Utilizări ale medicamentului Atorvastatin - Doza de Sănătate
 

Utilizări ale medicamentului Atorvastatin

Atorvastatina, la fel ca și celelalte statine, este eficientă în prevenirea bolilor cardiovasculare datorită capacității sale de a inhiba selectiv și competitiv enzima responsabilă de sinteza colesterolului.
Utilizări ale medicamentului Atorvastatin

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Atorvastatina este un medicament care aparține familiei farmacologice a statinelor. Acestea sunt utilizate pe scară largă pentru stabilizarea nivelului scăzut al colesterolului, pentru a preveni bolile cardiovasculare și pentru a trata dislipidemia. În acest articol, vom discuta despre principalele utilizări ale medicamentului Atorvastatin.

Excesul de colesterol este un factor de risc pentru apariția acestor tipuri de boli. Ele sunt principala cauză de deces în țările dezvoltate. Cu toate acestea, colesterolul este esențial pentru funcționarea corectă a organismului, deoarece este precursorul a numeroși hormoni.

Așadar, trebuie să îți menții nivelul de colesterol în limite normale: nici prea mare, nici prea mic. Deficitul de colesterol poate avea consecințe grave asupra sănătății. Așadar, este important să respecți cu strictețe toate ghidurile de tratament, conform indicațiilor medicului specialist.

Informații despre bolile cardiovasculare

Utilizări ale medicamentului Atorvastatin pentru sănătatea inimii

Așa cum am menționat mai sus, obiectivul Atorvastatinei este prevenirea bolilor cardiovasculare la pacienții cu un nivel mai mare decât normal de colesterol.

Bolile cardiovasculare sunt un set de patologii care reprezintă principala cauză de deces în țările dezvoltate. Printre ele se numără:

 • Hipertensiunea arterială cardiovasculară
 • Insuficiența cardiacă
 • Infarctul miocardic
 • AVC -ul sau bolile cerebrovasculare
 • Boala vasculară periferică

Fără îndoială, există o serie de factori care îți cresc riscul de a avea un nivel ridicat de colesterol. Așadar, încearcă să eviți următoarele:

 • Fumatul: Duce la acumularea de substanțe chimice toxice care provoacă probleme de sănătate. Persoanele care fumează au de două ori mai multe șanse să sufere de boli cardiovasculare decât omologii lor care nu fumează.
 • Un stil de viață sedentar: Este un obicei frecvent, deoarece populația țărilor dezvoltate se obișnuiește progresiv cu mai puține activități fizice. Ca și în cazul tutunului, lipsa exercițiilor fizice îți dublează șansele de a dezvolta afecțiuni legate de inimă.
 • Obiceiurile alimentare proaste: Duc la un nivel ridicat de colesterol.

Utilizări ale medicamentului Atorvastatin

Atorvastatina, ca și celelalte statine, este eficientă în prevenirea bolilor cardiovasculare datorită capacității sale de a inhiba selectiv și competitiv enzima responsabilă de sinteza colesterolului, mai ales hidroximetilglutaril-CoA reductază (HMG-CoA), care este responsabilă de transformarea HMG-CoA în mevalonat. Acesta este precursorul compușilor steroli, cum ar fi colesterolul.

Așadar, Atorvastatina reduce cantitățile de mevalonat prin inhibarea HMG-CoA reductazei și, astfel, cantitatea de colesterol care rămâne în ficat. În plus, acest mecanism afectează și reglarea receptorilor LDL – cunoscuți sub denumirea de colesterol „rău” – și absorbția acestor lipoproteine din circulație.

Reducerea colesterolului rău sau LDL este rezultatul final al acestor procese. Totuși, eficiența tratamentului este încă studiată prin experimente și studii clinice.

Efecte secundare ale medicamentului Atorvastatin

Vas de sânge îngustat

În ciuda faptului că este destul de bine tolerat, acest medicament nu este scutit de producerea unor reacții adverse.

Unele dintre cele mai frecvente efecte secundare ale Atorvastatinei sunt ușoare și dispar pe cont propriu. În acest sens, iată câteva dintre cele mai frecvente:

În mod similar, există și alte reacții adverse rare ale tratamentului cu Atorvastatin. Însă acestea nu apar neapărat ca urmare a tratamentului cu acest medicament. Reacțiile adverse sunt:

 • Hiperglicemie
 • Hipoglicemie
 • Amețeală
 • Trombocitopenie
 • Reacții alergice
 • Alopecie
 • Iritații

Concluzii

Atorvastatina este un medicament ce aparține familiei statinelor și este utilizată mai ales în prevenirea bolilor cardiovasculare. Cu toate acestea, reține faptul că respectarea obiceiurilor sănătoase de viață reprezintă cea mai bună metodă de prevenire, așadar fii activ și urmează o dietă echilibrată. În plus, evită obiceiurile nocive, precum fumatul.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Goes, P., Lima, A. P. S., Melo, I. M., Rêgo, R. O. C. C., & Lima, V. (2010). Effect of Atorvastatin in radiographic density on alveolar bone loss in wistar rats. Brazilian Dental Journal. https://doi.org/10.1590/S0103-64402010000300003
 • Fernández de Bobadilla, J., Moreno, R., Fernández, C., Martínez García, A., Sánchez Maestre, C., & Ezpeleta Echevarri, D. (2009). Efecto del tratamiento intensivo con atorvastatina frente a dosis estándar de estatinas en el riesgo de ictus de pacientes con enfermedad coronaria previa. Metaanálisis de cinco ensayos aleatorizados con 25.709 pacientes. Revista de Neurología. https://doi.org/10.33588/rn.4811.2009069
 • Soler, A., Deig, E., Guil, J., Rodríguez-Martín, M., Guelar, A., & Pedrol, E. (2006). Eficacia y tolerancia de la atorvastatina en el tratamiento de la dislipemia secundaria a tratamiento antirretroviral. Medicina Clinica. https://doi.org/10.1157/13091265

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.