Utilizări ale Hidromorfonei și efecte secundare - Doza de Sănătate
 

Utilizări ale Hidromorfonei și efecte secundare

Hidromorfona este un medicament echivalent cu morfina din punct de vedere al puterii analgezice și al efectelor secundare. Citește mai departe pentru a afla mai multe despre aceasta!
Utilizări ale Hidromorfonei și efecte secundare

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Hidromorfona este un medicament analgezic derivat din morfină, care este de cinci ori mai puternic decât opioidele, dar care are o acțiune de durată mai scurtă. Acțiunea analgezică a acestui medicament se datorează interacțiunii cu receptorii μ opioizi, prezenți atât în ​​sistemul nervos central, cât și în mușchii netezi. În cele ce urmează, vom discuta despre principalele utilizări ale Hidromorfonei și efectele sale secundare.

Utilizări ale Hidromorfonei

Calea de administrare a hidromorfonei poate fi atât enterală, cât și parenterală. Legarea la receptorii μ produce atât efecte analgezice, cât și efecte secundare.

Analgezicele opioide reprezintă unul dintre cei mai puternici piloni ai gamei farmacologice pentru tratamentul durerilor moderat-severe, mai ales când vine vorba de dureri acute și dureri derivate dintr-o boală oncologică. Studiile clinice în tratamentul durerii acute arată faptul că acest medicament are o echivalență analgezică similară cu cea a altor opioide.

Au existat evaluări cu privire la tratamentul durerii provocate de cancer. Cercetătorii au observat că Hidromorfona este un medicament echivalent cu morfina în ceea ce privește puterea analgezică și efectele sale secundare.

Totuși, nu există încă studii clinice controlate care să ofere dovezi științifice cu privire la eficacitatea utilizării Hidromorfonei la pacienții tratați pentru dureri cronice non-canceroase.

Istoria pe scurt a Hidromorfonei

Medic ce profită de utilizări ale hidromorfonei

După cum poți vedea, hidromorfona este un medicament semisintetic derivat din morfină. Oamenii de știință au sintetizat-o în Germania în 1921. Primele rezultate despre eficacitatea sa clinică au apărut în 1926. Cu toate acestea, abia în 1981 au fost făcute diverse studii farmacocinetice și farmacodinamice asupra proprietăților acestei molecule.

Companiile farmaceutice comercializează acest tip de medicament sub diferite mărci, prezentări și doze. Versiunile cu eliberare rapidă nu sunt disponibile în unele țări.

Cum acționează hidromorfona în organismul uman?

Hidromorfona este un agonist puternic al receptorilor μ opioizi. Ca și celelalte tipuri de receptori opioizi, aceștia se leagă de proteinele G și acționează ca modulatori – atât pozitivi, cât și negativi. Transmisia sinaptică are loc prin intermediul acestor proteine.

Hidromorfona nu modifică pragul de durere al terminațiilor nervoase și nici nu afectează transmiterea impulsurilor de-a lungul nervilor periferici. Analgezia generată se datorează modificărilor pe care aceasta le produce în percepția durerii la nivelul coloanei vertebrale atunci când se leagă de receptorii menționați anterior. Acest medicament, ca și alte opiacee, are o putere analgezică foarte mare.

Efecte secundare ale hidromorfonei

Capsule de hidromorfonă

Hidromorfona, la fel ca toate medicamentele vândute pe piață, nu este lipsită de tot felul de efecte secundare. Printre cele mai frecvente reacții adverse observate la pacienții tratați cu acest medicament putem menționa următoarele:

  • Senzație de rău
  • Vărsături
  • Constipație
  • Somnolenţă
  • Euforie
  • Gură uscată
  • Amețeală

În ceea ce privește efectele secundare grave asociate cu acest medicament, acestea includ depresie respiratorie și apnee, împreună cu colaps circulator, șoc și stop respirator și cardiac.

Concluzie

Chiar dacă hidromorfona are caracteristici analgezice și farmacologice, iar efectele sale secundare sunt similare cu cele ale morfinei, există anumite controverse cu privire la dozele utilizate enteral și parenteral.

În prezent, nu există prea multe date publicate cu privire la rolul hidromorfonei în tratamentul durerilor cronice care apar în bolile oncologice. Ar trebui să existe mai multe cercetări în acest domeniu, iar studiile clinice vor continua să analizeze efectele hidromorfonei la aceste tipuri de pacienți.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • García, B., Latorre, S., Torre, F., Gómez, C., Postigo, S., Callejo, A., & Arizaga, A. (2010). Hidromorfona: Una alternativa en el tratamiento del dolor. Revista de La Sociedad Espanola Del Dolor. https://doi.org/10.1016/S1134-8046(10)70025-2
  • Gil, S. J., Ramírez, C. L., & Galindo, V. (2011). Comparación del grado de sedación, profundidad anestésica y efectos colaterales de cinco protocolos anestésicos en perros sanos. Revista de Medicina Veterinaria. https://doi.org/10.19052/mv.566
  • Tolerabilidad y eficacia de la morfina versus hidromorfona en analgesia epidural posquirúrgica con bupivacaína en un hospital universitario: ensayo ciego, con asignación aleatoria. (2008). Iatreia.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.