6 sfaturi pentru a trece peste infidelitate
 

6 sfaturi pentru a trece peste infidelitate

Infidelitatea este o situație dificilă și foarte dureroasă, dar este posibil să trecem peste chiar dacă rezultatul ne conduce pe noi și pe partenerii noștri pe căi diferite.
6 sfaturi pentru a trece peste infidelitate
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

A trece peste infidelitate este una dintre cele mai complicate situații în cuplu. Este o împrejurare în care încrederea acordată celuilalt este înșelată. Mulți oameni sunt infideli pentru că este felul lor de a fi. Alții nu sunt capabili să fie sinceri cu partenerul lor pentru a-și transmite nevoia de a avea o relație deschisă. Oricum ar fi, cel care suferă este persoana care a fost credincioasă și a fost dezamăgită.

Din păcate, infidelitatea este la ordinea zilei. Mai multe studii susțin că aproximativ 30% din populație a fost infidelă partenerului, iar această statistică vine atât de la bărbați, cât și de la femei. De asemenea, este de menționat faptul că definiția infidelității nu este aceeași pentru toată lumea și sunt multe persoane care nu o limitează la contactul fizic. Presupune încălcarea unui acord anterior care rupe distruge și pune în pericol stabilitatea cuplului.

6 sfaturi pentru a trece peste infidelitate

Infidelitatea provoacă adesea mari suferințe, nu numai din cauza sentimentului de trădare trăit, ci și pentru că trezește diverse temeri: frica de a nu fi suficient de bun pentru partener, teama de abandon și despărțire și starea ulterioară de singurătate…

Deși suferim într-o astfel de situație, marea problemă care se pune este cum să facem față și să depășim o infidelitate în cel mai bun mod. Pentru asta nu suntem pregătiți, nimeni nu ne-a învățat cum să facem față unei astfel de situații.

Astăzi vom descoperi câteva modalități de a trece peste infidelitate, astfel încât durerea emoțională să fie alinată cât mai curând posibil.

1. Nu acoperi niciodată durerea

Când apare infidelitatea în cuplu, este necesar să comunici și, în plus, este o necesitate ca persoana infidelă să fie sinceră în orice moment. Chiar dacă simți durere, vei dori răspunsuri și vei pune întrebări. Nu face ceea ce fac mulți oameni: nu acoperi durerea ignorând-o.

Nu poți să te prefaci că nu s-a întâmplat nimic. Durerea va apărea în cea mai neașteptată zi. Vei întârzia doar inevitabilul. Acum este momentul să iei decizii, chiar dacă doare.

2. Este necesar să fii sincer/ă în legătură cu relația

Exemplu de indifelitate

 

Unele cupluri reușesc să-și continue relația după infidelitate, dar nu toate sunt la fel. Când cineva a distrus încrederea care a existat, este necesar să-ți pui câteva întrebări. Vei putea ierta așa ceva? Vei putea continua să dormi lângă acea persoană? Fii sincer/ă, pentru că sunt mulți oameni care răspund „da” la aceste întrebări nu încetează cu reproșurile zilnice față de partener.

Poate că despărțirea temporară vă va ajuta să vă clarificați ideile, să vedeți totul cu alți ochi. Dacă a fost o relație paralelă, poate fi necesar să acționezi. Una dintre posibilitățile pe care le poți lua în considerare este terapia de cuplu.

3. Întreabă-te de ce vrei să continui

Dacă te gândești să încerci să ierți și să continui relația, este esențial să te întrebi de ce vrei să o faci. Ești motivat/ă de dragostea autentică și de dorința de a reconstrui legătura? Sau, dimpotrivă, decizia ta răspunde dependenței economice sau emoționale, fricii de singurătate sau preocupării pentru ceea ce vor spune oamenii?

Poate că ar fi mai bine să cauți ajutor pentru a lucra și a rezolva aceste temeri și conflicte decât să continui o relație care îți face mai mult rău decât bine.

4. Abandonează victimizarea și fii proactiv/ă

Cum poți trece peste infidelitate

 

Este practic inevitabil ca la început să nu te simți trădat/ă și să nu ceri explicații, pocăință și compensare de la partenerul tău; dar această poziţie nu poate fi menţinută pentru totdeauna. La un moment dat, este necesar să abandonezi victimizarea și să te concentrezi pe luarea deciziilor, propunerea de soluții și stabilirea de măsuri și condiții. De exemplu, poți lua în considerare necesitatea de a întrerupe orice contact cu a treia persoană dacă ai de gând să continui relația.

În mod similar, este important să încetezi să-l etichetezi pe celălalt ca fiind infidel. Această etichetă va perpetua neîncrederea.

5. Există viață după partener

Infidelitatea ne distruge în interior. Credem că nu vom trece niciodată peste această mare dezamăgire, dar știi ce? Nu este așa. Această situație este doar o altă etapă; foarte grea, este adevărat, dar poți ieși mai puternic/ă din ea dacă o tratezi corect. Dragostea va fi principalul stimulent care te va face să vrei să rezolvi această situație.

Dacă vezi că nu există soluție sau că nici nu vrei să cauți una, renunță. Viața nu se termină cu partenerul tău; mai este un drum lung de parcurs, mulți oameni de întâlnit și multe experiențe de trăit. Trebuie doar să ieși din zona de confort.

6. Nu plăti niciodată cu aceeași monedă

Cuplu care se desparte

 

Sunt oameni care cred că se vor simți mai bine dacă îl vor face pe celălalt să sufere la fel. Prin urmare, încearcă să facă același rău. Poate că îți ierți partenerul doar pentru a fi apoi infidel/ă și a-i spune cum este. Poate începi să te întâlnești cu cineva pentru a-l face gelos sau pentru a-l face să-și dea seama că nu-ți pasă de el.

Nu te vei simți mai bine. Nu acționa într-un mod care nu te va face fericit/ă, nu îți va face bine și va accentua și mai mult durerea pe care o simți.

Plânge, vorbește, ieși cu prietenii tăi, eliberează-te, dar nu face lucruri pe care le poți regreta. Depășirea unei infidelități este posibilă, chiar dacă prima este trăită cu mult mai multă intensitate. Nu te tăvăli de durere, fii fericit/ă așa cum meriți. Infidelitatea este doar o altă experiență din care poți învăța, indiferent de rezultat.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Camacho, J. “Fidelidad e infidelidad en las relaciones de pareja.” Buenos Aires (2004).
  • Muñiz, Sánchez, and Mónica Parada. Recursos utilizados en la relación de pareja que ayudan a superar la crisis producida por infidelidad. BS thesis. Universidad de la Sabana, 2012.
  • Ontaneda Puente, María Carolina. Factores que facilitan que una pareja pueda superar una infidelidad. BS thesis. Quito: USFQ, 2016, 2016.
  • Varela, M. (2014). Estudio sobre infidelidad en la pareja: Análisis de contenido de la literatura. Alternativas en Psicología, 30, 36–49.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.