Cum să elimini mirosurile neplăcute din bucătărie și baie - Doza de Sănătate
 

Cum să elimini mirosurile neplăcute din bucătărie și baie

În afară de a face curat, trebuie să-ți menții baia și bucătăria bine aerisite pentru a preveni mirosurile neplăcute.
Cum să elimini mirosurile neplăcute din bucătărie și baie

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Fiecare dintre noi vrea să aibă o locuință lipsită de microbi și mirosuri neplăcute. Dar nu este ușor să atingem acest obiectiv. Când gătim, de pildă, vaporii și reziduurile se lipesc de toate suprafețe din jur. Asemenea factori provoacă mirosurile neplăcute din bucătărie și baie.

Dar oare ce putem face pentru a împrospăta aerul din locuință? Pur și simplu trebuie să preparăm remedii naturiste care pot combate mirosurile deranjante.

Bucătăria este una dintre cele mai utilizate încăperi din orice casă. Tot felul de vapori se condensează aici, unii mai neplăcuți decât alții. Deșeurile se descompun și se formează un strat de murdărie, uneori invizibil, care ne poate pune în pericol sănătatea fizică și emoțională.

În ceea ce privește baia, cel mai mare inamic este umezeala. Această încăpere este închisă, prost ventilată, iar în ea se află prosoape umede care, foarte probabil, miros urât.

Majoritatea odorizantelor din comerț sunt nocive pentru mediul înconjurător. Însă avem la dispoziție mai multe trucuri pentru a elimina mirosurile neplăcute din bucătărie și baie în mod natural.

Sfaturi pentru a alunga mirosurile neplăcute din bucătărie și baie

Bucătăria

Gospodină copleșită de mirosurile neplăcute din bucătărie și baie

Înainte, în timpul și după ce gătești, este esențial să-ți aerisești bucătăria. Desigur, trebuie și să arunci gunoiul. Apoi, este important să te asiguri că mirosurile intense nu rămân captate în încăpere.

Nu ezita să aprinzi hota. Totodată, pune în aplicare unul sau mai multe dintre următoarele sfaturi simple și practice:

  • Infuziile: În bucătărie avem la dispoziție numeroși aliați de nădejde, inclusiv oțetul, bicarbonatul de sodiu și cojile de portocală sau de mandarine. Ca să obții rezultatele dorite, este suficient să pui cojile fructelor menționate în apă și să le fierbi pentru câteva minute.
  • Lămâia: Poți introduce câteva coji de lămâie într-un recipient cu apă, pe care apoi să-l pui în cuptorul cu microunde sau în cel obișnuit. Acest truc te ajută să elimini mirosul de prăjeală. O altă variantă este să adaugi lămâie în uleiul cu care gătești, astfel încât o parte din mirosuri să fie absorbite. Zeama acestui fruct este utilă pentru a îndepărta grăsimea.
  • Mirodeniile: Cuișoarele, scorțișoara și vanilia asigură umidificarea mediului. În plus, scorțișoara are un efect relaxant și o mireasmă dulce, iar combinând esență de vanilie cu puțină apă, vei obține o soluție utilă pentru a curăța obiectele de mobilier și podelele.
  • Cafeaua: Boabele de cafea sunt utile pentru a alunga mirosurile neplăcute. Nu trebuie decât să le plasezi în colțurile bucătăriei. Cafeaua emană o mireasmă plăcută care se va răspândi în toată locuința.
  • Plantele aromatice: Crescute în ghiveci, unele plante, cum ar fi cimbrul, rozmarinul, menta și busuiocul, oferă un miros incredibil.
  • Odorizantele de interior: Umple o sticlă cu pulverizator cu o infuzie din mirodenii pentru a putea profita cu ușurință de miresmele acestor ingrediente. De pildă, fructele citrice (portocalele sau lămâile) se potrivesc de minune cu scorțișoară și oțet alb.
  • Curățenia: Încearcă să cureți frigiderul în mod regulat. Poți reîmprospăta aerul din interiorul său introducând o lămâie sau o portocală tăiată în jumătate.

Baia

Trucuri pentru a elimina mirosurile neplăcute din bucătărie și baie

Degeaba ai o casă minunată și confortabilă dacă miroase urât în baie. Pentru a remedia situația, curăț-o frecvent și încearcă următoarele trucuri:

  • Combate umezeala: Ca să miroasă bine în baie, cel mai important aspect este să previi umezeala. În acest scop, pune un recipient cu puțin orez, cretă sau cărbune vegetal în această încăpere.
  • Usucă prosoapele: Agață aceste obiecte după fiecare utilizare. Dacă le pui deoparte umede, vor începe să emane un miros neplăcut. Te sfătuim să schimbi prosoapele o dată pe săptămână. Spală-le și fă-le mai moi cu puțin oțet.
  • Parfumează încăperea cu esențe naturale: Petalele de flori uscate sunt ideale pentru a parfuma încăperile. Amestecă-le și pune-le într-un castron sau săculeț. Mireasma lor poate fi amplificată cu puțin alcool sau esență de trandafiri.
  • Cojile de portocală sau de lămâie pot fi foarte utile în baie, în special dacă le combini cu sare.
  • Profită de avantajele bicarbonatului de sodiu: Acest produs poate neutraliza mirosurile neplăcute din bucătărie și baie. Pulverizează-l pe perdele, covoare, rafturi și chiar în pantofi care tind să rețină umezeală.
  • Folosește oțet: Pe lângă faptul că elimină mirosurile neplăcute din bucătărie și baie, oțetul poate face gresia și faianța să strălucească. Acest produs ucide ciupercile și mucegaiul care afectează frecvent aceste suprafețe.

După cum poți vedea, nu este deloc greu să alungi mirosurile neplăcute din bucătărie și baie. Secretul constă în a face curat în mod regulat și a folosi toate resursele disponibile. Există multe produse naturale și ieftine care oferă rezultate incredibile.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bagińska, E. (2015). Piotr Oczko, Miotła i krzyż. Kultura sprzątania w dawnej Holandii, albo historia pewnej obsesji, Wydawnictwo Collegium Columbinum, Kraków 2013, ss. 781 + X, ilustracje. Studia Podlaskie. https://doi.org/10.15290/sp.2014.22.15
  • Wójcik, P., & Tomaszewska, B. (2005). Biotechnologia w remediacji zanieczyszczeń organicznych. Prace Przeglądowe, Biotechnologia.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.