Hipnotice sau somnifere: informații esențiale - Doza de Sănătate
 

Hipnotice sau somnifere: informații esențiale

Îți este greu să adormi? Ai apelat vreodată la somnifere? Află totul despre ele în acest articol!
Hipnotice sau somnifere: informații esențiale

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

În zilele noastre, din cauza stilului de viață pe care oamenii îl duc în țările dezvoltate, mulți au probleme cu somnul și au nevoie de hipnotice sau somnifere.

Cunoscute și sub denumirea de medicamente hipnotice, somniferele sunt foarte căutate în zilele noastre. Cu toate acestea, trebuie să ai grijă să nu faci abuz, deoarece pot exista repercusiuni negative pentru sănătate. În tot acest articol, vom analiza diferitele probleme de somn care există, precum și gama de pastile de dormit pe care le poți găsi pe piață.

Ce este insomnia?

Femeie care trebuie să ia hipnotice sau somnifere ca să doarmă

Insomnia este o boală foarte frecventă în țările dezvoltate. Este o tulburare de somn caracterizată prin incapacitatea pacientului de a adormi sau de a rămâne adormit pentru a obține suficient somn de calitate și a-și recupera energia.

Rezultatele numeroaselor studii efectuate asupra acestei boli sugerează faptul că la baza sa stă o altă tulburare mai gravă. Acest lucru este important, deoarece ghidează tratamentul spre boala care declanșează această problemă de somn.

Mai mult, insomnia poate fi clasificată în funcție de durata și natura sa:

 • Tranzitorie. Dacă durează mai puțin de șapte zile, așa cum se poate întâmpla în cazul anumitor femei aflate în perioada premenstruală.
 • Acută. Acest tip se întinde de la una până la trei săptămâni.
 • Cronică. Acest tip de insomnie durează mai bine de trei săptămâni.

Ținând cont de natura sa, insomnia este clasificată în:

 • Insomnie de debut – dacă pacientul are dificultăți în a adormi.
 • Insomnie când vine vorba de menținerea somnului – dacă pacientului îi este greu să rămână adormit.
 • Trezirea dimineața devreme
 • Insomnie generală

Hipnotice sau somnifere și îmbunătățirea calității somnului

Aceste medicamente sunt substanțe psihotrope psihoactive care promovează debutul somnului, provocând somnolență. Există șase linii de tratament pentru insomnie. Medicul specialist va începe cu prima opțiune și va trece la următoarea dacă aceasta nu dă randamentul dorit.

Prima linie. Substanțe naturale

Oamenii folosesc pe scară largă substanțe naturale pentru a combate insomnia. Mai exact, cele mai populare sunt valeriana, teiul, floarea pasiunii și opioidele. Alți pacienți recurg la alte terapii, cum ar fi homeopatia și produsele „naturale”.

A 2-a linie. Ajutoare de somn non-benzodiazepine

Fată care are insomnie

Aceste tipuri de medicamente hipnotice sunt agoniști selectivi ai receptorilor GABA. GABA este prin excelență neurotransmițătorul inhibitor al sistemului nervos central. Câteva exemple de asemenea medicamente sunt zolpidemul, zopiclona sau eszopiclona.

Aceste medicamente se dovedesc a da rezultate bune datorită eficacității și toleranței crescute. Din acest motiv, ele devin somnifere de primă linie, în special în tratamentul insomniei acute. Cu toate acestea, nu sunt la fel de eficiente pentru insomnia cronică.

A treia linie. Benzodiazepine

Benzodiazepinele sunt medicamente de somn utilizate pe scară largă pentru tratarea insomniei. Spre deosebire de cele de mai sus, acestea nu sunt selective pentru complexul GABA.

Benzodiazepinele au înlocuit alte medicamente (barbituricele) ca hipnotice de primă linie. Deși sunt foarte eficiente, ele modifică structura naturală a somnului, modificând faza REM și provocând efecte secundare semnificative. În plus, aceste medicamente provoacă toleranță și dependență. Astfel, utilizarea lor trebuie controlată strict, iar pacienții trebuie să fie bine informați.

A 4-a linie. Antidepresive cu efecte de inducere a somnului

De ceva timp, oamenii folosesc unele medicamente antidepresive, cum ar fi cele pe care le vom menționa mai jos, ca somnifere:

 • Mirtazapina
 • Trazodona
 • Amitriptilina

Ca și în cazul benzodiazepinelor, aceste medicamente perturbă somnul REM, însă fac acest lucru printr-un mecanism diferit de acțiune. Aceste medicamente provoacă un efect soporific datorită acțiunii lor anticolinergice și îmbunătățesc neurotransmisia aminergică.

Adesea, atunci când un pacient suferă de insomnie cronică, benzodiazepinele nu sunt suficiente. Astfel, pacientul trebuie să ia aceste medicamente ca terapie adjuvantă.

A 5-a linie. Antipsihotice pentru tratarea insomniei

Femeie care doarme după ce a luat hipnotice sau somnifere

Atunci când niciunul dintre medicamentele de mai sus nu are efectul dorit, utilizarea antipsihoticelor sau a neurolepticelor se poate dovedi a fi eficientă.

Unele dintre cele mai utilizate antipsihotice pentru această afecțiune sunt:

 • Haloperidol
 • Quetiapină
 • Clozapină

Aceste medicamente sunt utilizate în mod obișnuit la pacienții vârstnici, cei cu delir, cei cu manii, cei care suferă de insomnie sau cei care sunt psihotici.

A 6-a linie. Alte medicamente

Ultima linie de tratament este alcătuită din alte medicamente, cum ar fi antihistaminicele, melatonina sau gabapentina, care sunt utilizate în insomnia ușoară, cum ar fi tipul produs de diferențele de fus orar atunci când călătorești cu avionul la nivel internațional.

Concluzie

În prezent, există o gamă largă de hipnotice sau somnifere care ajută la combaterea insomniei. Discută cu medicul despre cele mai potrivite medicamente în cazul tău și urmează întotdeauna recomandările acestuia.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Sofía, M., Rivas, G., & Diego, J. (2017). En busqueda del hipnótico ideal : Archivos Venezolanos de Farmacología y Terapéutica.
 • Mendoza, E., Lamas, J., & Capafons, A. (2010). Hipnosis Clínica. Focad.
 • Brink, C. J. (2010). Fenobarbital. Tijdschrift Voor Diergeneeskunde. https://doi.org/10.1007/978-90-313-9129-5_50

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.