7 remedii pentru bătăturile de la picioare - Doza de Sănătate
 

7 remedii pentru bătăturile de la picioare

De ce acordăm atât de puțină atenție picioarelor, dacă acestea reprezintă o parte fundamentală a corpului nostru? Faptul că sprijină întreaga noastră greutate și ne ajută să ne deplasăm dintr-un loc în altul nu sunt motive suficient de întemeiate pentru a le trata cu mai multă grijă?
7 remedii pentru bătăturile de la picioare
Nelton Abdon Ramos Rojas

Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas.

Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Așa cum îți îngrijești pielea feței, de exemplu, trebuie să îți îngrijești și picioarele. În caz contrar, încep să devină vizibile semnele neglijenței și ale deteriorării. În articolul de astăzi, îți prezentăm o serie de remedii pentru bătăturile de la picioare. Acestea îți vor face picioarele mai frumoase și vor ameliora durerile din această parte a corpului.

De ce se formează bătăturile de la picioare?

După o zi lungă, picioarele sunt foarte obosite. Există mulți factori care provoacă probleme la laba piciorului: tocurile înalte, faptul că nu porți șosete, lipsa exfolierii, pantofii prea strâmți sau purtați pentru mai multe ore la rând…

Bătăturile apar în mai multe zone ale piciorului, dar în special la călcâie, pe părțile laterale ale degetului mare și ale celui mic sau deasupra tuturor celorlalte degete. La început sunt doar ușor supărătoare, dar dacă le neglijezi, acestea pot deveni foarte dureroase.

Bătăturile foarte tari pot fi insuportabile – nu poți să porți deloc pantofi, sunt dureroase, iar aceste neplăceri se reflectă și în starea ta de spirit, productivitatea la locul de muncă și chiar în personalitate.

Cum să previi bătăturile?

Dacă nu te-ai confruntat până acum cu această problemă, nu strică să începi să iei niște măsuri preventive. De exemplu, aplică o cremă hidratantă pe picioare de fiecare dată când îți faci baie sau duș. O dată pe săptămână, masează-ți picioarele cu câteva picături de ulei de măsline sau vaselină pentru o hidratare în profunzime.

Ai grijă să porți mereu încălțăminte comodă, nici prea strâmtă, nici prea largă. Dacă încălțările sunt noi, aplică un bandaj peste zonele în care se formează de obicei bătături sau bășici și nu le purta pentru perioade lungi de timp la început.

Remedii pentru bătăturile de la picioare din călcâie

Când te întorci seara acasă, este bine să te descalți de pantofi și de șosete și să îți înmoi picioarele într-un vas cu apă caldă și plante, cum ar fi mușețelul. În acest fel, le vei relaxa mai ușor, iar mirosul plantelor îți va da și ție o stare mai bună.

Dacă deja ai bătături, „împrietenește-te” cu celebra piatră ponce, dar ai grijă să o folosești cu atenție și să nu îți freci picioarele până te dor. Utilizeaz-o întotdeauna după ce îți faci duș sau baie, întrucât pielea de pe picioare este mai moale.

Poți să folosești și o pilă pentru a îndepărta porțiunile înăsprite de pe călcâie, tălpi sau degete. Totuși, nu pili pentru mai mult de trei minute și aplică mereu o cremă hidratantă la sfârșit.

Nu uita: alege mereu să porți încălțăminte confortabilă și nu ignora simptomele care apar, cum ar fi senzația de disconfort sau durerile din zona picioarelor.

Remedii pentru bătăturile de la picioare

Bătăturile pot fi foarte adânci și dureroase atunci când calci pe ele. Desigur, așa cum am menționat deja, piatra ponce este utilă pentru a le înlătura. Totodată, poți apela și la următoarele remedii pentru bătăturile de la picioare:

Rețeta nr. 1

Ingrediente

 • 1/2 ceapă

Mod de preparare

Taie o ceapă crudă în jumătate și freacă zona afectată a piciorului. Repetă procedeul în fiecare seară înainte de culcare. Nu e nevoie să îți clătești picioarele; lasă zeama de ceapă să pătrundă în piele. Încalță-te cu o pereche de șosete și bagă-te în pat. Ceapa are proprietăți curative și antiinflamatoare.

Remedii pentru bătăturile de la picioare care fac tălpile frumoase

Rețeta nr. 2

Ingrediente

 • 1 cățel de usturoi
 • 1 lingură de ulei de măsline (15 ml)

Mod de preparare

Pisează usturoiul, adaugă uleiul de măsline și acoperă suprafața bătăturii cu acest amestec. Aplică un bandaj sau o cârpă peste pastă și las-o să acționeze peste noapte. Șterge-o a doua zi de dimineață, dar nu clăti zona. Repetă acest procedeu zilnic, până dispar bătăturile.

