Simptome neobișnuite ale infarctului la femei - Doza de Sănătate
 

Simptome neobișnuite ale infarctului la femei

În articolul de astăzi, vom vorbi despre simptomele neobișnuite care arată faptul că o femeie este pe punctul de a suferi un atac de cord (infarct).
Simptome neobișnuite ale infarctului la femei

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Bolile cardiovasculare afectează atât femeile, cât și bărbații, mai ales la vârsta maturității. În țări precum Statele Unite ale Americii sau România, aceste boli reprezintă cauza numărul 1 a decesului în rândul femeilor, depășind alte afecțiuni cum ar fi cancerul la sân sau ovarian. Este important să putem identifica principalele simptome neobișnuite ale infarctului la femei, pentru a încerca să reducem aceste statistici îngrijorătoare.

Un motiv important de îngrijorare pentru experții în sănătate este faptul că femeile tind să meargă la medic mai rar decât bărbații. De asemenea, ele se decid mai greu să meargă la control. Acesta este, fără îndoială, unul dintre principalele motive pentru care mortalitatea din cauza bolilor cardiovasculare a crescut în rândul femeilor.

Atacurile de cord sunt caracterizate printr-un set de simptome comune care îți permit să-ți dai seama că suferi de această afecțiune gravă. Dar, în cazul multor femei, există anumite simptome neobișnuite, care pot fi ușor confundate cu alte probleme de sănătate. Acestea pot duce la pasivitatea pacientei sau la un diagnostic incorect.

Infarctul miocardic la femei: factori de risc

Atacul de cord la femei poate avea loc în orice moment, fără niciun avertisment. Există însă anumiți factori de risc ce cresc șansele de a suferi de această afecțiune, cum ar fi:

  • Diabetul
  • Hipertensiunea
  • Fumatul
  • Nivelul ridicat de colesterol
  • Obezitatea
  • Sedentarismul

Majoritatea persoanelor care au un stil de viață sănătos se confruntă cu un risc mai scăzut de a suferi un atac de cord. Desigur, există și alți factori ce nu pot fi prevăzuți sau controlați, cum ar fi malformațiile cardiace congenitale.

Simptome neobișnuite ale infarctului la femei

Inimă în corpul uman

Adesea, simptomele neobișnuite pot fi derutante atât pentru pacientă, cât și pentru medici. Mulți specialiști afirmă faptul că, dacă ar observa din nou aceleași simptome la un alt bolnav, nu ar ajunge la concluzia că problema de fond este tot un atac de cord.

Dar, în situații deosebite, cum ar fi cazul pacientelor predispuse la boli cardiovasculare, medicii recunosc cu mai multă ușurință care este adevărata problemă și pot lua măsurile adecvate.

Este posibil să nu prezinți niciunul dintre factorii de risc de mai sus. Însă, este important ca toți oamenii să fie conștienți de diferitele simptome neobișnuite ale infarctului la femei. De asemenea, trebuie să ții cont de faptul că aceste simptome pot persista zile întregi sau chiar săptămâni.

Senzație de oboseală

Oboseala accentuată poate apărea din cauza somnului insuficient, administrării anumitor medicamente sau stresului constant. Dar, dacă această senzație nu dispare sau este foarte severă, poate fi un prim simptom al infarctului miocardic.

În cadrul unui studiu efectuat asupra femeilor care au supraviețuit după un infarct, 70% dintre subiecți au afirmat faptul că au avut o senzație de oboseală extremă în zilele și chiar săptămânile de dinaintea nefericitului eveniment.

Insomnie

Fată care experimentează simptome neobișnuite ale infarctului la femei

Strâns legată de simptomul anterior, insomnia poate fi un alt simptom neobișnuit al infarctului miocardic la femei. Un studiu recent a dezvăluit faptul că aproape jumătate dintre femei au avut probleme cu somnul în zilele și săptămânile dinaintea atacului.

Tuse și dificultăți de respirație

Deși nu suferi de o problemă respiratorie, nu poți trage aer adânc în piept. Dificultățile de respirație pot apărea în timp ce îți desfășori activitățile zilnice și, dacă sunt însoțite de o tuse inexplicabilă, poate fi vorba despre un simptom timpuriu al infarctului. Totuși, tusea și dificultățile de respirație pot fi simptome asociate și altor afecțiuni.

Arsuri la stomac și balonare

Senzația de arsură sau inflamația la nivelul abdomenului este un alt simptom care apare înaintea infarctului miocardic la femei. Un studiu efectuat recent a relevat faptul că 40% dintre femeile care au suferit un atac de cord au experimentat aceste probleme cu doar câteva momente înaintea infarctului.

Amețeală și transpirație excesivă

Femeie care transpiră în exces

Aceste două simptome sunt asociate adesea cu menopauza. Însă, s-a descoperit faptul că amețeala și transpirația excesivă pot apărea cu câteva momente înaintea unui infarct.

Dintre femeile care au supraviețuit în urma unui infarct, 40% au declarat că au avut o senzație de amețeală cu puțin timp înaintea producerii acestuia. Alte 40% dintre femei au acuzat transpirații reci.

Anxietate fără o cauză clară

Anxietatea fără o cauză clară este un alt simptom neobișnuit al infarctului la femei, mai ales dacă este însoțită de o senzație de apăsare în piept. O treime dintre femei au afirmat faptul că au simțit o neliniște inexplicabilă cu puțin timp înainte de a suferi un infarct. În plus, nu uita faptul că stresul și anxietatea sunt factori ce cresc riscul apariției unui infarct miocardic.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.