Care sunt cauzele durerilor articulare?
Durerile articulare apar uneori pe neașteptate. Dacă nu ai făcut un efort fizic suplimentar sau o activitate fizică neobișnuită, cauzele ar putea fi cele de mai jos. În articolul de astăzi îți prezentăm câteva dintre cauzele durerilor articulare.
Nu uita că durerea poate apărea direct în zona afectată, dar și într-o altă regiune a corpului. Un exemplu este sciatica. Simți durere și slăbiciune într-un picior, când adevărata problemă este localizată în zona lombară. Acela este locul în care începe nervul sciatic, afectând în același timp și mobilitatea picioarelor.
Fibromialgia poate fi una dintre cauzele durerilor articulare
Dacă simți o durere generală, întreruptă de spasme sau junghiuri, cauza poate fi fibromialgia.
În același timp, durerea generală poate avea și cauze metabolice sau cauze legate de anumite afecțiuni ale țesuturilor conjunctive și neuropatice. Dacă bănuiești că aceasta este cauza, mergi la medic.
Nu îți face griji. Este o procedură simplă de diagnosticare. De multe ori, medicul reumatolog îți face un consult simplu și îți citește istoricul medical.
Inflamațiile pot fi cauzele durerilor articulare
Durerile articulare pot fi însoțite de roșeață. Astfel, poate fi vorba de o inflamație care îți limitează mișcările.
Cea mai comună cauză a inflamațiilor la nivelul unei singure articulații este o traumă. Cel mai important este să afli dacă este prezentă și o infecție.
Te-ar putea interesa și:
Guta
Dacă suferi de gută, durerile articulare nu sunt neobișnuite. Persoanele care au depozite de cristale de acid uric în corp se confruntă cu dureri bruște și acute, însoțite adesea de roșeață și umflături la nivelul articulațiilor.
În cazul gutei, durerea are o evoluție lentă și progresivă, ca și în cazul osteoartritei. Poate dura săptămâni sau luni întregi până la apariția sa, iar inflamațiile nu se manifestă în toate cazurile.
Artrita
În acest caz, durerea este prezentă la nivelul mai multor articulații și apare, în general, în zona spatelui, a pelvisului și a șoldurilor.
Pacientul resimte un disconfort în regiunea spatelui și a șoldurilor sau redoare matinală. Dacă te regăsești în această descriere, este posibil să suferi de artrită.
Deși par să nu aibă nicio legătură la prima vedere, problemele gastrointestinale sau dermatologice pot sta la baza acestor dureri. Ia în considerare toate aceste aspecte pentru a diagnostica artrita, o boală din ce în ce mai frecventă în rândul persoanelor cu vârste de sub 40 de ani.
Tendinita și bursita pot fi cauzele durerilor articulare
Alte două cauze ale durerilor articulare sunt tendinita și bursita. Tendinita este o inflamație a tendonului în locul în care acesta leagă mușchiul de os, permițând mobilitatea articulațiilor.
Te-ar putea interesa și:
Bursita este o inflamație a bursei, un țesut care căptușește tendoanele și împiedică frecarea acestora de oase.
Atât bursita, cât și tendinita pot provoca dureri articulare severe.
Inflamațiile minore pot fi cauzele durerilor articulare
Uneori pot apărea anumite inflamații minore care nu au nicio cauză gravă. Este bine să ții cont de acest lucru și să nu te alarmezi dacă simți o durere localizată în anumite regiuni specifice.
Dacă durerea este generală, însă în anumite puncte se acutizează, cauza poate fi de natură metabolică sau poate fi asociată cu anumite afecțiuni ale țesuturilor conjunctive și neuropatice.
În orice caz, dacă durerea persistă, cel mai bine este să mergi la medic pentru a primi un diagnostic corect.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Vanelderen, P., Szadek, K., Cohen, S. P., De Witte, J., Lataster, A., Patijn, J., … Van Zundert, J. (2011). Sacroiliac Joint Pain. In Evidence-Based Interventional Pain Medicine: According to Clinical Diagnoses. https://doi.org/10.1002/9781119968375.ch13
- Dieppe, P. A., & Lohmander, L. S. (2005). Pathogenesis and management of pain in osteoarthritis. In Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(05)71086-2
- Laslett, M. (2008). Evidence-Based Diagnosis and Treatment of the Painful Sacroiliac Joint. Journal of Manual & Manipulative Therapy. https://doi.org/10.1179/jmt.2008.16.3.142