Când iertarea infidelității nu este posibilă - Doza de Sănătate
 

Când iertarea infidelității nu este posibilă

O relație nu este niciodată aceeași după ce unul dintre parteneri are o aventură. Există multe motive pentru a încerca să fim înțelegători. Cu toate acestea, există multe cazuri în care persoana jignită nu este capabilă să ierte infidelitatea.
Când iertarea infidelității nu este posibilă
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

O aventură extraconjugală înșală încrederea, pune capăt complicității și angajamentului, se amestecă în intimitate, aduce suferință și este o trădare. Așadar, atunci când o persoană trișează, este normal ca partenerul să nu fie capabil de iertarea infidelității.

După distrugerea bazei unei relații, este logic să ne gândim dacă merită să o continuăm sau nu. De multe ori, este mai bine să-i punem capăt. În articolul de astăzi, îți vom oferi cinci exemple în care este mai bine să faci acest lucru.

Iertarea infidelității

Există multe motive pentru care o persoană ar putea fi infidelă. Cu toate acestea, rezultatul este același: înșelatul distruge relația. Infidelitatea este o formă de trădare, aproape un „atac” împotriva fundamentelor angajamentului și încrederii reciproce.

Deci, persoana înșelată se întreabă adesea dacă ar trebui sau nu să ierte fapta și să încerce să mențină relația. Nu își dă seama că nu are nicio obligație să o continue după infidelitate. Depinde de ea să ia o decizie importantă după ce a cântărit avantajele și dezavantajele ambelor opțiuni. Este perfect legitim să spui „s-a terminat”.

Adesea, o persoană care a fost infidelă își cere iertare și se preface că nu s-a întâmplat nimic. Cu toate acestea, unele lucruri nu pot fi reparate. Încrederea a dispărut. Conform spuselor istoricului Nicolae Iorga, „nu poți pierde încrederea cuiva decât o singură dată”.

După cum poți vedea, există multe motive pentru a pune capăt unei relații după infidelitate. Iată cinci dintre ele!

Boli cu transmitere sexuală

Bărbat care se gândește la iertarea infidelității
BTS sunt unul dintre principalele riscuri ale infidelității.

Promiscuitatea și sexul fără protecție pot fi cu adevărat periculoase. Multe boli cu transmitere sexuală, cum ar fi sifilisul, gonoreea, HIV sau herpesul genital se pot răspândi cu ușurință de la o persoană la alta.

O persoană care a fost infidelă nu numai că te-a trădat emoțional, dar nici nu a luat în calcul sănătatea și integritatea personală. Imaturitatea sa a fost mai importantă decât nevoia de a îngriji și proteja cealaltă persoană cu care are un angajament.

De asemenea, dacă nu știi sigur că partenerul se va schimba și crezi că va continua să aibă aventuri în viitor, atunci trebuie să ții cont de faptul că sănătatea ta este cel mai important lucru.

Rănirea stimei de sine a partenerului

Mulți oameni au tendința să se învinovățească pe ei înșiși atunci când sunt înșelați. În mod similar, unii oameni încearcă să-și responsabilizeze partenerii pentru infidelitate, spunându-le lucruri precum „viața noastră sexuală nu este aceeași, este doar rutină”.

În orice caz, învinovățirea celorlalți pentru acțiunile noastre este o formă de manipulare și o modalitate de a nu ne asuma consecințele unei alegeri personale egoiste. Nimeni nu este vinovat pentru comportamentul infidel al partenerului său.

O altă consecință a infidelității este faptul că este o lovitură pentru stima de sine a persoanei înșelate. Acesta este motivul pentru care se simte adesea vinovată. Așadar, reține faptul că iertarea infidelității înseamnă să trăiești cu o rană, să te recuperezi și să înveți să vezi lucrurile clar.

Rana te poate trezi și vei putea înțelege că durerea nu merită. Egoismul și imaturitatea partenerului tău sunt principalii vinovați. Este mai bine să pui capăt relației și să-ți acorzi timpul necesar pentru a procesa cele întâmplate.

Distrugerea încrederii

Cuplu care are probleme de încredere
Infidelitatea distruge temelia încrederii și respectului în relație.

Am menționat deja faptul că încrederea este unul dintre pilonii fundamentali ai unei relații. Infidelitatea distruge încrederea, subminând ceea ce ați construit împreună în timp cu dăruire și efort. Relațiile nu apar din senin, ci sunt construite.

Infidelitatea este despre disprețul pentru tot ceea ce ați construit împreună în atât de mult timp. Cei care înșală nu iau în considerare acest aspect, deoarece nu este suficient de important și își asumă riscul de a-și pierde relația din cauza unui capriciu de moment.

Deci, cum poți avea încredere într-o persoană care te-a dezamăgit fiind infidelă? Încrederea este greu de recâștigat. Infidelitatea va fi întotdeauna o pată pe relația voastră.

Iertarea și uitarea

După cum știi, una este să uiți și alta este să ierți. Mai mult, evenimente la fel de dureroase precum infidelitatea pot fi rareori șterse din memoria cuiva. Acesta este unul dintre motivele pentru care recâștigarea încrederii este atât de complicată.

Nu vei putea uita niciodată infidelitatea. Va fi întotdeauna în mintea ta și va ieși la suprafață adesea, împreună cu disconfortul, durerea, rănile și furia pe care le-ai simțit atunci când ai aflat. Știi că relația nu va fi niciodată aceeași.

Este posibil să depășim infidelitatea din punct de vedere rațional. Cu toate acestea, lucrurile sunt mai complicate din punct de vedere emoțional.

Iertarea infidelității la recidiviști este aproape imposibilă

Femeie care știe că iertarea infidelității este greșită
După infidelitate, neîncrederea îți va submina mândria și stima de sine, deoarece te vei gândi că acest lucru se va întâmpla din nou.

Majoritatea celor care înșală recidivează, cel puțin conform spuselor sexologului Tracey Cox. În cartea sa, Hot Relationships: How to Have One, ea spune că un trișor este întotdeauna un trișor. De asemenea, oamenii necredincioși promit adesea că nu o vor mai face, dar acestea sunt cuvinte goale. Odată ce neîncrederea a invadat o relație, a doua lovitură va fi și mai grea asupra mândriei, demnității și stimei de sine a persoanei înșelate.

După cum ai văzut, este foarte dificil ca o relație și persoanele care o compun să fie la fel după infidelitate. De asemenea, este posibil ca persoana înșelată să nu mai aibă încredere în partener și nici nu trebuie să o facă.

Prin urmare, atunci când te gândești la iertarea infidelității, nu faci nimic greșit. Mai presus de toate, trebuie să te recuperezi și să-ți acorzi timp pentru a face acest lucru. Ceea ce doare cu adevărat este să ai încredere în cineva care este imatur, egoist și lipsit de respect.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Felson, RJ, Scheff, TJ y Retzinger, SM (1993). Emociones y violencia: vergüenza y rabia en conflictos destructivos . Psicología social trimestral (Vol. 56, p. 305). iUniverse. https://doi.org/10.2307/2786667
  • Rizo, D. (2018). ¿Qué dice la psicología sobre la infidelidad? Retrieved May 13, 2019, from https://lamenteesmaravillosa.com/que-dice-la-psicologia-sobre-la-infidelidad/
  • Canto Ortiz, J. M., García Leiva, P., & Gómez Jacinto, L. (2009). Celos y emociones: Factores de la relación de pareja en la reacción ante la infidelidad. Athenea digital: revista de pensamiento e investigación social, (15), 039-55.
  • Cox, T. (2000). Hot relationships: how to have one. Random House.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.