Îți recomandăm și: 

Bătăturile – 9 remedii naturiste

Rețeta nr. 3

Ingrediente

 • 1 mână de flori și tulpini de urzică
 • 1 lingură de apă (15 ml)

Mod de preparare

Este o idee bună să ai urzici acasă. Printre altele, acestea sunt incluse în rândul celor mai bune remedii pentru bătăturile de la picioare. Ia o mână de tulpini și flori și amestecă-le cu puțină apă. Vei obține o pastă pe care trebuie să o aplici direct pe bătătură. Acoperă cu un tifon sau o cârpă și lasă amestecul să acționeze timp de cel puțin trei ore, după care poți să îl îndepărtezi.

Rețeta nr. 4

Ingrediente

 • 1 mână de frunze și flori de gălbenele
 • 1 lingură de apă (15 ml)

Mod de preparare

Gălbenele sunt, de asemenea, printre cele mai bune remedii pentru bătăturile de la picioare. Procedeul este același ca și în cazul urzicii. Aplică tratamentul în fiecare seară, înainte de culcare. Bătăturile vor deveni o amintire neplăcută.

Rețeta nr. 5

Ingrediente

 • 1 smochină

Mod de preparare

Smochinele au proprietăți antiinflamatoare și oferă o senzație de prospețime și relaxare. Astfel, acestea sunt printre cele mai bune remedii pentru bătăturile de la picioare.

Taie smochina în jumătate, îndepărtează pulpa fructului și aplic-o direct pe bătătură înainte de culcare. Acoperă zona cu un bandaj și încalță-te cu șosete, pentru a nu murdări lenjeria de pat. Lasă remediul să acționeze pe timp de noapte, iar dimineața înmoaie picioarele în apă caldă. Folosește apoi piatra ponce, iar la final aplică o cremă hidratantă.

Rețeta nr. 6

Ingrediente

 • 2 linguri de bicarbonat de sodiu (18 grame)
 • 1 lingură de apă caldă (15 ml)

Mod de preparare

Amestecă bicarbonatul și apa până obții o pastă densă. Aplic-o pe bătătură cu mișcări circulare pentru a stimula exfolierea. Lasă amestecul să acționeze timp de 20-30 de minute, iar apoi îndepărtează-l cu apă caldă. Folosește piatra ponce și nu uita de crema hidratantă.

Rețeta nr. 7

Remedii pentru bătăturile de la picioare aplicate cu un masaj

Ingrediente

 • 4 linguri de mușețel (60 ml)
 • 1 litru de apă clocotită

Mod de preparare

Prepară un ceai de mușețel. Lasă-l să se răcească timp de câteva minute, apoi toarnă-l într-un vas în care să îți înmoi picioarele. Acest lichid va înmuia bătăturile, fiind mai ușor de îndepărtat cu ajutorul pietrei ponce. Chiar dacă am tot repetat acest lucru, îți reamintim să închei mereu tratamentul cu o cremă hidratantă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Abad, C., Piñero, S., Proverbio, T. Proverbio, F., & Marín, R. (2005). Sulfato de magnesio. ¿Una panacea?. Interciencia, 30(9), 36-50.
 • N. Bhagyalakshmi, R. Thimmaraju, L. Venkatachalam, K. N. Chidambara Murthy & R. V. Sreedhar (2005) Nutraceutical Applications of Garlic and the Intervention of Biotechnology, Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 45:7-8, 607-621, DOI: 10.1080/10408390500455508
 • Benvenuti, F., Ferrucci, L., Guralnik, J. M., Gangemi, S., & Baroni, A. (1995). Foot Pain and Disability in Older Persons: An Epidemiologic Survey. Journal of the American Geriatrics Society. https://doi.org/10.1111/j.1532-5415.1995.tb06092.x
 • Grouios, G. (2004). Corns and calluses in athletes’ feet: A cause for concern. Foot. https://doi.org/10.1016/j.foot.2004.07.005
 • Menz, H. B., & Morris, M. E. (2005). Footwear characteristics and foot problems in older people. Gerontology. https://doi.org/10.1159/000086373
 • Mero Espinosa, M., & Licea Puig, M. (2020). Deformidades podálicas adquiridas en personas con diabetes mellitus tipo 2, un factor de riesgo de pie diabétio. Revista de la Asociación Latinoamericana de Diabetes, 10, 54-65.
 • Hashmi, F., Nester, C., Wright, C. et al. (2015) Characterising the biophysical properties of normal and hyperkeratotic foot skin. J Foot Ankle Res, 8, 35. https://doi.org/10.1186/s13047-015-0092-7
 • Grouios, G. (2004). Corns and calluses in athletes’ feet: a cause for concern. The Foot, 14(4), 175-184.
 • Bannerman, E., Stevenson, J., (2017) Dermatology Issues in Sports Current Sports Medicine Reports, 16(4), 219-220.
 • Sagar, A., Dhandar, K. & Bakal, R. (2022). Medicinal herbs: Why to include in diabetic foot ulcer therapy? A review Innovations in Pharmaceuticals and Pharmacotherapy, 10(2), 8-13.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.