Descoperă 7 protectoare naturale pentru stomac!
După cum subliniază experții, tulburările gastrointestinale sunt una dintre cele mai frecvente cauze pentru care oamenii merg la medic. Unele dintre acestea, cum ar fi arsurile la stomac și refluxul, pot fi incredibil de enervante și greu de controlat. Descoperă 7 protectoare naturale pentru stomac!
Mulți apelează la clasicele protectoare pentru stomac și aproape întotdeauna o fac fără prescripția medicului. Consumul regulat poate duce la alte complicații. Efectele adverse atribuite acestora după utilizarea recurentă și excesivă sunt osteoporoza, afectarea rinichilor, demența, deficitul de micronutrienți, infecțiile și cancerul gastric.
Există o alternativă naturală? În primul rând, trebuie să cunoaștem cauza problemelor stomac. Medicul va găsi cauza exactă, va sugera schimbări în stilul de viață și va recomanda utilizarea de protectoare gastrice naturale (dacă este necesar).
Informații despre protectoarele gastrice
Potrivit Societății Spaniole de Patologie Digestivă (SEPD), așa-numitele medicamente inhibitoare ale pompei de protoni (PPI), ale căror denumiri comerciale sunt omeprazol, lansoprazol, pantoprazol, rabeprazol și esomeprazol, constituie una dintre cele mai consumate familii de medicamente la nivel mondial.
Care este motivul? În general, aceste medicamente sunt prescrise și pentru a oferi gastroprotecție pacienților care iau antiinflamatoare nesteroidiene (ibuprofen și acid acetilsalicilic). „Aspirina sau antiinflamatoarele nesteroidiene pot provoca mici ulcere la nivelul stomacului și duodenului. Pentru a le face să se vindece mai repede, prescriem aceste medicamente care încetinesc producția de acid clorhidric”, explică un expert de la SEPD.
Potrivit dr. Martín de Argila, aceste medicamente sunt foarte utile pentru sistemul digestiv. Eficacitatea lor a fost dovedită în bolile frecvente: ulcere, reflux gastroesofagian și altele. Cu toate acestea, utilizarea lor ar trebui să fie prescrisă de medic.
Prevenție
Utilizarea de protectoare naturale pentru stomac nu înlocuiește prevenția. Evită să te bazezi pe ele și ia în considerare următoarele:
- Adoptă o dietă sănătoasă. Alimentația nesănătoasă, alături de stres, duce la lezarea sistemului digestiv.
- Refluxul gastric este problema care apare cel mai des. Crește-ți consumul de fructe și legume proaspete și chiar crude. Motivul? Conțin enzime care oferă beneficii pentru țesutul stomacal.
- Elimină zaharurile și produsele de patiserie procesate. Ele favorizează iritația și inflamația. Nu sunt bine digerate și nu sunt utile pentru a potoli foamea.
- Fă mișcare pentru combaterea refluxului gastric. Mersul pe jos, de exemplu, întărește sistemul imunitar și îmbunătățește starea generală de sănătate.
- Nu neglija managementul emoțiilor. Se spune că stomacul este al doilea creier, iar dezechilibrele emoționale îl pot influența semnificativ.
Cele mai bune 7 protectoare naturale pentru stomac
1. Merele
Mărul este un fruct ușor. Ca orice aliment bogat în fibre, ajută la îmbunătățirea tranzitului intestinal. Deși poate părea contradictoriu, acționează ca un laxativ ușor în caz de constipație (crud și decojit) și contribuie la formarea bolusului intestinal în caz de diaree. S-a demonstrat că mărul poate modula microbiota. De asemenea, s-a arătat că îmbunătățește funcția generală a barierei intestinale.
Pe lângă proprietățile sale antiinflamatorii și diuretice, mărul este bogat în pectină și glicină, substanțe antiacide ideale în caz de arsuri la stomac. Consumă mere cultivate organic și care nu sunt tratate cu pesticide.
2. Bicarbonatul de sodiu
Datorită proprietăților sale alcaline, bicarbonatul de sodiu este unul dintre cei mai eficienți protectori naturali ai stomacului. Este eficient, deși utilizarea excesivă poate provoca tulburări precum hipokaliemia, hiponatremia și hipocloremia. Nu îl folosi în caz de hipertensiune arterială sau dietă săracă în sodiu
Nu ezita să adaugi o linguriță într-un pahar cu apă pentru a combate problemele digestive. Înainte de a utiliza acest protector gastric, este recomandabil să consulți medicul.
Recomandăm: Tratarea arsurilor gastrice cu 3 trucuri simple
3. Sucul de aloe vera
Una dintre cele mai interesante și mai economice opțiuni de protecție gastrică este sucul de aloe vera. Acesta reduce inflamația și problemele gastrointestinale. De asemenea, poate ameliora refluxul gastric.
S-a demonstrat că sucul de aloe vera poate îmbunătăți funcția de barieră și i s-au atribuit efecte antiinflamatorii, antioxidante și de promovare a vindecării în afecțiunile gastrointestinale.
Amestecă o jumătate de linguriță (3 grame) de gel de aloe vera cu un pahar de apă. Încălzește puțin amestecul și consumă-l temperatura camerei după masă. Folosește-l cu moderație, deoarece aportul crescut poate provoca diaree și vărsături (este un laxativ natural).
4. Oțetul de mere organic
Acest protector natural pentru stomac ajută la prevenirea refluxului și îmbunătățește digestia. Este deosebit de util în perioadele acute de reflux. S-a demonstrat că poate modula activitatea enzimelor digestive, iar alte studii au arătat că poate grăbi golirea gastrică.
