O dietă care susține sănătatea hepatică

03 Ianuarie, 2019
Printre altele, ficatul detoxifiază toate elementele care pătrund în corp atunci când mâncăm și respirăm, precum și cele care sunt absorbite prin piele.

Ficatul este unul dintre cele mai mari organe ale corpului uman. Funcțiile pe care le îndeplinește sunt esențiale pentru buna funcționare a organismului. În articolul de azi îți propunem o dietă care susține sănătatea hepatică în mod natural.

Conform Fundației Internaționale pentru Hepatită, ficatul convertește nutrienții ingerați în energie și mușchi, depozitează vitaminele și reglează rezervele de grăsime. Din acest motiv, funcționarea corespunzătoare a acestui organ depinde de starea de sănătate și de restul organismului.

Există diverși factori care ne pot pune în pericol ficatul. Printre aceștia se numără consumul excesiv de băuturi alcoolice, poluarea mediului, mâncatul în exces, anumite analgezice și drogurile.

Dacă ți se aplică oricare din situațiile enumerate în paragraful de mai sus, nu ezita să citești în continuare.

Alimente care n-ar trebui să lipsească dintr-o dietă care susține sănătatea hepatică

Usturoiul

Usturoiul este un aliment bogat în alicină și seleniu, două elemente ideale care ajută la curățarea ficatului și menținerea sănătății acestui organ. Mai mult, această plantă activează enzimele cu rolul de a elimina toxine. Curăță astfel organele vulnerabile și poate preveni dezvoltarea bolilor.

Usturoiul este unul din cele mai bune alimente pentru ficat. Are abilitatea de a reduce colesterolul, a îmbunătăți circulația sanguină și a întări sistemul imunitar. Este indicat să-l consumi crud deoarece usturoiul își pierde circa 90% din proprietățile sale benefice când este gătit. Îl poți consuma simplu sau combinat cu diverse alimente.

Te-ar putea interesa și:

14 alimente ce-ți curăță ficatul

Curcuma (turmericul)

Puțină curcumă te ajută să-ți detoxifiezi ficatul

Curcuma are proprietăți foarte benefice pentru sănătatea ficatului. Conform studiilor de specialitate, această plantă conține substanțe precum bornerol, turmerone, eugenol și acid cafeic. Acestea au abilitatea de a curăța și detoxifia organismul, promovând buna funcționare a acestui organ.

Componentele curcumei pot facilita digestia grăsimilor și pot fi un remediu eficient împotriva digestiei lente. Te sfătuim să optezi pentru curcumă dacă suferi de icter, ciroză sau orice altă boală hepatică.

Uleiul de măsline

Uleiul de măsline are abilitatea de a proteja țesuturile ficatului împotriva efectelor nocive ale oxidării. Conform mai multor studii, acest produs poate avea un efect similar uleiului de in și a celui de cânepă. Conține o bază de lipide ce absoarbe toxinele, asigurând astfel buna funcționare a ficatului, curățând acest organ și prevenind bolile.

Consumul regulat de ulei de măsline poate reduce riscul de a dezvolta o boală coronariană și preveni anumite tipuri de cancer. Te sfătuim să incluzi acest produs în dieta ta și să-l folosești în locul uleiurilor pe care le utilizezi de obicei când gătești.

Citricele

Sucul de portocale este util pentru a detoxifia ficatul

Citricele sunt bogate în vitamina C, un antioxidant natural. Consumul moderat de aceste fructe promovează curățarea ficatului și îl poate apăra împotriva multor boli. Cele mai benefice fructe pentru ficat sunt lămâile galbene, lămâile verzi și portocalele.

Te-ar putea interesa și:

Cele mai bune 5 fructe pentru ficat și rinichi

Migdalele incluse într-o dietă benefică pentru sănătatea hepatică

Migdalele sunt bogate în arginină. Acesta este un aminoacid ce facilitează detoxifierea ficatului, motiv pentru care aceste fructe sunt indicate celor care vor să curețe acest organ. Au un conținut bogat de acizi grași omega-3 și glutation, ce susțin funcțiile care detoxifiază ficatul în mod natural.

Cerealele

Cerealele incluse într-o dietă care susține sănătatea hepatică

Orezul integral și alte tipuri de cereale sunt foarte benefice pentru ficat grație faptului că sunt bogate în complexul de vitamine B. Ficatul tău poate metaboliza mai ușor grăsimea, procesul de decongestionare poate fi stimulat și organul va funcționa mai bine.

Te sfătuim să înlocuiești făina rafinată cu o alternativă pe bază de grâu.

Legumele cu frunze verzi

Salata verde sau varza pot neutraliza metalele grele, pesticidele și toate celelalte chimicale ce pot afecta organismul.

Aceste legume pot ajuta la curățarea ficatului deoarece promovează eliminarea toxinelor și reglează nivelul de grăsimi saturate ce pot afecta funcționarea corespunzătoare a acestui organ.

Ceaiul verde

O cană de ceai verde te ajută să-ți detoxifiezi ficatul

Ceaiul verde și componentele sale reduc acumularea de grăsime la nivelul ficatului. Această băutură conține catechine și antioxidanți, care țin la distanță bolile hepatice și oferă un efect de protecție.

Diverse studii au demonstrat că ceaiul verde inhibă efectele nocive ale unor substanțe toxice precum băuturile alcoolice. De asemenea, previn inflamarea ficatului.

  • Bayan, L., Koulivand, P. H., & Gorji, A. (2014). Garlic: a review of potential therapeutic effects. Avicenna Journal of Phytomedicine.
  • PRIYA, S. D. (2010). Tumeric : A Herbal and Traditional Medicine. Pharmacia.
  • Calabriso, N., Scoditti, E., Pellegrino, M., & Annunziata Carluccio, M. (2014). Olive Oil. In The Mediterranean Diet: An Evidence-Based Approach. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-407849-9.00013-0
  • Matheyambath, A. C., Padmanabhan, P., & Paliyath, G. (2015). Citrus Fruits. In Encyclopedia of Food and Health. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-384947-2.00165-3
  • Chen, C. Y., Lapsley, K., & Blumberg, J. (2006). A nutrition and health perspective on almonds. Journal of the Science of Food and Agriculture. https://doi.org/10.1002/jsfa.2659
  • Cabrera, C., Artacho, R., & Giménez, R. (2006). Beneficial Effects of Green Tea—A Review. Journal of the American College of Nutrition. https://doi.org/10.1080/07315724.2006.10719518