Democrit de Abdera: viață, contribuții și fraze ale filosofului grec al râsului
 

Democrit de Abdera: viață, contribuții și fraze ale filosofului grec al râsului

Democrit de Abdera a fost un filosof și polimat grec antic care a adus contribuții importante la știința modernă.
Democrit de Abdera: viață, contribuții și fraze ale filosofului grec al râsului

Ultima actualizare: 15 august, 2022

Democrit de Abdera (460 î.Hr. – 370 î.Hr.) era cunoscut și ca „filosoful râsului” pentru tendința sa de a râde de ignoranța lumii și de a considera bucuria scopul vieții.

Printre contribuțiile sale cele mai importante menționăm concepția sa atomistă despre univers, care susține că tot ceea ce există este compus din atomi și vid. Este considerat „părintele fizicii” sau „părintele științei moderne”. În ciuda faptului că a fost contemporan cu Socrate, linia sa de gândire aparține filosofiei naturale presocratice.

Mai jos, vom prezenta contribuțiile și linia de gândire a acestui mare filosof grec.

Scurtă biografie a lui Democrit de Abdera

Nu se știe exact care a fost data nașterii lui Democrit. Cu toate acestea, mulți autori susțin că filosoful a trăit între anii 460 și 370 î.e.n. Era originar din orașul Abdera, capitala unui polis situat pe actuala coastă de nord a Greciei.

Aparținea unei familii nobile, așa că la moartea tatălui său a moștenit o sumă generoasă de bani, pe care a cheltuit-o în numeroase călătorii în țări îndepărtate pentru a-și satisface dorința de cunoaștere. Se spune că a călătorit în Egipt, Etiopia, Mesopotamia, Babilon, Caldeea, Persia și India.

În timpul călătoriilor sale, a avut ocazia să studieze cu magicieni perși, preoți egipteni și savanți caldeeni. De asemenea, a călătorit în toată Grecia pentru a înțelege mai bine cultura proprie. De fapt, în multe dintre scrierile sale menționează diverși filosofi greci, precum Leucip (care i-a fost profesor), Anaxagoras și Hipocrate.

Când s-a întors din călătoriile sale, averea fusese cheltuită, așa că a trăit întreținut de fratele său Damasc. Printre discipolii săi se remarcă Protagoras și Neusiphanes, care a fost profesorul lui Epicur.

Data exactă a morții lui Democrit este necunoscută. Cu toate acestea, mulți autori antici susțin că a trăit aproximativ 100 de ani. Potrivit lui Hiparh din Niceea, filosoful râsului a murit în Grecia, fără durere, la vârsta de 109 ani.

Imagine din Grecia antică
Călătoriile lui Democrit l-au adus în contact cu alte culturi și moduri de a înțelege lumea, inclusiv în Grecia natală.

Contribuții la filosofie și știință

Democrit este cunoscut pentru că a fost un gânditor cu interese diverse, deoarece a discutat despre etică, fizică, matematică, epistemologie, geometrie și muzică. Potrivit lui Diogenes Laertius, scrierile lui Democrit depășesc 70 de lucrări, fiind considerat un autor enciclopedic.

Cu toate acestea, din lucrările sale au rămas doar câteva fragmente minore. Ele sunt menționate în textele lui Aristotel și Teofrast.

Atomismul

Una dintre cele mai relevante contribuții ale lui Democrit a fost viziunea sa atomistă asupra universului. Potrivit filosofului râsului, corpurile materiale sunt compuse din atomi, care sunt entități infinit de mici, indivizibile și imperceptibile pentru simțuri, care se mișcă în vid, respingându-se reciproc.

Atunci când se ciocnesc, formează conglomerate care dau naștere la alte materiale mai complexe. Prin urmare, toată materia care ne înconjoară și din care suntem alcătuiți este, în realitate, alcătuită din grupuri de atomi mici.

Această concepție despre univers a fost respinsă de mulți filosofi ai vremii. Cu toate acestea, Democrit de Abdera a influențat dezvoltarea teoriilor atomice moderne, precum cea a lui Dalton.

