5 fraze care servesc la oprirea certurilor în cuplu
 

5 fraze care servesc la oprirea certurilor în cuplu

Certurile în cuplu pot fi sănătoase, dar nu întotdeauna. Vreți să știți ce să faceți când lucrurile o iau razna? Vă spunem noi!
5 fraze care servesc la oprirea certurilor în cuplu
Elena Sanz

Verificat și aprobat de psihologul Elena Sanz.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Oprirea certurilor în cuplu trebuie să aibă loc la timp pentru ca relația să nu fie afectată pe termen lung. Acest lucru este important, mai ales atunci când confruntările au loc regulat.

Deși cearta este normală, deoarece o relație este formată din oameni diferiți, faptul că acest lucru se întâmplă în fiecare zi indică faptul că trebuie să învățăm să ne oprim.

Deși uneori certurile sunt constructive, este mai bine să aveți pregătite câteva fraze pentru a opri la timp conflictele. Descoperiți-le mai jos!

Ne putem certa într-un mod sănătos?

Răspunsul la această întrebare este  „da”. Dacă un partener îl disprețuiește pe celălalt, ba chiar îl insultă când se ceartă, ne aflăm în fața unui conflict nesănătos. Acesta este un steag roșu pe care nu trebuie să-l ignorăm, pentru că este foarte posibil ca relația să fie toxică.

Disputele pozitive sunt cele în care partenerii își împărtășesc punctele de vedere asupra unei anumite situații. Se pot supăra și pot ridica puțin vocea, dar nu există niciodată dispreț. Ascultarea și căutarea unui punct comun sunt vitale. Este nevoie de negociere.

Nu este ușor să avem discuții sănătoase, pentru că referințele pe care le avem nu sunt cel mai bun exemplu. Acele confruntări între părinții noștri care ne-au marcat copilăria nu sunt un exemplu pozitiv.

Putem schimba acest lucru și ne putem certa într-un mod mai sănătos.

Ceartă în cuplu
Puteți discuta în cuplu într-un cadru respectuos pentru a atinge un obiectiv comun.

5 fraze care servesc la oprirea certurilor în cuplu

Aceste expresii vor calma lucrurile atunci când discuțiile se depărtează de tonul sănătos. Prin urmare, putem începe să le folosim în discuțiile viitoare pentru a vedea ce efect au.

1. „Cred că acesta este cel mai bun lucru, tu ce crezi?”

Multe discuții par să nu se încheie niciodată pentru că partenerii vor să-și impună punctul de vedere fără să asculte ce are de spus interlocutorul. Când pronunțăm această frază, discuția se liniștește, deoarece partenerul are posibilitatea de a-și exprima punctul de vedere pentru a ajunge la un compromis.

Este o frază foarte potrivită pentru oprirea certurilor în cuplu. Cu ajutorul ei, celălalt are posibilitatea să-și exprime opinia.

2. „Sunt de acord, ai dreptate în privința asta.”

Aceasta este o altă expresie utilă pentru oprirea certurilor în cuplu. De multe ori, furia ne poate face să negăm orice și problema se amplifică.

Așa cum putem spune „Nu sunt de acord. Uite, acesta este felul meu de a vedea lucrurile”, putem spune și contrariul. Nu este un act de slăbiciune.

3. „Când faci asta, nu mă simt bine.”

O altă modalitate de a opri certurile dintre parteneri este exprimarea în mod asertiv a propriilor sentimente și emoții. Nu putem lăsa cealaltă persoană să ghicească ce ne place și ce nu. Dialogul asertiv este soluția.

4. „Nu mai bine luăm o pauză și continuăm mai târziu?”

Această frază este foarte interesantă atunci când lucrurile devin prea agitate. Dacă observăm că tonul devine agresiv și că dăm vina unul pe altul, o idee bună este să luăm o pauză și apoi să revenim la subiect.

Acest lucru vă permite să analizați un alt punct de vedere, să reflectați și să ghidați discuția către ceva constructiv. Aproape întotdeauna este suficient timp.

Femeie care știe ce să facă pentru oprirea certurilor în cuplu

5. „De ce ajungem mereu să ne certăm pentru asta?”

Această ultimă frază este foarte puternică, deoarece va ajuta la clarificarea motivelor pentru care apare cearta. Putem ajunge la concluzia că anumite obiceiuri ale celuilalt ne deranjează și că, prin lipsa de comunicare asertivă, se declanșează o succesiune de frustrări.

Certurile încetează dacă putem gestiona emoțiile

Nu este ușor să oprim certurile în cuplu dacă nu există management emoțional și comportamente sănătoase. Există specialiști care ne pot ajuta.

Tot ceea ce învățăm ne va ajuta și în relațiile cu prietenii și colegii de muncă. La urma urmei, este vorba despre îmbunătățirea relațiilor umane.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Enriquez, A. L. G., Escobedo, M. M. R., Estrada, R. J., Vaquera, A. R. S., & Bustillos, F. D. L. V. (2017, October). Asertividad ante la dependencia en los conflictos de pareja. In [2018] Congreso Internacional de Ciencias Sociales.
  • Hernando-Gómez, Á., Maraver-López, P., & Pazos-Gómez, M. (2016). Experiencias positivas y negativas en relaciones de pareja de jóvenes y adolescentes. Revista de psicología (Santiago), 25(2), 01-19.
  • Rodríguez, F., & Córdova, L. (2009). Violencia en la pareja: manifestaciones concretas y factores asociados. Espacio abierto18(2), 323-338.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.