De ce este bine să dormi pe partea stângă? - Doza de Sănătate
 

De ce este bine să dormi pe partea stângă?

Atunci când dormi pe partea stângă, organele tale funcționează mult mai bine. Printre alte beneficii, această poziție de somn ajută la îmbunătățirea circulației și a digestiei. 
De ce este bine să dormi pe partea stângă?

Ultima actualizare: 22 noiembrie, 2018

Pe ce parte a corpului obișnuiești să dormi? Pe cea dreaptă sau pe cea stângă? Sau poate dormi cu fața în sus? Specialiștii susțin că cel mai bine este să dormi pe partea stângă. Iată care este explicația.

5 beneficii ale obiceiului de a dormi pe partea stângă

Este posibil ca titlul acestui articol să te fi luat prin surprindere. Poate că ești una dintre acele persoane care nu s-au gândit până acum dacă poziția în care dorm este mai mult sau mai puțin benefică organismului. Se pare că poziția de somn este totuși un aspect important.

Adevărul este că medicina orientală ne sfătuiește de mult timp să dormim pe partea stângă. Un studiu recent publicat în Jurnalul de Gastroenterologie Clinică ne arată acest lucru în câteva principii explicate de dr. John Douillard.

În acest articol, îți vom prezenta un scurt rezumat pentru a putea să pui în practică aceste sfaturi. Suntem siguri că vom reuși să te convingem că este bine să dormi pe partea stângă.

Îți recomandăm să citești și:

Calitatea somnului – 5 factori care o alterează

1. Stimulează drenajul limfatic

Dr. Douillard susține că dormitul pe partea stângă este poziția cea mai naturală de somn. Pe această parte se află sistemul limfatic. Aici are loc drenajul limfatic.

Sistemul limfatic transportă elemente importante, cum ar fi proteine, glucoză, metaboliți și toate elementele care trebuie filtrate și drenate pe partea stângă.

Deci, ține minte, primul motiv pentru a opta pentru dormitul pe partea stângă este buna funcționare a sistemului limfatic.

2. Dacă dormi pe partea stângă, ai o digestie mai bună

Dacă nu știai, atât stomacul, cât și pancreasul se află în principal pe partea stângă a corpului. Dacă dormi pe această parte, vei avea o digestie mai bună. Este o modalitate de a direcționa mai bine sucurile digestive către stomac și de a favoriza secreția enzimelor pancreatice.

Prin urmare, dormitul pe stânga ajută stomacul să lucreze treptat și să nu facă totul deodată, așa cum se întâmplă dacă dormim pe partea dreaptă.

3. Pentru sănătatea inimii

Obiceiul de a dormi pe partea stângă este benefic pentru inimă

Ești surprins? Cu siguranță. Acest studiu arată că peste 80% din inimă se află pe partea stângă a corpului, motiv pentru care, dacă dormim pe această parte, vom fi mai sănătoși.

Un alt aspect ce merită luat în considerare este faptul că, pentru a ajunge la abdomen, aorta părăsește zona inimii, creând un arc înspre partea stângă a corpului. Dacă dormim pe această parte, inima va pompa sângele mai ușor și mai bine.

4. Obișnuiești să mai tragi câte un pui de somn?

Dacă ai obiceiul să mai tragi câte un pui de somn în timpul zilei sau după ce ai mâncat mai mult la masă, ține minte că trebuie să te culci pe partea stângă. În acest fel, îți ajuți digestia.

Te vei trezi mult mai plin de energie, fără să te simți obosit și fără să te doară stomacul. Încearcă și o să vezi ce bine te vei simți.

5. Pentru sănătatea splinei

Dormi pe partea stângă pentru a-ți îmbunătăți digestia

Splina se află tot pe partea stângă a corpului. Acest organ este o parte fundamentală a sistemului limfatic, fiind necesar pentru buna funcționarea a acestuia și pentru filtrarea sângelui.

Dacă dormi pe partea stângă, lichidele vor fi direcționate mult mai ușor către splină.  Cea mai mare parte a sistemului limfatic își desfășoară activitatea pe această parte.

Acum știi, pentru sănătatea ta, este recomandat să dormi pe partea stângă. Ce-ar fi să începi chiar de azi?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Hoque, E., Dickerson, R. F., & Stankovic, J. A. (2010). Monitoring body positions and movements during sleep using WISPs. https://doi.org/10.1145/1921081.1921088
  • Jarus, T., Bart, O., Rabinovich, G., Sadeh, A., Bloch, L., Dolfin, T., & Litmanovitz, I. (2011). Effects of prone and supine positions on sleep state and stress responses in preterm infants. Infant Behavior and Development. https://doi.org/10.1016/j.infbeh.2010.12.014
  • Victores, A. J., Hamblin, J., Gilbert, J., Switzer, C., & Takashima, M. (2014). Usefulness of sleep endoscopy in predicting positional obstructive sleep apnea. Otolaryngology – Head and Neck Surgery (United States). https://doi.org/10.1177/0194599813517984
  • Person, E., Rife, C., Freeman, J., Clark, A., & Castell, D. O. (2015). A Novel Sleep Positioning Device Reduces Gastroesophageal Reflux. Journal of clinical gastroenterology49(8), 655-659.
  • Dantas, R. O., & Aben-Athar, C. G. (2002). Aspects of sleep effects on the digestive tract. Arquivos de gastroenterologia39(1), 55-59.
  • Leung, R. S., Bowman, M. E., Parker, J. D., Newton, G. E., & Bradley, T. D. (2003). Avoidance of the left lateral decubitus position during sleep in patients with heart failure: relationship to cardiac size and function. Journal of the American College of Cardiology41(2), 227-230.
  • Penzel, T., Möller, M., Becker, H. F., Knaack, L., & Peter, J. H. (2001). Effect of sleep position and sleep stage on the collapsibility of the upper airways in patients with sleep apnea. Sleep24(1), 90-95.
  • Lee, H., Xie, L., Yu, M., Kang, H., Feng, T., Deane, R., … & Benveniste, H. (2015). The effect of body posture on brain glymphatic transport. Journal of Neuroscience35(31), 11034-11044.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.