten?

În fața acestei provocări, experții în sănătate folosesc denumirea de „sensibilitate non-celiacă la gluten”. Deși nu există nicio analiză medicală care să detecteze această problemă, multe persoane susțin că, la fel ca în cazul celiachiei, problema poate fi ținută sub control prin adoptarea unei diete fără gluten.

Multe persoane care se confruntă cu această problemă iau măsuri imediate, fără să consulte un medic și adoptă o dietă fără gluten pentru a ameliora simptomele neplăcute. Însă este foarte important să primești un diagnostic corect. Acest tip de dietă nu este foarte ușor de urmat și este mai bine să dispui de supravegherea unui specialist pentru a preveni dezechilibrele nutriționale.

La fel ca în cazul oricărei alte afecțiuni, celiachia nu poate fi detectată dacă nu îi cunoști simptomele. Tocmai de aceea este important să știi cum să detectezi intoleranța la gluten.

Cum detectezi intoleranța la gluten?

Cum detectezi intoleranța la gluten din pâine albă

În 2009, Institutul Național pentru Sănătate și Excelență în Servicii (NICE) a publicat un ghid denumit „Recunoașterea și testarea bolii celiace”. Acesta a fost realizat de un grup de gastroenterologi, dieteticieni, nutriționiști, imunologi și pacienți.

În acest ghid se recomandă medicilor să le ofere pacienților posibilitatea de a se supune unei analize a sângelui ca prim pas în diagnosticarea bolii celiace. Acest test este efectuat atunci când un membru al familiei sau însuși pacientul are una dintre următoarele probleme de sănătate:

  • Tiroidită autoimună
  • Dermatită herpetiformă
  • Sindromul colonului iritabil
  • Diabet de tip 1

Este bine să îți faci aceste analize și dacă te confrunți cu unele dintre următoarele simptome:

  • Balonări frecvente și gaze intestinale
  • Sindromul colonului iritabil sau reflux acid
  • Greață și vărsături regulate
  • Constipație sau diaree cronică
  • Dezvoltare întârziată (la copii)
  • Pierdere în greutate bruscă sau neașteptată
  • Migrene sau dureri de cap
  • Dureri articulare
  • Oboseală prelungită
  • Depresie sau anxietate
  • Eczeme cronice sau acnee
  • Anemie inexplicabilă cauzată de lipsa de fier sau orice alt tip de anemie

Această analiză de sânge trebuie efectuată de un medic specialist și trebuie confirmată cu ajutorul unei biopsii intestinale.

Alte metode alternative de diagnosticare trebuie evitate, deoarece boala celiacă și sensibilitatea la gluten implică și alte schimbări importante în starea de sănătate care trebuie controlate în mod corespunzător, pe lângă modificarea dietei și excluderea alimentelor care conțin gluten.

Acum că ai aflat cum detectezi intoleranța la gluten, să vedem ce poți face pentru a gestiona situația.

Cum trebuie să procedezi dacă ai sensibilitate la gluten

Cum detectezi intoleranța la gluten din grâu procesat

Dacă citind lista de simptome observi că te confrunți și tu cu ele foarte des sau sporadic, este indicat să mergi mai întâi la medic, înainte de a trage propriile concluzii.

Îți recomandăm să urmezi o dietă fără gluten timp de 60 de zile consecutive, care te va ajuta să-ți dai seama dacă simptomele s-au ameliorat. Neputința de a elimina glutenul din alimentație este un semn clar de dependență, care va trebui tratată cu ajutorul unui nutriționist.

Cerealele care conțin gluten sunt următoarele:

  • Grâu
  • Secară
  • Orz
  • Alac
  • Grâu Khorasan
  • Ovăz
  • Triticală

Cereale care nu conțin gluten:

  • Quinoa
  • Grâu sarazin
  • Semințe de sorg
  • Orez
Pâine din făină cu gluten

Atunci când cumperi produse ambalate, trebuie să citești bine etichetele. Se întâmplă adesea ca acestea să conțină cantități mai mici sau mai mari de gluten.

Printre ele se numără:

  • Alimentele procesate
  • Dressingurile pentru salate și sosurile
  • Alimentele cu foarte multe ingrediente
  • Semipreparatele
  • Dulciurile și pâinea

După încheierea perioadei recomandate pentru urmarea dietei lipsite de gluten, este bine să mergi din nou la medic pentru ca acesta să analizeze posibilele schimbări din organism și evoluția simptomelor.

Dacă ai boala celiacă sau intoleranță la gluten, această dietă va face minuni în cazul tău. Este necesar probabil să o adopți permanent pentru ca disconfortul creat de aceste probleme să nu îți diminueze calitatea vieții.

După ce primești diagnosticul din partea medicului, este important să îți schimbi anumite obiceiuri pentru a te asigura că glutenul este eliminat complet din alimentația ta. 


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Biesiekierski, J. R., Peters, S. L., Newnham, E. D., Rosella, O., Muir, J. G., & Gibson, P. R. (2013). No effects of gluten in patients with self-reported non-celiac gluten sensitivity after dietary reduction of fermentable, poorly absorbed, short-chain carbohydrates. Gastroenterology. https://doi.org/10.1053/j.gastro.2013.04.051
  • Biesiekierski, J. R., Newnham, E. D., Irving, P. M., Barrett, J. S., Haines, M., Doecke, J. D., … Gibson, P. R. (2011). Gluten Causes gastrointestinal symptoms in subjects without celiac disease: A double-blind randomized placebo-controlled trial. American Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.1038/ajg.2010.487
  • Czaja-Bulsa, G. (2015). Non coeliac gluten sensitivity – A new disease with gluten intolerance. Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2014.08.012
  • Hadjivassiliou, M., Sanders, D. S., Grünewald, R. A., Woodroofe, N., Boscolo, S., & Aeschlimann, D. (2010). Gluten sensitivity: from gut to brain. The Lancet Neurology. https://doi.org/10.1016/S1474-4422(09)70290-X
  • Nehra, V., Marietta, E. V., & Murray, J. A. (2012). Celiac Disease. In Encyclopedia of Human Nutrition.
  • https://doi.org/10.1016/B978-0-12-375083-9.00046-5
  • Vazquez-Roque, M., & Oxentenko, A. S. (2015). Nonceliac Gluten Sensitivity. Mayo Clinic Proceedings. https://doi.org/10.1016/j.mayocp.2015.07.009

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.