Nu l-ai pierdut tu pe el, ci el te-a pierdut pe tine
Despărțirile sunt mai ușor de depășit dacă privești situația dintr-un alt unghi. Când un anumit individ te părăsește, înseamnă că acesta nu te-a apreciat niciodată, așadar el te-a pierdut pe tine, nu tu pe el.
În articolul de azi vrem să îți vorbim nu despre pierderile fizice, ci despre cele emoționale. Mai exact, despre acele evenimente care ne dau viața peste cap. Acest tip de relații ne rănesc și ne determină să punem totul sub semnul întrebării.
Când pui capăt unei relații (indiferent de ce tip), nu este niciodată ușor să menții o atitudine pozitivă, astfel încât să poți crește pe plan personal. După o despărțire, este firesc ca stima de sine să se prăbușească.
Multe persoane ajung să de-a vina pe ele însele pentru ceea ce s-a întâmplat. Acestea se lasă copleșite de gânduri negative și de un sentiment de vină autodistructiv. „Aș fi putut să mă comport altfel”. „Nu merit să fiu iubită”. „Nu l-am meritam cu adevărat”.
Un lucru trebuie să fie clar: pentru a depăși durerea cauzată de o pierdere emoțională, este esențial să ne ținem sub control gândurile care ne trec prin minte. Reține că el te-a pierdut pe tine, nu tu pe el.
Ești cel mai mare inamic al tău. Pierderile emoționale precum despărțirile ne pot transforma în proprii noștri torționari. Această atitudine este nocivă. Citește în continuare pentru a descoperi câteva strategii simple și eficiente pentru a-ți gestiona emoțiile.
Despărțirile: ceea ce ai pierdut, ceea ce ai lăsat în urmă și ceea ce te va ajuta să avansezi
Oamenii sunt mult mai fragili decât bănuiesc. În viața de zi cu zi, reușim să lăsăm celorlalți impresia că avem totul sub control. Ajungem chiar să ne convingem pe noi înşine. Ne amăgim că putem face orice, că nimic nu ne poate face rău.
În anumite momente, reușim să ne păcălim pentru că avem legături puternice cu ființe dragi. Prietenii adevărați, rudele apropiate și o relație de cuplu fericită ne fac să ne simțim puternici, optimişti și atât de ușori încât parcă am putea zbura.
Însă, din când în când, este suficient ca doar o singură legătură să se rupă pentru ca întreg lanțul să se destrame. Dintr-o dată, suntem copleșiţi de emoții negative. Nu mai știm ce să facem, ce să gândim sau cum să ne comportăm.
Te-ar putea interesa și:
Fundamentul existenței noastre pare să se fi fărâmițat sub noi. Nu ne putem abține. Ne gândim permanent la ceea ce am pierdut, la despărțirile prin care am mai trecut, la cel sau cea care ne-a abandonat… și nu reușim să înțelegem de ce.
El te-a pierdut pe tine, deci nu cerși dragoste
În primul rând, trebuie să înțelegem faptul că toate emoțiile negative, fie că este vorba despre furie, disperare, tristețe sau frică, joacă un anumit rol în creier. Acestea ne ajută să percepem că suntem în pericol și să reacționăm corespunzător.
- Emoțiile negative sunt instinctive. Ele ne ajută să fim în stare de alertă, să fim pregătiţi să reacționăm.
- Dacă este evident că un anumit individ nu te mai iubește, nimic nu este mai distructiv decât să cerșești o a doua șansă.
- Despărțirile sunt dureroase. Este necesar să te simți tristă, să plângi, să petreci puțin timp cu propriile tale gânduri.
- Mai târziu, vei începe să accepți ceea ce ți s-a întâmplat și vei merge mai departe.
Concentrându-te asupra a ceea ce s-ar fi putut întâmpla, nu faci decât să îți cronicizezi sentimentul de disperare. În acest caz, despărțirile te vor copleși.
Te-ar putea interesa și:
El te-a pierdut pe tine, nu invers
Nu ai pierdut pe nimeni, ci persoana respectivă te-a pierdut pe tine. Privind situația astfel, nu dai dovadă de egocentrism, ci de tărie emoțională. Ia aminte:
- Dacă cineva nu s-a conformat dorințelor și visurilor tale, dacă respectivul sau respectiva nu îți înțelege valoarea adevărată, dacă această persoană nu ți-a împărtășit iubirea și bunătatea, atunci el te-a pierdut, nu tu pe el!
- În aceste circumstanțe, despărțirile nu sunt vina ta.
- Nu permite rușinii și regretelor să te copleșească. Nu încerca să te schimbi pentru a te conforma așteptărilor celuilalt.
- Nu renunța la identitatea ta și la ceea ce te face să fii minunat. Dacă cineva nu te place, asta este problema lui sau a ei. Dacă cineva nu te înțelege, acesta nu este un motiv să te chinui.
Cultivă iubire de sine și îngrijește-ți stima de sine. Nu îți distruge calitățile minunate de dragul cărora ai depus atât efort doar pentru că o altă persoană nu a fost capabilă să le aprecieze sau pentru că aceasta nu s-a conformat dorințelor inimii sale. Numai așa poți depăși despărțirile.
El te-a pierdut – nu te pierde și tu pe tine
Este o greșeală să te pierzi pe tine însuți. Nu este sănătos să nu te mai iubești doar pentru că altcineva s-a distanțat de tine când tu voiai contrariul. Despărțirile nu ar trebui să ne poată distruge.
- Dacă începi să nu mai ai grijă de tine sau să te distanțezi de propriul tău suflet, vei deveni un prizonier amărât.
- Vei deveni prizonierul acelei persoane care ți-a spus NU, ți-a trântit ușa în nas și ți-a umplut sufletul cu tristețe.
- Închide acest capitol și pune punct ciclului de suferință.
- Evadează și redescoperă-te pe tine.
- Cu siguranță vrei să te simți din nou bine și să uiți. Însă nu încerca să găsești un înlocuitor pentru dragostea pe care ai pierdut-o.
În aceste momente, cel mai indicat este să îți rezervi timp pentru a te vindeca. Adu-ți aminte de ceea ce te face fericit. Acordă atenție visurilor tale și descoperă care sunt lucrurile cu adevărat importante pentru tine.
Ceea ce ai pierdut nu mai există, este de domeniul trecutului. În viitor te așteaptă noi bucurii și speranțe. Tot ce îți dorești se află deja la îndemâna ta.
Sursa imaginilor: Stasia Burrington.
Sursa imaginii principale: wikiHow.com.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- VV.AA.(2017).Incidencia del duelo en la ruptura amorosa en estudiantes universitarios en un Centro de Crisis, Emergencias y Atención al Suicidio (CREAS). https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2007078018300026