Ai acasă oțet de mere? Asigură-te că este ecologic pentru a profita din plin de calitățile sale. Pune o linguriță (5 mililitri) de oțet de mere într-un pahar cu apă (200 mililitri) și consumă amestecul înainte de a mânca.
5. Infuzia de mușețel
Delicioasă, relaxantă și sănătoasă, infuzia de mușețel te va ajuta să tratezi problemele digestive. Este folosită pentru a trata problemele stomacale la bătrânețe, cum ar fi refluxul.
Mușețelul este o alternativă naturală pentru ameliorarea arsurilor la stomac. Este unul dintre cele mai cunoscute protectoare naturale pentru stomac. Poate să repare și să protejeze mucoasa gastrică datorită proprietăților sale antiinflamatorii.
Bea această infuzie la temperatura camerei, niciodată rece sau fierbinte. Bea ceaiul înainte de fiecare masă pentru a avea grijă de mucoasa gastrică.
6. Lemnul dulce
Nu vorbim despre bomboanele pentru copii, ci despre acea rădăcină sănătoasă cu aromă intensă. Extractul său este folosit pentru a prepara protectoare gastrice, iar experții susțin că proprietățile sale antibacteriene sunt foarte utile împotriva diferitelor tulburări gastrointestinale.
Datorită proprietăților sale naturale, lemnul dulce reușește să creeze un gel protector pe peretele stomacului. Rădăcina de lemn dulce se găsește în magazinele naturiste, fiind pregătită pentru infuzie.
Recomandăm: Remediu cu lemn dulce pentru durerile gastrice
7. Sucul de varză proaspătă
Specialiștii recomanda aportul de varză proaspătă pentru a trata ulcerul peptic. Varza este un antiinflamator natural, pe lângă faptul că are proprietăți antibacteriene ce accelerează procesul de vindecare a peretelui stomacului. O poți consuma pe stomacul gol zilnic.
Utilizarea acestor protectoare naturale pentru stomac nu înlocuiește aplicarea măsurilor preventive, nici tratamentul sugerat de medic. În primul rând, respectă indicațiile medicului și, sub supravegherea acestuia, utilizează aceste alternative naturale.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Ahmad, M., Ahmad, M., Munir, T. (2018) Prevention of Functional Dyspepsia with Carica Papaya Extract. Annals of King Edward Medical University, 24(1), 60-68. https://researcherslinks.com/current-issues/Prevention-of-Functional-Dyspepsia-with-Carica/25/1/1648/html
- Al-Abri, S., Olson, K. (2013) Baking Soda Can Settle the Stomach but Upset the Heart: Case Files of the Medical Toxicology Fellowship at the University of California, San Francisco. Journal of medical Toxicology, 9(3), 255-258. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3770998/
- Canadian Society of Intestinal Research (s.f) Baking Soda for Heartburn. Consultado el 02 de abril de 2024. https://badgut.org/information-centre/a-z-digestive-topics/baking-soda-for-heartburn/
- Dai, Y., Et al. (2023) Chamomile: A Review of Its Traditional Uses, Chemical Constituents, Pharmacological Activities and Quality Control Studies. Molecules, 28(1), 133. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9822300/
- De la coba, C., Et al. (2016) Efectos adversos de los inhibidores de la bomba de protones: revisión de evidencias y posicionamiento de la Sociedad Española de Patología Digestiva. Revista española de Enfermedades Digestivas, 108(4). https://scielo.isciii.es/scielo.php?pid=S1130-01082016000400007&script=sci_arttext&tlng=es
- Foster, M., Hunter, D., Samman, S. (2011) Evaluation of the Nutritional and Metabolic Effects of Aloe vera. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92765/
- Keshavarzi, Z., Et al. (2014) The effects of aqueous extract of Aloe vera leaves on the gastric acid secretion and brain and intestinal water content following acetic acid- induced gastric ulcer in male rats. Avicenna Journal of Phytomedicine; 4(2): 137–143. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4103709/
- Kim, H., Jin, B., Lee, C., Kim,D., Lee, Y., Lee, S., An, H. (2024) Anti-Inflammatory Effect of Chestnut Honey and Cabbage Mixtures Alleviates Gastric Mucosal Damage. Nutrients, 16(3), 389. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10857084/
- Koutsos, A., et al. (2017). Effects of Commercial Apple Varieties on Human Gut Microbiota Composition and Metabolic Output Using an In Vitro Colonic Model. Nutrients, 9(6), 533. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5490512/
- Murray, M. (2020). Glycyrrhiza glabra (Licorice). Textbook of Natural Medicine, 2020, 641-647. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7348626/
- Schulz, R., Ahuja, N., Slavin, J. (2022) Effectiveness of Nutritional Ingredients on Upper Gastrointestinal Conditions and Symptoms: A Narrative Review. Nutrients, 14(3), 672. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8839470/
- Yang, R., Yuan, B., Ma, Y., Zhou, S., Liu, Y. (2017) The anti-inflammatory activity of licorice, a widely used Chinese herb. Pharmaceutical Biology, 55(1), 5-18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7012004/
- Xia, T., Kang, C., Qiang, X., Zhang, X., Li, S., Liang, K., Wang, Y., Wang, J., Cao, H., Wang, M. (2024) Beneficial effect of vinegar consumption associated with regulating gut microbiome and metabolome. Current Research in Food Science, 8, 100566. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10792460/#