Cum să scapi de bătăturile de la picioare

8 august 2015

Bătăturile tălpilor picioarelor sunt foarte comune, fiind cauzate de folosirea unor încălțări inadecvate, de frecarea constantă pe care acestea o creează în zona călcâielor, a degetelor și oriunde se formează monturi.

Adevărul este că bătăturile se formează pentru a proteja piciorul de răni, motiv pentru care apar în zonele unde se creează cea mai mare frecare.

Dacă nu elimini bătăturile la timp acestea îți pot provoca dureri sau pot sângera, prezentând riscul dezvoltării unei infecții. Bolnavii de diabet trebuie să acorde o atenție deosebită îngrijirii picioarelor, întrucât orice rană cauzată de o bătătură poate duce la o infecție periculoasă.

Ține minte că, în cazul diabetului, circulația proastă la extremități îngreunează procesul de vindecare a rănilor, lucru care îi face pe diabetici mult mai vulnerabili. Prin urmare, dacă suferi de această boală nu neglija nici o rană care apare în zona picioarelor. 

Pe lângă problema cu circulația, diabeticii suferă și de o lipsă a sensibilității, motiv pentru care trebuie să-și verifice regulat picioarele pentru a observa dacă au vreo rană sau leziune.

Mai jos puteți citi câteva sfaturi care ajută la prevenirea sau ameliorarea bătăturilor de la picioare, precum și o serie de remedii naturiste care ajută la eliminarea lor.

Sfaturi…

  • Nu purta tocuri înalte sau încălțăminte incomodă pentru mult timp și nici nu parcurge distanțe prea mari încălțat așa.
  • E bine să ai mereu la îndemână o pereche de încălțări comode în caz că ești nevoit să faci o plimbare neprevăzută.
  • Aplică o cremă hidratantă pe picioare și îngrijește cu mare atenție zonele afectate de uzul zilnic. O dată  pe săptămână sau la două săptămâni ține-ți picioarele în apă caldă și folosește o piatră ponce pentru a înmuia bătăturile.
  • Îți recomandăm să nu folosești ceva pentru a tăia bătăturile, pentru că zona de dedesubt este foarte delicată și ai putea să-ți provoci răni care la rândul lor se pot infecta, cauzând și mai multe dureri și neplăceri. Dacă ai bătături foarte proeminente care îți provoacă disconfort, consultă un medic podiatru întrucât acesta le poate îndepărta fără niciun risc. 
  • Crema hidratantă pe care o folosești trebuie să fie special creată pentru îngrijirea acestei părți ale corpului. Poți găsi în magazine o diversitate de produse. Cremele pentru corp nu sunt potrivite și pentru zona picioarelor.
  • Evită să folosești șosete care au cusături prea groase ce creează frecare între material și anumite zone ale piciorului. Este mai bine să folosești șosete moi, de preferat din bumbac. Acestea îți mențin picioarele uscate, prevenind apariția ciupercilor.
  • Nu fă cum face toată lumea, adică nu uita de picioare pe timp de iarnă pentru a le acorda atenție numai atunci când le expui. Și picioarele au nevoie de îngrijire pe tot parcursul anului.
  • Căptușelile sau pernuțele protectoare pot fi folosite pentru a evita frecarea dintre pereții pantofului și pielea piciorului.

Remedii de încercat acasă pentru a elimina bătăturile

Numărul 1

Bătăturile-Baie-picioare-Intercontinental-Hong-Kong

Mai întâi, ține-ți picioarele în apă caldă pentru cel puțin 10 minute. Scoate-le din apă și aplică pe bătături un amestec dintr-o lingură de bicarbonat de sodiu și puțină apă. Masează ușor zona, apoi folosește o piatră ponce.

Numărul 2

Prepară o infuzie din patru linguri de mușețel la un litru de apă. Umezește-ți picioarele cu acest ceai. Mușețelul va ameliora orice disconfort și va înmuia pielea întărită.

Numărul 3

Lime

Taie o felie de limetă și aplic-o peste zona bătătorită. Fixează felia cu un bandaj și las-o să stea peste noapte.

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa