5 obiceiuri care produc balonare la stomac - Doza de Sănătate
 

5 obiceiuri care produc balonare la stomac

Pentru a nu avea senzația de balonare la stomac, este foarte important să fiți relaxați în timp ce mâncați, să serviți porții mici și să mestecați bine pentru ca stomacul să digere corespunzător mâncarea și să nu acumuleze aer.
5 obiceiuri care produc balonare la stomac
Diego Pereira

Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Dacă aveți senzația de balonare la stomac, nu înseamnă întotdeauna că aveți gaze intestinale. Consumul de grăsimi poate fi una dintre cauzele pe care este bine să le evitați, dar majoritatea persoanelor care suferă de balonare sunt afectate și de alți factori. În cele ce urmează, vom discuta despre 5 obiceiuri care produc balonare la stomac.

Probabil ați observat că dimineața aveți abdomenul plat și silueta pe care vi-o doriți. Dar, pe parcursul zilei, apare balonarea la stomac, făcând hainele să pară mai strâmte decât în mod normal. Știți care ar fi putea fi problema?

Este posibil ca sistemul digestiv să fi acumulat prea mult aer din cauza obiceiurilor alimentare proaste sau din cauza consumului de produse care nu sunt tolerate de organism și produc iritare. Pentru a combate această problemă, este important să aflați care sunt cele 5 obiceiuri care produc balonare la stomac și să le evitați.

5 obiceiuri care produc balonare la stomac

Intoleranța alimentară

Intoleranța față de anumite alimente nu trebuie trecută cu vederea deoarece, pe lângă balonare, poate provoca și alte probleme de sănătate. Dacă vă considerați imuni la alergiile alimentare, gândiți-vă din nou, mai ales dacă observați că vă balonați.

De exemplu, persoanele care suferă de intoleranță la grâu nu pot digera glutenul. Drept urmare, au probleme digestive, printre care și balonarea și flatulența. Ceva asemănător se întâmplă și cu persoanele care nu tolerează lactatele.

Care este soluția? Mergeți la un medic specialist și faceți un test pentru a afla dacă sunteți sensibili la anumite alimente. Dacă rezultatul este pozitiv, trebuie să vă schimbați dieta și să evitați acele alimente care vă provoacă balonare la stomac.

Alimentele procesate

Consumul de alimente procesate pe lista de obiceiuri care produc balonare la stomac

Alimentele procesate conțin cantități mari de sare și alte substanțe care nu oferă nici un beneficiu pentru stomac. Sarea este principala cauză pentru care apare retenția de lichide, un alt factor care cauzează balonare la stomac. Același lucru se poate întâmpla și cu produsele a căror etichetă pretinde că sunt „sănătoase”, cum ar fi cele fără grăsime sau degresate parțial. De fapt, acestea conțin cantități mari de sare sau alți aditivi, dar mai mici decât alte produse.

Care este soluția? Alegeți alimente naturale sau pregătiți mâncarea acasă. Consumați mai multe fructe, legume și cereale integrale deoarece acestea conțin mai puțin sau chiar deloc sodiu.

Mâncatul prea repede

Este foarte important să mâncați în cantități moderate și să mestecați bine ca să evitați balonarea la stomac. Mâncatul pe fugă poate provoca acumularea de aer în stomac și fără să ne dăm seama, ne balonăm. Multe persoane nu alocă timp suficient pentru a mânca sănătos. Din această cauză, au tot timpul senzația de stomac prea plin.

Care ar fi soluția? Este foarte important să mestecați bine și încet pentru ca digestia să se realizeze corespunzător și să evitați acumularea aerului în stomac.

Băuturile carbogazoase

Pahar cu Cola

Sucurile sau băuturile carbogazoase sunt tentante și răcoritoare. Cu toate acestea, nu sunt cea mai bună alegere pentru organism, deoarece nu aduc nici un aport nutrițional și conțin substanțe care produc balonare la stomac și alte probleme digestive. Gazul care produce senzația de bule este răspunzător pentru balonarea la stomac. În plus, și îndulcitorii artificiali pot provoca umflarea stomacului.

Care ar fi soluția? Evitați consumul de băuturi carbogazoase. În schimb, puteți bea mai multă apă sau sucuri naturale.

Mâncatul înainte de culcare

Multe persoane fac marea greșeală de a mânca exact înainte de culcare. Masa de seară este importantă și trebuie luată cu două sau trei ore înainte de a merge la culcare. Aceasta trebuie să fie ușoară.

Obiceiul de a mânca înainte de culcare vă poate îngrășa și balona. Dacă mâncați chiar înainte de a merge în pat, digestia este obstrucționată și pot apărea probleme precum constipația.

Care ar fi soluția? Mâncați cu cel puțin 3 ore înainte de culcare, neapărat alimente ușoare, poate doar un iaurt mic sau un fruct. Nu uitați că cea mai importantă masă a zilei este micul dejun. De aceea, vă sfătuim să serviți o masă consistentă dimineața și una ușoară seara. Veți avea astfel o digestie mai bună.

Nu uitați!

Dacă vreți să aveți abdomenul plat, este foarte important să evitați obiceiurile proaste care produc balonare la stomac. Adoptați o dietă sănătoasă, faceți exerciții fizice și consumați mai multă apă. Un stil de viață sănătos vă va ajuta să aveți abdomenul plat și să arătați mai bine și mai sănătoși.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


    • George A Bray, “How bad is fructose?”, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 86, Issue 4, 1 October 2007, Pages 895–896
    • Bradley M. Appelhans, Maria E. Bleil, Molly E. Waring, Kristin L. Schneider, Lisa M. Nackers, Andrew M. Busch, Matthew C. Whited, Sherry L. Pagoto, “Beverages contribute extra calories to meals and daily energy intake in overweight and obese women”, Physiol Behav. Author manuscript; available in PMC 2014 Oct 2.
    • Elana Lavine, “Blood testing for sensitivity, allergy or intolerance to food”, CMAJ. 2012 Apr 3; 184(6): 666–668.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.