Cum să recâștigi încrederea când primești o altă șansă
 

Cum să recâștigi încrederea când primești o altă șansă

Încrederea în cuplu se poate pierde din mai multe motive. În acest articol, îți spunem cum să o recuperezi.
Cum să recâștigi încrederea când primești o altă șansă

Ultima actualizare: 13 martie, 2023

Încrederea este unul dintre pilonii de bază în orice relație. Dacă aceasta se pierde, cea mai sigură destinație este despărțirea. Din fericire, poți să recâștigi încrederea când primești o altă șansă. Desigur, acest proces necesită angajament și răbdare, deoarece rezultatele nu sunt imediate. Cu toate acestea, nu este imposibil.

Cum să recâștigi încrederea când primești o altă șansă

Încrederea în cuplu poate fi pierdută din mai multe motive. Printre cele mai frecvente se numără infidelitatea, minciunile și ascunderea unor informații valoroase față de celălalt. Oricare ar fi cazul, una dintre părți (sau ambele) nu îndeplinește acordurile (tacite sau nu) existent. Totuși, nu totul este pierdut.

Chiar dacă greșim, putem să recâștigăm încrederea partenerului nostru. Pentru a face acest lucru, recomandăm următoarele:

1. Cultivă răbdarea

Primul pas este să ții cont de faptul că încrederea partenerului tău nu va fi recâștigată peste noapte. Este un proces care necesită timp și efort. În funcție de calitatea legăturii, acest lucru va fi mai ușor sau mai dificil.

De asemenea, este important să știi că vor exista suișuri și coborâșuri. Vor fi momente când vei simți că relația progresează, dar și altele în care vei vedea că stagnează. Există răni de vindecat și conflicte de reparat.

Procesul nu este liniar. Trebuie să arăți mai mult angajament și dorință de a rezolva conflictele în mod asertiv.

Cuplu care se ceartă
Recăpătarea încrederii necesită timp. Vor exista momente bune și rele.

2. Demonstrează-ți angajamentul prin fapte

Un lucru este să promiți că te vei schimba și că vei face lucrurile mai bine și cu totul altceva este să pui aceste lucruri în practică. Nu are rost să faci promisiuni deșarte.

A depăși stadiul de declarație, a pune în practică promisiunile este cel mai bun mod de a profita de oportunitatea oferită.

3. Fii consecvent

Pentru a recâștiga încrederea partenerului este important să-ți menții angajamentul în timp. Am spus-o deja în paragrafele anterioare: acest proces are suișuri și coborâșuri și necesită timp.

Prin urmare, trebuie să arăți un interes real pentru repararea daunelor. Trebuie să obții iertarea, dar și să reconstruiești legătura pe baze solide.

4. Lucrează la comunicarea asertivă și la empatie

Este important ca amândoi să vă exprimați asertiv sentimentele și opiniile. Ambele părți trebuie să fie capabile să asculte activ, să înțeleagă poziția celuilalt și să se exprime fără lipsă de respect.

La început, vor exista conversații dificile pline de durere, mânie, dezamăgire… Totuși, este necesar să existe această legătură pentru a propune alternative și a depăși conflictul împreună.

Poți întări comunicarea întrebându-ți partenerul dacă observă progrese în relație. Întreabă-l ce aspecte poți îmbunătăți și cum.

5. Propune soluții concrete

Folosește comunicarea pentru a găsi conflictele care pot dăuna relației și pentru a propune soluții realiste și specifice.

Pentru a face acest lucru, descoperă ce situații declanșează certuri sau disconfort în cadrul relației. Apoi, vino cu soluții care vă avantajează pe amândoi, ținând cont de dorințele și abilitățile celuilalt.

Dacă strategia aleasă nu funcționează în practică, evaluează alte alternative. De exemplu, dacă unul dintre factorii declanșatori ai conflictului este distribuirea nedreaptă a treburilor casnice, cel mai bine este ca amândoi să întocmiți un program detaliat cu sarcinile pe care fiecare trebuie să le îndeplinească pe parcursul săptămânii.

6. Fii sincer ca să recâștigi încrederea partenerului

Sinceritatea este o altă cerință pentru a recâștiga încrederea când primești o altă șansă. Arată-i partenerului că intențiile tale sunt autentice și transparente.

7. Asumă-ți responsabilitatea pentru greșeli

Să ne asumăm responsabilitatea pentru greșelile noastre nu înseamnă doar să ne pocăim și să ne cerem iertare. Trebuie să înțelegem că am eșuat. Acest efort intern ne va ajuta să creștem ca oameni și să evităm să facem aceleași greșeli în viitor.

8. Evită promisiunile pe care nu le poți respecta

Când vrem să recâștigăm încrederea, facem multe promisiuni pline de bune intenții. Dar putem să ne ținem de cuvânt? Acest lucru merge mână în mână cu sinceritatea.

Identifică-ți punctele slabe, punctele forte și nevoile. Fă promisiuni concrete.

Femeie care știe cum să recâștigi încrederea
Dacă dialogurile nu sunt sincere și există dezinteres, nu se va putea reconstrui relația.

9. Participă la terapia de cuplu

Terapia de cuplu este o alternativă excelentă pentru a restabili încrederea în relație. De fapt, neîncrederea este una dintre principalele probleme pentru care cuplurile solicită acest tip de ajutor.

În acest caz, un specialist va oferi suport în funcție de caracteristicile și nevoile partenerilor. Prin urmare, dacă crezi că situația scapă de sub control, dar vrei să te recuperezi și să-ți întărești legătura, nu ezita să contactezi un profesionist.

Poți să recâștigi încrederea dacă există voință

În concluzie, recâștigarea încrederii este un proces complex care necesită multă perseverență, răbdare și dragoste. Pentru ca strategiile să funcționeze, este nevoie de bunăvoință din partea ambilor parteneri.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.