Conceptul de vid

Pentru Democrit, vidul era asociat cu a nu fi, în timp ce atomii se refereau la ceea ce este. În acest fel, vidul este etapa în care particulele libere se mișcă.

Folosind această concepție despre vid, filosoful reafirmă că unirea atomilor pentru a forma un corp este mai degrabă o combinație a acestora, nu o fuziune, pentru că aceste particule sunt întotdeauna diferite.

Democrit a stabilit că vidul este prezent în materie, întrucât este ceea ce contribuie la diferențierea fiecărui atom și ceea ce permite mișcarea continuă.

Noțiunea de mișcare

Până la Democrit, mișcarea era considerată un fenomen generat ca o consecință a unei anumite acțiuni. Democrit și profesorul său Leucip au stabilit că mișcarea este o entitate care există în sine. El a fost unul dintre primii gânditori care au definit ceea ce știm astăzi ca forță inerțială.

Etica lui Democrit

Pentru acest gânditor, cel mai mare bine pe care îl poate realiza omul este echilibrul intern, care se referă la liniștea sufletului (ataraxia). Acest echilibru se atinge controlând pasiunile în mod rațional.

Democrit a făcut distincția între două tipuri de plăceri: utile și dăunătoare. Diferențierea corectă a acestora și evitarea celor din urmă sunt calea spre atingerea fericirii.

Primul filosof ateu

Concepția sa atomistă despre univers l-a determinat să nege existența unui Dumnezeu care a creat tot ce există. Din acest motiv, este considerat primul ateu din istorie și primul gânditor materialist.

Potrivit lui Democrit, materia este creată de la sine, iar schimbările pe care le experimentează corpurile nu se datorează unor cauze supranaturale, ci unor chestiuni fizice. Cu alte cuvinte, toate fenomenele sunt generate de atomi, chiar și ființele umane și acțiunile lor.

Teoria cunoașterii

Democrit a diferențiat două tipuri de cunoștințe:

  • Bastarde: sunt insuficiente și se obțin prin simțuri. Potrivit filosofului, există diferite percepții ale realității, așa că adevărul poate depinde de ceea ce percepe individul.
  • Legitime: sunt cele obținute prin intelect, când datele obținute prin simțuri sunt analizate.

Studii de geometrie

Deși teoria sa atomistă este cea care a avut cel mai mare impact asupra științei, nu trebuie să ignorăm reflecțiile sale asupra geometriei, una dintre disciplinele pe care le-a predat cel mai mult discipolilor săi.

În acea perioadă, geometria și aritmetica erau folosite pentru a explica multe fapte sau situații ale realității. În acest caz, Democrit a ajuns să acorde caracteristici ale figurilor geometrice elementelor abstracte, cum ar fi mirosul sau gustul.

De exemplu, articolele rotunde și fine au fost caracterizate ca având gust amar, iar structurile ascuțite arome acide.

Volumul formelor

Studiile sale de geometrie și aritmetică i-au permis să găsească o formulă pentru a exprima volumul unei piramide. În plus, Democrit a descoperit că această formulă ar putea fi aplicată și în cazul volumului unui con.

Democrit este creditat cu crearea următoarelor teoreme:

  • Volumul unui con este egal cu o treime din volumul unui cilindru cu aceeași bază și înălțime.
  • Volumul unei piramide este o treime din volumul unei prisme cu aceeași bază și înălțime.
Prisma lui Democrit de Abdera

Fraze celebre ale lui Democrit de Abdera

Pentru a încheia, amintim câteva dintre cele mai cunoscute fraze ale lui Democrit, care reflectă gândirea sa filosofică:

  • „Totul este pierdut când răul servește drept exemplu, iar bunul este o batjocură”.
  • „Cine procedează nedrept este mai nefericit decât victima nedreptății sale”.
  • „Omul curajos este cel care își învinge nu numai dușmanii, ci și plăcerile.”
  • „Nimic nu există în afară de atomi și spațiul gol; toate celelalte sunt opinii”.
  • „Natura este autosuficientă; de aceea, învinge cu certitudine excesele speranței”.
  • „Chiar dacă ești singur, nu trebuie să spui sau să faci nimic rău. Învață să fii mai jenat în fața ta decât în fața altora.”

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.