Care este legătura dintre diabet și tulburările de somn? - Doza de Sănătate
 

Care este legătura dintre diabet și tulburările de somn?

Care este legătura dintre diabet și tulburările de somn?

Ultima actualizare: 20 aprilie, 2018

Știai că fluctuațiile glicemiei te pot împiedica să adormi și să te odihnești în mod corespunzător? Legătura dintre diabet și tulburările de somn este o problemă frecventă care afectează numeroase persoane, dar despre care nu se discută suficient.

Tulburările de somn sunt comune în rândul pacienților cu diabet de tip 2 și se manifestă în diferite moduri, de la sindromul picioarelor neliniștite și apneea în somn până la nevoia urgentă de a merge la baie în timpul nopții. Urmările sunt lipsa odihnei, oboseala din timpul zilei și chiar agravarea bolii în sine.

Este necesar să ții cont de aceste probleme și simptome pentru a le discuta cu medicul tău. În realitate, tratamentul pentru tulburările de somn poate fi mai simplu decât crezi. În cele ce urmează îți prezentăm mai multe informații utile.

Legătura dintre diabet și tulburările de somn

Legătura dintre diabet și tulburările de somn ține de nivelul glicemiei

După cum știm deja, diabetul este o boală care se caracterizează prin dificultatea organismului de a produce o cantitate adecvată de insulină pe cont propriu. Astfel, glicemia crește în mod anormal, fapt extrem de periculos.

În cazul diabetului de tip 1, pancreasul este cel care nu poate produce insulină. În schimb, în ceea ce privește diabetul de tip 2, organismul poate produce acest hormon, însă nu la un nivel optim.

În mod curios, tulburările de somn sunt mai frecvente în rândul pacienților cu diabet de tip 2, din cauza fluctuațiilor glicemiei.

Să vedem care sunt problemele care apar cel mai des și din ce cauze.

Urinare excesivă în timpul nopții

Legătura dintre diabet și tulburările de somn se manifestă în diverse moduri. Unul dintre cele mai frecvente este trezirea de două sau trei ori pe noapte pentru a merge la baie sau a bea apă.

Hiperglicemia provoacă o nevoie urgentă de a urina. Dacă există un nivel ridicat al glucozei, organismul extrage apă din țesuturi. Astfel, te deshidratezi și simți nevoia să bei apă. Însă odată ce consumi 2 – 3 pahare de apă, ai nevoie să mergi din nou la baie. Este un cerc vicios!

Totodată, hipoglicemia provocă o stare generală de rău, amețeală și transpirație. Toate aceste simptome diminuează calitatea somnului.

Apnee în somn

Legătura dintre diabet și tulburările de somn ce induce apneea

Apneea în somn este foarte frecventă la diabetici. Însă la baza acestei neplăceri se află, de obicei, problemele de greutate. Multe persoane cu diabet de tip 2 suferă și de obezitate. Greutatea în exces apasă pe piept, îngreunând trecerea aerului în timpul respirației nocturne. 

Sforăitul nu este întotdeauna o problemă inofensivă. Având în vedere legătura dintre diabet și tulburările de somn, sforăitul poate indica o problemă gravă de sănătate.

Apneea în somn reprezintă oprirea respirației pentru o perioadă de timp. Astfel, dacă sforăi frecvent, te confrunți cu o concentrație scăzută a oxigenului în sânge.

Sindromul picioarelor neliniștite

Legătura dintre diabet și sindromul picioarelor neliniștite pare greu de conceput, însă nu este deloc așa. Această tulburare nocturnă poate avea diverse cauze, printre care lipsa de fier, hiperglicemia și afecțiunile renale. Totodată, sindromul picioarelor neliniștite este frecvent în rândul fumătorilor. Prin urmare, vizitele periodice la medic sunt foarte importante.

În anumite cazuri, o anemie ușoară poate duce la dezvoltarea sindromului picioarelor neliniștite, agravând simptomele diabetului.

Cum să îți îmbunătățești calitatea somnului dacă suferi de diabet

Legătura dintre diabet și tulburările de somn la femei

Cu ajutorul anumitor obiceiuri simple, îți poți îmbunătăți calitatea somnului dacă suferi de diabet.

Alimentație

  • Pentru a te odihni bine și a preveni vizitele nocturne la baie, este indicat să consumi mai puține lichide înainte de culcare. 
  • Evită băuturile energizante, cum ar fi cafeaua, anumite shake-uri sau ceaiuri.

Exerciții fizice ușoare după-amiaza

  • Exercițiile fizice regulate îți îmbunătățesc calitatea somnului.

Evită dispozitivele electronice

  • Cu două ore înainte de culcare, pune deoparte telefonul mobil, laptopul, tableta, etc.
  • Dispozitivele electronice stimulează activitatea cerebrală și îți afectează calitatea somnului.

Respectă un program de masă și somn

Este necesar, pe cât se poate, să respecți un anumit program în fiecare zi: să mănânci la aceleași ore, să te duci la culcare, să te trezești, etc. Acest obicei benefic ajută la reglarea ritmului circadian, fapt care îți îmbunătățește sănătatea și calitatea somnului.

Vizite medicale periodice

Având în vedere legătura dintre diabet și tulburările de somn, este bine să discuți cu un medic în privința oricărei probleme sau oricărui simptom neobișnuit.

În plus, dacă suferi de diabet, vizitele periodice la medic sunt importante pentru monitorizarea bolii, dar și a greutății corporale, a unor posibile carențe nutriționale, a sănătății inimii, etc. Toți acești factori îți pot afecta la rândul lor somnul și odihna. Prin urmare, este important să ai grijă de tine pentru a nu permite bolii să îți diminueze calitatea vieții. Merită!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.