Descoperă 7 protectoare naturale pentru stomac!
 

Descoperă 7 protectoare naturale pentru stomac!

Există alternative naturale eficiente în ameliorarea durerilor de stomac și a disconfortului de după masă. Descoperă-le!
Descoperă 7 protectoare naturale pentru stomac!
Valeria Sabater

Scris și verificat de psihologul Valeria Sabater.

Ultima actualizare: 11 ianuarie, 2023

După cum subliniază experții, tulburările gastrointestinale sunt una dintre cele mai frecvente cauze pentru care oamenii merg la medic. Unele dintre acestea, cum ar fi arsurile la stomac și refluxul, pot fi incredibil de enervante și greu de controlat. Descoperă 7 protectoare naturale pentru stomac!

Mulți apelează la clasicele protectoare pentru stomac și aproape întotdeauna o fac fără prescripția medicului. Consumul regulat poate duce la alte complicații. Efectele adverse atribuite acestora după utilizarea recurentă și excesivă sunt osteoporoza, afectarea rinichilor, demența, deficitul de micronutrienți, infecțiile și cancerul gastric.

Există o alternativă naturală? În primul rând, trebuie să cunoaștem cauza problemelor stomac. Medicul va găsi cauza exactă, va sugera schimbări în stilul de viață și va recomanda utilizarea de protectoare gastrice naturale (dacă este necesar).

Informații despre protectoarele gastrice

Potrivit Societății Spaniole de Patologie Digestivă (SEPD), așa-numitele medicamente inhibitoare ale pompei de protoni (PPI), ale căror denumiri comerciale sunt omeprazol, lansoprazol, pantoprazol, rabeprazol și esomeprazol, constituie una dintre cele mai consumate familii de medicamente la nivel mondial.

Care este motivul? În general, aceste medicamente sunt prescrise și pentru a oferi gastroprotecție pacienților care iau antiinflamatoare nesteroidiene (ibuprofen și acid acetilsalicilic). „Aspirina sau antiinflamatoarele nesteroidiene pot provoca mici ulcere la nivelul stomacului și duodenului. Pentru a le face să se vindece mai repede, prescriem aceste medicamente care încetinesc producția de acid clorhidric”, explică un expert de la SEPD.

Potrivit dr. Martín de Argila, aceste medicamente sunt foarte utile pentru sistemul digestiv. Eficacitatea lor a fost dovedită în bolile frecvente: ulcere, reflux gastroesofagian și altele. Cu toate acestea, utilizarea lor ar trebui să fie prescrisă de medic.

Prevenție

Utilizarea de protectoare naturale pentru stomac nu înlocuiește prevenția. Evită să te bazezi pe ele și ia în considerare următoarele:

 • Adoptă o dietă sănătoasă. Alimentația nesănătoasă, alături de stres, duce la lezarea sistemului digestiv.
 • Refluxul gastric este problema care apare cel mai des. Crește-ți consumul de fructe și legume proaspete și chiar crude. Motivul? Conțin enzime care oferă beneficii pentru țesutul stomacal.
 • Elimină zaharurile și produsele de patiserie procesate. Ele favorizează iritația și inflamația. Nu sunt bine digerate și nu sunt utile pentru a potoli foamea.
 • Fă mișcare pentru combaterea refluxului gastric. Mersul pe jos, de exemplu, întărește sistemul imunitar și îmbunătățește starea generală de sănătate.
 • Nu neglija managementul emoțiilor. Se spune că stomacul este al doilea creier, iar dezechilibrele emoționale îl pot influența semnificativ.

Cele mai bune 7 protectoare naturale pentru stomac

1. Merele

Merele sunt protectoare naturale pentru stomac

 

Mărul este un fruct ușor. Ca orice aliment bogat în fibre, ajută la îmbunătățirea tranzitului intestinal. Deși poate părea contradictoriu, acționează ca un laxativ ușor în caz de constipație (crud și decojit) și contribuie la formarea bolusului intestinal în caz de diaree. S-a demonstrat că mărul poate modula microbiota. De asemenea, s-a arătat că îmbunătățește funcția generală a barierei intestinale.

