Degetele umflate - cauze și remedii - Doza de Sănătate
 

Degetele umflate - cauze și remedii

Probabil că și ție ți s-a întâmplat așa ceva cel puțin o dată în viață: în mod subit simți o presiune în degete și realizezi că acestea sunt ușor inflamate.
Degetele umflate - cauze și remedii
Valeria Sabater

Scris și verificat de psihologul Valeria Sabater.

Ultima actualizare: 18 aprilie, 2023

Degetele sunt atât de umflate încât nici măcar nu poți să-ți dai jos inelele. Poate că ți s-a întâmplat asta când te plimbai prin parc sau imediat după prânz. Dar de ce? Cauzele tipice ale umflării degetelor sunt numeroase. Îți vom explica mai jos.

O inflamație în orice regiune a corpului tău este de obicei cauzată de o acumulare de lichid. Degetele tale sunt o zonă foarte predispusă suprasolicitării în timpul muncii. Cauza acestei acumulări de lichid este o circulație a sângelui deficitară, deși uneori inflamațiile pot fi simptome ale unor alte boli pe care le poți preveni. Este foarte important să cunoști simptomele.

De ce se umflă degetele?

Degetele umflate pot fi însoțite de dureri de mâini

1. O circulație a sângelui deficitară

Excesul de colesterol și hipertensiunea arterială cauzează o circulație mai rapidă a sângelui de la inimă către plămâni. Te simți mai obosit, iar intensitatea mărită a circulației sângelui în zona toracelui îți va cauza un dezechilibru în extremități—inclusiv în degete. Mâinile tale vor fi mai reci și degetele se vor umfla din cauza dilatării vaselor de sânge.

2. Greutatea excesivă

Obezitatea (sau pur și simplu prezența acelor câtorva kilograme în plus) va provoca schimbări la nivelul sistemului tău limfatic, ce determină retenția de lichide în zona mâinilor și a picioarelor. În această situație îți vei simți mâinile umflate și picioarele nu-ți vor încăpea în pantofi. Este posibil să simți și furnicături în degete, acestea fiind ușor umflate.

3. Umflarea cauzată de sindromul de tunel carpian

Atunci când mâinile îți sunt afectate de sindromul tunelului carpian este normal ca circulația sângelui să fie restricționată în această zonă; nervul median este comprimat, ceea ce te face să îți simțiți degetele amorțite, reci sau umflate.

4. Reacții alergice

Uneori se poate întâmpla ca anumiți agenți străin să îți pătrundă în corp. Pentru ca aceștia să fie eliminați, organismul eliberează histamină în sânge. Acest fapt poate provoca o inflamație la nivelul degetelor. Atunci când ai o astfel de reacție, trebuie să apelezi la medicamente antihistaminice.

5. Infecții

O infecție apare atunci când anumiți microbi pătrund în organism prin intermediul unor leziuni la nivelul pielii. Uneori nu e nevoie decât de o mică tăietură pentru ca degetele să se umfle. Un țesut poate fi infectat și, imediat ce infecția ajunge la os, poate apărea și febra.

6. Artrita reumatoidă

Uzura articulațiilor și a cartilajelor poate deseori să îți afecteze și degetele. Care sunt simptomele? Nu are importanță ce vârstă ai. Dintr-o dată, se poate întâmpla să ți umfle și să se înroșească degetele. Acestea te vor durea, în mod special în timpul dimineții. Nu este anormal să le simți rigide și să-ți fie greu să le miști.

Cum se tratează degetele umflate?

1. Fă exerciții pentru a elimina furnicăturile și a preveni retenția de lichid

Tratează degetele umflate cu exerciții pentru mâini
  • Poți să ameliorezi retenția de lichid mișcându-ți degetele ca în imagine de mai sus. Această mișcare stimulează circulația sanguină și pomparea lichidului aflat în exces. Pur și simplu mișcă-ți degetul mare din interior spre exterior și invers în mod repetat. Acest exercițiu atât de simplu ajută la echilibrarea nivelului de lichide în organism.
  • Un alt exercițiu foarte bun constă în a-ți împreuna palmele (ca și cum ai fi pe cale să te rogi) și apoi a le ridica deasupra capului. Acest exercițiu ajută la stimularea circulației sângelui.

2. Ia diuretice naturale

Ceaiul verde ameliorează degetele umflate

Diureticele naturale ajută la eliminarea retenției de lichide. Încearcă să bei doi litri de apă pe zi. Adaugă alimente naturale cu proprietăți diuretice dietei tale, cum ar fi ceaiul verde, țelina, morcovii, roșiile, ceapa, vinetele, sparanghelul, anghinarea, năsturelul, varza de Bruxelles și salata verde.

3. Adoptă o dietă echilibrată, lipsită de sare

Degetele umflate pot fi o consecință a consumului de sare

Dacă adopți o dietă bogată în fibre și legume și eviți grăsimile oxidate, aditivii și sarea, corpul tău va fi mult mai sănătos. Retenția de lichide va fi ameliorată, ceea ce îți va îmbunătăți circulația sângelui și te va ajută să slăbești.

4. Poartă mănuși de compresie

Degetele umflate pot fi tratate cu mănuși de compresie

Dacă ai degetele umflate foarte des și acest fapt te deranjează, poți apela la mănușile de compresie, pe care le poți achiziționa din farmacii. Acestea sunt foarte folositoare: ele exercită presiune asupra mâinilor și degetelor tale, ceea ce duce la eliberarea lichidului reținut.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.