Cum să reduci colesterolul la micul dejun
Tocmai ai venit de la controlul anual, iar medicul ți-a spus că nivelul colesterolului din sângele tău este ridicat și că trebuie să găsești modalități de a-l reduce prin alimentație. Din fericire, vestea bună este că există numeroase modalități excelente de a face acest lucru. Trebuie doar să faci câteva modificări simple în dieta ta. Vom începe cu prima masă a zilei și îți vom explica cum să reduci colesterolul la micul dejun.
Pe lângă faptul că este una dintre cele mai importante mese ale zilei, micul dejun este perioada în care corpul tău este mai receptiv la absorbția anumitor nutrienți din alimente. Principiul de bază pentru reducerea colesterolului este utilizarea de surse adecvate de vitamine, minerale și enzime sănătoase. Prin urmare, ține cont de următoarele sfaturi pentru a-ți începe ziua într-un mod sănătos!
Cum să reduci colesterolul la micul dejun
1. Fulgi de ovăz
Potrivit Clinicii Mayo din Minnesota, ovăzul este unul dintre cele mai bune alimente pentru a reduce colesterolul rău, cunoscut și sub denumirea de lipoproteină cu densitate scăzută (LDL).
Fulgii de ovăz conțin fibre solubile, care ajută la reducerea nivelului de LDL. (Reține faptul că fibra solubilă se găsește și în alimente precum boabele de fasole, varza de Bruxelles, merele și perele.)
O cantitate între 5 și 10 grame (sau mai multe) de fibre solubile pe zi scade colesterolul LDL. O porție de fulgi de ovăz sau tărâțe de ovăz oferă 3 până la 4 grame de fibre. Dacă adaugi și fructe, vei obține și mai multe fibre.
Citește mai mult:
2. Avocado
Mulți oameni evită avocado deoarece cred că acesta crește nivelul de colesterol din cauza conținutului ridicat de calorii și grăsimi. În realitate, avocado este o sursă fantastică de nutrienți, precum și de acizi grași Omega 3, care sunt ideali pentru menținerea nivelului de colesterol în limite normale.
Dacă nu faci deja acest lucru, începe să consumi avocado pentru a-ți îmbunătăți sănătatea cardiacă.
Sugestii de consum
- Coace una sau doua felii de pâine integrală și pune deasupra câteva felii de avocado și roșii.
- Taie câteva bucăți de avocado și amestecă-le într-un bol cu o banană și puțină miere de albine 100% naturală.
3. Lămâie și usturoi ca să reduci colesterolul la micul dejun
Usturoiul este extrem de benefic pentru sănătatea organismului. În plus, acesta este un aliment antibiotic natural , diuretic, purificator, antiseptic și antibacterian. Un cățel de usturoi consumat dimineața te poate ajuta să reduci nivelul colesterolului rău.
Iată, așadar, un remediu simplu care poate fi la fel de util: usturoiul și lămâia.
Ingrediente necesare
- Sucul proaspăt al unei lămâi
- 1 cățel de usturoi
- 1 pahar de apă plată
Mod de preparare
- Încălzește puțin apa și adăugă sucul de lămâie.
- Apoi, consumă cățelul de usturoi pe stomacul gol și bea amestecul de apă și lămâie încet.
- Repetă această procedură de două sau trei ori pe săptămână.
Îți recomandăm:
4. Pâine de secară cu ulei de măsline
Nu toate pâinile sunt preparate la fel, de aceea este important să fii selectiv atunci când alegi tipul pe care îl consumi. Optează întotdeauna pentru pâinea care conține mai multe cereale integrale și mai puțină făină albă.
De asemenea, pentru a reduce nivelul de colesterol, evită pâinea albă și cea obținută din aluat congelat (și orice altă pâine procesată).
Dacă vrei cu adevărat să urmezi o dietă sănătoasă, atunci consumă mai multă pâine de secară. Dintre toate sortimentele de pâine, cea preparată din secară conține cele mai multe fibre și nutrienți. Este un amestec perfect de fier și vitamine B, nutrienți minunați pentru a-ți regla nivel de colesterol. În plus, pentru un mic dejun și mai sănătos, consumă pâinea de secară cu puțin ulei de măsline extravirgin.
În cazul în care nu știai deja, uleiul de măsline extravirgin este unul dintre cele mai sănătoase tipuri de uleiuri. Acesta este bogat în acizi grași mononesaturați (acid oleic), vitamina E și fitosteroli, aceștia fiind compuși cardioprotectori.
Sugestii
- Este important să consumi și proteine la micul dejun, nu doar fibre. Așadar, nu ezita să adaugi în meniu puțină carne neprocesată sau un ou fiert.
Asigură-te că incluzi un tip de proteine la micul dejun o dată sau de două ori pe săptămână.
5. Ceai alb
Ceaiul alb este disponibil în orice magazin cu produse naturiste, supermarket sau chiar farmacie.
Ceaiul alb este, fără îndoială, cea mai eficientă băutură naturală pentru reducerea nivelului ridicat de colesterol. Acesta are proprietăți hipocolesterolemice (scade cantitatea de colesterol din sânge) și antioxidante. Compușii săi inhibă oxidarea, o reacție chimică care poate produce radicali liberi, ducând astfel la reacții în lanț care pot deteriora celulele. Din fericire, ceaiul alb poate lupta împotriva radicalilor liberi.
În plus, această băutură este cunoscută de mii de ani în Orient pentru proprietățile sale detoxifiante și de accelerare a metabolismului. Așadar, ceaiul alb contribuie, de asemenea, la pierderea în greutate.
Cum să reduci colesterolul la micul dejun: considerații finale
Ceaiul alb și restul produselor de mai sus au proprietăți uimitoare, dar niciunul nu reprezintă un truc magic care poate echilibra colesterolul indiferent de stilul de viață adoptat. Trebuie să faci schimbări reale în dietă și în stilul tău de viață general.
Evită aproape orice aliment care este procesat industrial. Aceasta include orice provine dintr-un pachet drăguț, colorat, din plastic sau carton, cu o grafică fantastică, concepută pentru a te îndrăgosti de ea. Aceste „alimente” conțin cantități mari de grăsimi trans, sodiu, zaharuri rafinate și alți îndulcitori artificiali, mai ales alimentele concepute pentru micul dejun.
A servi un mic dejun sănătos și echilibrat îți va aduce beneficii maxime pentru sănătatea întregului organism. Vei obține rezultate, chiar dacă acestea apar treptat. Nu uita că sănătatea depinde întotdeauna de atitudinea și obiceiurile adoptate pe termen lung.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
-
Josué Gonzalez. (2013). Colesterol. 1. https://doi.org/10.1109/FCST.2015.28.
-
Molina, M. T., Vázquez, C. M., & Ruiz Gutiérrez, V. (1991). Metabolismo del colesterol. Su regulación a nivel hepático e intestinal. Grasas y Aceites. https://doi.org/10.3989/gya.1991.v42.i4.1237.
-
Clínica, G., Galega, S., & Interna, D. M. (2011). Lípidos , colesterol y lipoproteínas. Galicia Clínica | Socieda de Galega de Medicina Interna.