Pe lângă proprietățile sale antiinflamatorii și diuretice, mărul este bogat în pectină și glicină, substanțe antiacide ideale în caz de arsuri la stomac. Consumă mere cultivate organic și care nu sunt tratate cu pesticide.

2. Bicarbonatul de sodiu

Datorită proprietăților sale alcaline, bicarbonatul de sodiu este unul dintre cei mai eficienți protectori naturali ai stomacului. Este eficient, deși utilizarea excesivă poate provoca tulburări precum hipokaliemia, hiponatremia și hipocloremia. Nu îl folosi în caz de hipertensiune arterială sau dietă săracă în sodiu

Nu ezita să adaugi o linguriță într-un pahar cu apă pentru a combate problemele digestive. Înainte de a utiliza acest protector gastric, este recomandabil să consulți medicul.

3. Sucul de aloe vera

Una dintre cele mai interesante și mai economice opțiuni de protecție gastrică este sucul de aloe vera. Acesta reduce inflamația și problemele gastrointestinale. De asemenea, poate ameliora refluxul gastric.

S-a demonstratsucul de aloe vera poate îmbunătăți funcția de barieră și i s-au atribuit efecte antiinflamatorii, antioxidante și de promovare a vindecării în afecțiunile gastrointestinale.

Amestecă o jumătate de linguriță (3 grame) de gel de aloe vera cu un pahar de apă. Încălzește puțin amestecul și consumă-l temperatura camerei după masă. Folosește-l cu moderație, deoarece aportul crescut poate provoca diaree și vărsături (este un laxativ natural).

4. Oțetul de mere organic

Oțetul de mere pe lista de protectoare naturale pentru stomac

 

Acest protector natural pentru stomac ajută la prevenirea refluxului și îmbunătățește digestia. Este deosebit de util în perioadele acute de reflux. S-a demonstrat că poate modula activitatea enzimelor digestive, iar alte studii au arătat că poate grăbi golirea gastrică.

Ai acasă oțet de mere? Asigură-te că este ecologic pentru a profita din plin de calitățile sale. Pune o linguriță (5 mililitri) de oțet de mere într-un pahar cu apă (200 mililitri) și consumă amestecul înainte de a mânca.

5. Infuzia de mușețel

Ceai de mușețel

 

Delicioasă, relaxantă și sănătoasă, infuzia de mușețel te va ajuta să tratezi problemele digestive. Este folosită pentru a trata problemele stomacale la bătrânețe, cum ar fi refluxul.

Mușețelul este o alternativă naturală pentru ameliorarea arsurilor la stomac. Este unul dintre cele mai cunoscute protectoare naturale pentru stomac. Poate să repare și să protejeze mucoasa gastrică datorită proprietăților sale antiinflamatorii.

Bea această infuzie la temperatura camerei, niciodată rece sau fierbinte. Bea ceaiul înainte de fiecare masă pentru a avea grijă de mucoasa gastrică.

6. Lemnul dulce

Lemnul dulce pe lista de protectoare naturale pentru stomac

Nu vorbim despre bomboanele pentru copii, ci despre acea rădăcină sănătoasă cu aromă intensă. Extractul său este folosit pentru a prepara protectoare gastrice, iar experții susținproprietățile sale antibacteriene sunt foarte utile împotriva diferitelor tulburări gastrointestinale.

Datorită proprietăților sale naturale, lemnul dulce reușește să creeze un gel protector pe peretele stomacului. Rădăcina de lemn dulce se găsește în magazinele naturiste, fiind pregătită pentru infuzie.

7. Sucul de varză proaspătă

Specialiștii recomanda aportul de varză proaspătă pentru a trata ulcerul peptic. Varza este un antiinflamator natural, pe lângă faptul că are proprietăți antibacteriene ce accelerează procesul de vindecare a peretelui stomacului. O poți consuma pe stomacul gol zilnic.

