10 sfaturi pentru un somn mai bun - Doza de Sănătate
 

10 sfaturi pentru un somn mai bun

O igienă bună a somnului este o condiție esențială pentru o odihnă corespunzătoare. În acest articol, îți vom prezenta câteva aspecte cheie de care trebuie să ții cont pentru a avea un somn mai bun.
10 sfaturi pentru un somn mai bun

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Mulți oameni au dificultăți în ceea ce privește somnul și odihna. Oricât de mult încearcă, acestora le este greu să adoarmă. Din fericire, există anumite sfaturi pentru un somn mai bun care te vor ajuta să obții orele necesare de odihnă în fiecare noapte.

Dacă nu dormi bine noaptea, întâmpini multe dificultăți în ziua următoare. Creierul trebuie să se odihnească pentru a efectua procese pe care nu le poate derula în timp ce ești treaz. Dacă nu te odihnești bine, creierul tău nu va funcționa în mod optim pe parcursul zilei. Acest lucru poate avea consecințe grave pe termen lung.

Regulile de igienă a somnului te pot ajuta să te odihnești bine. Acestea cuprind măsuri foarte simple și ușor de implementat. Trebuie doar să urmezi sfaturile de mai jos în mod constant. Să vedem despre ce este vorba!

10 sfaturi pentru un somn mai bun

1. Creează un mediu adecvat pentru somn

Fată care a pus în aplicare sfaturi pentru un somn mai bun

Este esențial să creezi condițiile potrivite pentru un somn plăcut. În acest sens, dacă deja îți este greu să adormi, un mediu zgomotos sau foarte luminos nu îți va fi de ajutor. În mod similar, temperatura camerei este esențială pentru a putea adormi. Este esențial să-ți adaptezi camera pentru a menține acești factori sub control.

2. Acordă atenție ritualurilor înainte de culcare

Corpul și mintea răspund foarte bine la activitățile programate dinainte, cum ar fi mâncatul și somnul. Prin urmare, o igienă bună a somnului constă în crearea de ritualuri înainte de culcare.

Practic, acestea constau în reducerea treptată a activității, astfel încât să poți trece lin în modul de odihnă. De exemplu, o idee bună este să faci o baie cu apă caldă și să bei o cană de ceai calmant înainte de a merge la culcare.

3. Servește o cină sănătoasă

Mâncarea sănătoasă te ajută să dormi mai bine. Servirea cinei este fundamentală. Niciodată nu ar trebui să mănânci preparate grele înainte de culcare, dar nici nu te culca cu stomacul gol.

În mod ideal, ar trebui să savurezi o cină ușoară, dar sățioasă. De asemenea, ar trebui să mănânci cu trei ore înainte de culcare.

4. Evită aportul anumitor substanțe

Din motive evidente, consumul de băuturi cu efecte de stimulare îți poate afecta odihna. Una dintre regulile de bază ale unei bune igiene a somnului este evitarea ingerării acestor substanțe seara. Aceasta include cafeaua, ceaiul negru și verde, ciocolata, băuturile răcoritoare și, desigur, băuturile energizante. Aceste băuturi îți cresc vigilența și îți pot îngreuna somnul.

5. Practică exerciții fizice

Exercițiile fizice sunt excelente în toate scopurile, inclusiv pentru un somn mai bun. Este bine să adopți o rutină zilnică de exerciții fizice, în funcție de vârsta și condiția ta fizică. Cu toate acestea, trebuie să te asiguri că nu faci exerciții fizice chiar înainte de culcare, deoarece, după sport, corpul are nevoie de două până la patru ore pentru a reveni la ritmul său normal.

6. Nu exagera cu somnul în timpul zilei

Femeie care doarme pe canapea

Mulți oameni nu se pot delecta cu un pui de somn după masa de prânz. Dacă ești unul dintre puținii norocoși, nu exagera cu somnul. Nu trebuie să dormi ziua mai mult de 60 de minute dacă vrei să dormi bine noaptea. De fapt, dacă îți este foarte greu să adormi seara, cel mai bine este să eviți pur și simplu dormitul în timpul zilei.

7. Stabilește un program regulat de somn

Așa cum am menționat mai sus, este bine să adopți o rutină zilnică. Să te culci și să te trezești la aceeași oră în fiecare zi te va ajuta în mod semnificativ să rezolvi orice problemă de somn. Odată ce dobândești acest obicei, corpul tău va începe să solicite odihnă la ora obișnuită.

8. Evită să folosești dispozitivele electronice înainte de culcare

Pentru o igienă adecvată a somnului, este necesar să oprești toate dispozitivele electronice din jurul tău. Nu vei putea dormi bine dacă ai televizorul pornit sau dacă ții telefonul aproape de pat. În plus, îți va fi și mai greu să adormi dacă iei laptopul în pat pentru a duce la bun sfârșit sarcinile de serviciu! Aceste dispozitive trebuie să fie oprite atunci când vrei să adormi.

9. Pune în aplicare tehnici de relaxare

Tehnicile de relaxare sunt o alternativă excelentă pentru cei care au probleme cronice de somn. De asemenea, experții îi sfătuiesc chiar și pe cei care nu au probleme cu somnul să practice exerciții de relaxare înainte de a merge la culcare. Acestea garantează o odihnă mai bună.

10. Patul este un factor decisiv pentru calitatea somnului

Trebuie să fii conștient de faptul că patul trebuie să fie doar pentru relații sexuale și somn. Nu lucra, nu mânca și nu te uita la televizor în pat. Dacă nu poți adormi, ridică-te din pat, plimbă-te prin casă și pune-te din nou în pat atunci când crezi că vei putea adormi.

Acestea fiind spuse, una dintre cele mai bune investiții pe care le poți face este într-un pat bun, deoarece a avea un loc confortabil și sănătos pentru a dormi va face cu adevărat diferența.

Pune în aplicare aceste 10 sfaturi pentru un somn mai bun pentru a te odihni corespunzător în fiecare noapte!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Sierra, J. C., Jiménez-Navarro, C., & Martín-Ortiz, J. D. (2002). Calidad del sueño en estudiantes universitarios: importancia de la higiene del sueño. Salud mental, 25(6), 35-43.
  • Manrique, J. J. (2014). Higiene del sueño. Oihane Ruiz Linares. https://doi.org/10.1111/j.1478-3231.2009.02035.x
  • Pin Arboledas, G., M. S., & M., Mompo Marabotto, L. (2014). Higiene del sueño y melatonina. Curso de Actualización Pediatríca.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.