4 semne ale infidelității emoționale - Doza de Sănătate
 

4 semne ale infidelității emoționale

La ce te gândești când auzi termenul „infidelitate emoțională”? Știai că acest tip de infidelitate nu are nicio legătură cu contactul intim?
4 semne ale infidelității emoționale
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Ce îți sugerează cuvântul „infidelitate”? Cei mai mulți dintre noi asociază acest concept cu actul sexual cu altcineva atunci când ești deja într-o relație. Insă putem spune că un individ este infidel din punct de vedere emoțional dacă are un partener, dar are și sentimente față de o altă persoană. Descoperă în articolul de azi 4 semne ale infidelității emoționale!

Infidelitatea emoțională este greu de definit deoarece este subiectivă. În acest sens, ideile pe care le avem cu privire la cum ar trebui să se comporte partenerul nostru sunt diferite.

Acest tip de infidelitate nu este cu nimic mai prejos decât celelalte. Cu alte cuvinte, infidelitatea emoțională poate deveni o problemă gravă într-o relație de cuplu. Însă partenerul „infidel” reușește să-l inducă în eroare pe celălalt, profitând de faptul că nu a avut contact intim cu nimeni.

De ce este infidelitatea sexuală atât de gravă?

Ținem mult la lumea noastră emoțională. Este esențial să ne înțelegem experiențele, emoțiile, senzațiile și ideile în fiecare moment. Nu putem neglija nici modul în care experimentăm ceea ce ni se întâmplă și soluțiile pentru care optăm.

Dacă partenerul nu-și împărtășește sentimentele cu tine, există evident o problemă sau lipsește ceva. Poate a apărut o barieră de comunicare. Poate de vină este lipsa de încredere sau de „chimie” între voi.

Dacă ignori infidelitatea emoțională, în timp și celelalte aspecte ale relației vor fi afectate. Cel mai grav este atunci când încetezi să ai încredere în partenerul tău pentru că îți este infidel, iar stima ta de sine are de suferit. Așadar, trebuie să ne evaluăm legătura cu partenerul și, dacă este nevoie, să luăm măsuri pentru a o îmbunătăți.

4 semne ale infidelității emoționale

1. Comunicare insuficientă sau inexistentă

Femeie care observă semne ale infidelității emoționale

Primul dintre aceste semne ale infidelității emoționale este reprezentat de schimbarea modului în care tu și alesul sau aleasa ta comunicați. Dacă înainte comunicarea dintre voi era plăcută și constantă, iar acum rareori vorbiți sau doar vă certați, trebuie să descoperi care este cauza problemei.

În acest sens, fii atent la tot ce se întâmplă. Majoritatea persoanelor au impresia că infidelitatea presupune încetarea comunicării. Acest lucru nu este însă adevărat.

Dacă există infidelitate emoțională, problemele de comunicare vor surveni treptat deoarece este vorba de un proces de îndrăgostire. Partenerul înșelat va realiza că există o neregulă abia când situația a evoluat suficient de mult încât să devină evidentă.

Pune-ți următoarele întrebări: Petreceți mai puțin timp împreună? Partenerul nu-ți mai vorbește despre toate lucrurile importante pe care înainte ți le împărtășea?

O soluție posibilă este să încercați să vorbiți despre lucruri intime. Uneori lipsa de comunicare începe cu noi înșine și realizăm acest lucru abia atunci când vrem să vorbim, dar nu primim un răspuns afirmativ. Există posibilitatea ca partenerul să-ți acorde timp și spațiu deoarece nu vrea să agraveze problema sau să te streseze.

2. Viața voastră sexuală s-a îmbunătățit dramatic sau este inexistentă

În ceea ce privește viața sexuală, se pot întâmpla două lucruri atunci când partenerul te înșală pe plan emoțional:

  • Va încerca să mențină relația sexuală, dar vor surveni anumite schimbări pe care nu vei ști cum să le explici.
  • Cea de-a doua posibilitate este ca partenerul să nu mai vadă un viitor alături de tine. În acest caz, este posibil ca infidelitatea emoțională să fi evoluat deja—sau să fie pe cale să evolueze—în infidelitate sexuală. Astfel, partenerul tău nu va mai fi interesat să fie cu tine și va evita contactul fizic.

Însă nu te grăbi să treci în defensivă. Evită să-ți acuzi partenerul că este infidel din punct de vedere emoțional fără a avea dovezi. Nu uita, există probleme fizice și emoționale care pot reduce apetitul sexual, așadar nu are rost să vă certați degeaba.

3. Și-a schimbat atitudinea față de tine

Cuplu afectat de semne ale infidelității emoționale

Pe lista de semne ale infidelității emoționale se află și schimbarea atitudinii partenerului infidel față de cel înșelat. Dacă cineva începe o relație nouă, în mod inconștient el sau ea va sta la distanță de persoana pe care o înșală.

Partenerul tău se va distanța de tine pentru a preveni comunicarea. Dar există și posibilitatea să petreceți ore în șir certându-vă și învinuindu-vă pentru totul.

Înainte să ignori problema, încearcă să stabilești dacă partenerul tău a început să se comporte diferit față de toate persoanele din viața sa sau dacă tu ești singura țintă a acestor schimbări. Indiferent de circumstanțe, este important să vorbiți.

4. Nu mai ai acces la conturile sale de pe rețelele de socializare sau îți spune că are nevoie de spațiu

Semne ale infidelității emoționale ușor de ignorat

Într-o relație stabilă, este firesc ca partenerii să-și dorească să petreacă timp împreună, să comunice pentru a-și împărtăși punctele de vedere și să adore să facă schimb de idei—fie că este față în față sau prin intermediul rețelelor de socializare.

Un individ infidel din punct de vedere emoțional va reduce numărul conversațiilor și timpul petrecut împreună cu partenerul său. Este firesc ca fiecare persoană să aibă propriile sale activități și să nu împărtășească totul cu jumătatea sa. Însă nu este deloc normal ca lucruri pe care înainte partenerul nostru ni le împărtășea să devină dintr-o dată secrete.

Cele 4 semne ale infidelității emoționale prezentate în acest articol ți se par familiare?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Buss, David. (2018). Sexual and Emotional Infidelity: Evolved Gender Differences in Jealousy Prove Robust and Replicable. Perspectives on Psychological Science. 13. 155-160. 10.1177/1745691617698225.
  • Shackelford, Todd & J. LeBlanc, Gregory & Drass, Elizabeth. (2000). Emotional Reaction to Infidelity. Cognition & Emotion – Cognition Emotion. 14. 643-659. 10.1080/02699930050117657.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.