Utilizarea acestor protectoare naturale pentru stomac nu înlocuiește aplicarea măsurilor preventive, nici tratamentul sugerat de medic. În primul rând, respectă indicațiile medicului și, sub supravegherea acestuia, utilizează aceste alternative naturale.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Al-Abri SA, Olson KR. Baking soda can settle the stomach but upset the heart: case files of the Medical Toxicology Fellowship at the University of California, San Francisco. J Med Toxicol. 2013 Sep;9(3):255-8.
 • Ahmadniaye Motlagh, H., Javadmanesh, A., & Safari, O. Improvement of non-specific immunity, growth, and activity of digestive enzymes in Carassius auratus as a result of apple cider vinegar administration to diet. Fish physiology and biochemistry. 2020; 46(4): 1387-1395.
 • CHENEY G. Rapid healing of peptic ulcers in patients receiving fresh cabbage juice. Calif Med. 1949 Jan;70(1):10-5.
 • de la Coba Ortiz, C., Arias, A., de Prados, M. D. A., Gutiérrez, J., Rodríguez, L., Alonso, O., … & Tomé, G. Proton-pump inhibitors adverse effects: a review of the evidence and position statement by the Sociedad Española de Patología Digestiva. Revista Espanola de Enfermedades Digestivas: Organo Oficial de la Sociedad Espanola de Patologia Digestiva. 2016; 108(4): 207-224.
 • Dhar A, Maw F, Dallal HJ, Attwood S. Side effects of drug treatments for gastro-oesophageal reflux disease: current controversies. Frontline Gastroenterol. 2020 Aug 12;13(1):45-49.
 • Fikree A, Byrne P. Management of functional gastrointestinal disorders. Clin Med (Lond). 2021 Jan;21(1):44-52.
 • Hlebowicz, J., Darwiche, G., Björgell, O., & Almér, L. O. Effect of apple cider vinegar on delayed gastric emptying in patients with type 1 diabetes mellitus: a pilot study. BMC gastroenterology. 2007; 7(1): 1-6.
 • Jiang T, Gao X, Wu C, Tian F, Lei Q, Bi J, Xie B, Wang HY, Chen S, Wang X. Apple-Derived Pectin Modulates Gut Microbiota, Improves Gut Barrier Function, and Attenuates Metabolic Endotoxemia in Rats with Diet-Induced Obesity. Nutrients. 2016 Feb 29;8(3):126.
 • Koutsos A, Lima M, Conterno L, Gasperotti M, Bianchi M, Fava F, Vrhovsek U, Lovegrove JA, Tuohy KM. Effects of Commercial Apple Varieties on Human Gut Microbiota Composition and Metabolic Output Using an In Vitro Colonic Model. Nutrients. 2017 May 24;9(6):533.
 • Le Phan TH, Park SY, Jung HJ, Kim MW, Cho E, Shim KS, Shin E, Yoon JH, Maeng HJ, Kang JH, Oh SH. The Role of Processed Aloe vera Gel in Intestinal Tight Junction: An In Vivo and In Vitro Study. Int J Mol Sci. 2021 Jun 17;22(12):6515.
 • Naini MA, Zargari-Samadnejad A, Mehrvarz S, Tanideh R, Ghorbani M, Dehghanian A, Hasanzarrini M, Banaee F, Koohi-Hosseinabadi O, Tanideh N, Iraji A. Anti-Inflammatory, Antioxidant, and Healing-Promoting Effects of Aloe vera Extract in the Experimental Colitis in Rats. Evid Based Complement Alternat Med. 2021 Dec 6;2021:9945244.
 • Sadra A, Kweon HS, Huh SO, Cho J. Gastroprotective and gastric motility benefits of AD-lico/Healthy Gut™ Glycyrrhiza inflata extract. Anim Cells Syst (Seoul). 2017 Aug 18;21(4):255-262.
 • Srivastava, J. K., & Gupta, S. Chamomile: A herbal agent for treatment of diseases of the elderly. In Foods and Dietary Supplements in the Prevention and Treatment of Disease in Older Adults. 2015:171-183.
 • Wahab S, Annadurai S, Abullais SS, Das G, Ahmad W, Ahmad MF, Kandasamy G, Vasudevan R, Ali MS, Amir M. Glycyrrhiza glabra (Licorice): A Comprehensive Review on Its Phytochemistry, Biological Activities, Clinical Evidence and Toxicology. Plants (Basel). 2021 Dec 14;10(12):2751.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.