Ce spune despre tine poziția în care dormi

· 12 august 2015

Felul în care dormi spune multe despre personalitatea ta, despre obiceiurile și chiar despre grijile tale. Există mai multe poziții de dormit. Află din articolul următor ce înseamnă fiecare dintre ele.

Poziții de dormit: ce spun acestea despre noi?

Poți deduce multe despre personalitatea unui om analizând felul în care doarme. În timpul somnului, corpul se odihnește, iar creierul se reface. Deși se spune că sunt la fel de multe poziții de dormit pe câți oameni există în lume, putem identifica 6 poziții principale (cu câteva variații în fiecare caz).

După multe cercetări, s-a descoperit care este legătura dintre poziția de dormit și personalitatea unui om. Limbajul corpului se face cunoscut chiar și atunci când dormi, iar fiecare poziție îți influențează sănătatea.

somn-5

Cele 6 poziții de dormit

Poziția fătului (fetală)

În această poziție stai ghemuit pe o parte, cu genunchii îndreptați spre piept, cu brațele încrucișate sau pe lângă corp. Poartă acest nume, deoarece acesta e felul în care stau copiii în pântecele mamei. Uneori poți ține un braț sub pernă. Este poziția de somn cel mai des întâlnită. Într-un studiu efectuat recent, 40% din 1000 de persoane participante au ales această poziție și de două ori mai multe femei decât bărbați. În ceea ce privește personalitatea, există mai multe variații. De exemplu, tendința de a te „ghemui” în somn este legată de sensibilitate și emoții, precum și de înclinația spre stabilirea unor relații mai intense. Persoanele care preferă această poziție pot părea timide atunci când întâlnesc oameni noi, dar apoi se relaxează, sunt foarte amabile, afectuoase și le este teamă de a nu fi rănite sufletește.

Poziția „trunchiului de copac”

În această poziție dormi pe o parte, cu picioarele drepte și spatele drept. Mâinile sunt lipite de corp sau una dintre ele o ții sub pernă sau întinsă. A fost adoptată de 15% dintre oamenii prezenți la studiu. Persoanele care preferă această poziție sunt dezinhibate, relaxate și  lipsite de griji. Sunt oameni foarte sociabili, care se înțeleg bine cu cei din jur, se simt bine când fac parte dintr-un grup, au încredere în ceilalți și sunt foarte inocenți. 

somn-4

Poziția „melancolică”

Spatele e drept, dar picioarele sunt ușor îndoite, mâinile sunt întinse în față, iar una poate fi ținută sub pernă. 13% dintre participanții la studiu au susținut că obișnuiesc să doarmă așa. Aceste persoane au o personalitate complexă. Deși au o fire deschisă și prietenoasă, au tendința de a fi și foarte cinici și suspicioși în relațiile cu ceilalți. Iau deciziile cu calm și sunt foarte încăpățânați, întrucât nimeni nu le mai poate schimba părerea. Pot fi prieteni foarte buni și au grijă de cei din jur.

Poziția soldatului

Dormi cu fața în sus, cu picioarele depărtate la nivelul șoldurilor sau al umerilor și brațele întinse pe lângă corp. Numai 8% dintre voluntari au spus că dorm în acest fel, cu bărbia îndreptată spre tavan. Acești oameni sunt foarte rezervați, tăcuți, nu au emoții puternice și nu vorbesc foarte mult despre ei. Nu le plac lucrurile „de rând” și au obiective foarte înalte. Sunt loiali și își protejează familia și oamenii dragi. Pun mare preț pe relațiile cu ceilalți.

dormi-9

Poziția „în cădere liberă”

Poartă acest nume, deoarece pari că ai căzut din cer. Dormi cu fața în jos, cu capul întors pe o parte, cu una sau ambele mâini sub pernă sau deasupra capului. 7% dintre participanți au susținut că dorm așa. În ceea ce privește personalitatea, acești oameni au trăiri foarte intense, sunt sociabili, dezinhibați, dar în realitate sunt foarte sensibili. Iubesc libertatea și nu le place să li se spună ce să facă (indiferent că e vorba de dragoste, servici, familie, societate etc.). Nu sunt persoane critice.

Poziția în formă de stea

Această poziție este opusă celei de mai sus, întrucât persoanele acestea dorm cu fața în sus, cu brațele parțial sau total în jurul pernei și cu picioarele ușor îndoite sau drepte. Cei care preferă această poziție sunt buni ascultători, foarte buni prieteni și mereu dispuși să-i ajute pe cei din jur. Dar de cele mai multe ori, preferă să fie în centrul atenției, indiferent dacă e vorba de o întâlnire de afaceri, de relația cu frații sau surorile sale etc.

Pozițiile de dormit pe o parte (fetală, trunchiul de copac sau melancolică) sunt cele mai sănătoase dintre cele șase prezentate. Potrivit medicilor, trebuie să dormim pe o parte pentru a nu exercita o presiune prea mare asupra inimii și a celorlalte organe vitale. Îți recomandăm să dormi pe partea dreaptă. Unele cărți de specialitate recomandă să îți schimbi poziția la jumătatea nopții (să dormi până atunci pe o parte, iar de atunci încolo pe cealaltă).

Cele două poziții cu fața în sus (stea și soldat) te pot împiedica să dormi bine noaptea, cauzând sforăit și alte probleme respiratorii, cum ar fi apneea. Pot provoca și reflux acid. Singura poziție cu fața în jos (căderea liberă) este benefică pentru digestie, deși unii susțin că este cea mai puțin recomandată, întrucât salteaua apasă pe toate organele vitale.

Sursa fotografiilor: Tony Alter, David Goehring, Betssssy, Joi Ito, Timothy Krause.